З давніх-давен заварні і настойним напої на ягодах готувалися не тільки на урочисті заходи, а й як еліксир, зрадника сил. З тих пір минуло багато років, але закладений народом традиційний рецепт про те, як зварити морс із замороженої брусниці, все також актуальний і затребуваний. І цей факт легко пояснити, адже ніякі новомодні порошки і таблетки не здатні в лічені дні підняти хворого з ліжка, а вітамінного морсу це під силу.
Ще з дитинства напевно багато хто пам’ятає, що з першим нашим чихом мами діставали мочені червоні ягоди в трилітрових банках і наводили з них смачні морси, які, до слова сказати, допомагали перемогти будь-яку простудних болячку просто чарівним чином. Від школи отлиніть не виходило, спасибі журавлині і брусниці, але зате імунітет працював як годинник, і за це їм ще більше спасибі!
Саме тому не обов’язково чекати настання хвороби, адже як профілактичний засіб в зимово-весняний період авітамінозів і ослаблених захисних сил організму замість хімічних вітамінних комплексів рекомендується вживати і діткам і дорослим брусничне і журавлинні напої на регулярній основі.
Візьміть собі за правило варити морс як із замороженої, так і з моченої брусниці хоча б 1-2 рази на тиждень. Така смачна і корисна міра гарантовано захистить все ваше сімейство від простудних хвороб.
І ось ми дісталися до самого головного моменту, як зробити брусничний морс своїми руками в домашніх умовах. Запевняємо вас, тут немає абсолютно нічого складного. Всього якихось 10-20 хвилин і цілющий напій готовий радувати вас своїм смаком.
Варто лише взяти на замітку той факт, що ягідки брусниці трохи гірчать, і без підсолоджувача в морсе нам не обійтися. Але для тих, хто не особливо шанує цукор, така проблема легко вирішується – замість солодкого порошку можна використовувати мед або траву стевії.
Морс із замороженої брусниці
Складові
- Ягоди брусниці заморожені – 1 кг + –
- Вода очищена їдальня – 3 л + –
- Цукор-пісок білий – 2 склянки або за смаком + –
- Кардамон – 2/3 ч.л. + –
- Кориця – 1 паличка + –
Приготування домашнього морсу з брусниці
- Розморожувати ягоди для приготування морсу не обов’язково. Висипаємо брусницю в каструлю, заливаємо водою, додаємо цукровий пісок, корицю, кардамон і включаємо вогонь на середній показник.
- Як тільки вода почне закипати, вогонь вимикаємо, каструлю знімаємо з плити і трохи охолоджуємо при кімнатній температурі.
- Після цього зливаємо відвар через сито в іншу ємність, а ошпарені ягоди перетираємо, щоб Пюріровать м’якоть вийшла, а шкурки залишилися в ситі. М’якоть змішуємо з відваром і морс готовий.
Пити цей напій можна як в гарячому, так і в холодному вигляді. Але варто пам’ятати, що якщо ви вирішили вибрати в якості підсолоджувача мед, то перед тим, як додавати його в напій, морс необхідно охолодити як мінімум до 40 ° С.
Морс із замороженої журавлини і брусниці
Думка про найбільш корисному варіанті готування морсів в середовищі народних знахарів розділилося надвоє. Хтось вважає, що тільки моно морси мають підвищену користю і тільки в тому випадку, коли цільні ягоди нагріваються в воді поступово, вони здатні по максимуму віддати всі свої приховані цілющі ресурси.
Інші ж запевняють, що тільки спільний тандем журавлини і брусниці надає максимальний ефект за умови, що подрібнені плоди заварюються в окропі. І якщо інструкцію для першого випадку ми вже розглянули, то і покроковий рецепт, як приготувати брусничний морс з журавлини в блендері має право на реалізацію.
Складові
- Ягоди брусниці заморожені – 150 г;
- Ягоди журавлини заморожені – 150 г;
- Цукровий пісок – 1 ст .;
- Вода окріп – 1 л;
- Ванільний цукор – 10 г;
Як зварити морс з брусниці та журавлини
- Спершу ягоди необхідно трохи розморозити, для цього висипаємо їх у тарілку і при кімнатній температурі витримуємо 20 хвилин.
- Через відведений час перекладаємо брусницю та журавлину в блендер і подрібнюємо до стану пюре, після чого пропускаємо отриману кашку через ситечко, відокремлюючи м’якоть від шкірки і насіння.
- Отриманий макуха перекладаємо в термос, заливаємо окропом і витримуємо 3 години. Якщо термоса під рукою у Вас немає, то затоку ягоди окропом в банку або каструлі, вкутуємо закриту ємність ковдрою і також витримуємо 3 години.
- Після цього через сито відціджуємо бруснично-журавлинний настій в каструлю, змішуємо його з ягідної м’якоттю, простим і ванільним цукровим піском, доводимо до кипіння і вимикаємо.
Морс із замороженої брусниці та журавлини за цим рецептом виходить неймовірно смачним і дуже корисним. Урізноманітнити смак напою можна, використовуючи цитрусові фрукти і їх цедру: лимон або лайм, апельсин, бергамот або мандарин, а також різні прянощі: корицю і ваніль, кардамон і аніс, імбир і суцвіття гвоздики.