Як варити яйця круто

Ми довгий час наївно вважали, що всі знають, як варити яйця круто. Нам і в страшному сні не могло наснитися, що ми будемо писати про це докладно. Але несподівано життя змусила подивитися на цю проблему очима «рідкісного кухонного прибульця», і ми зрозуміли, що ця інформація теж може виявитися затребуваною.

Як варити яйця круто: є свої секретиВчора ввечері пролунав телефонний дзвінок, і наш сорокарічний (!!!) приятель, дружина якого вже кілька днів лежала в лікарні, виголосив наступний текст: «Слухай, я тут вирішив яйця зварити круто, вода вже кипить, солити до того, як яйця закину, чи після?». Порадивши приятелеві вилити киплячу воду і почати спочатку, ми й прийняли рішення написати цю статтю «для чайників», можливо, комусь це стане в нагоді.

Потрібно:

  • Яйця курячі – скільки вам потрібно
  • Вода – в залежності від об’єму посуду для варіння
  • Сіль поварена – близько 1/3 – 0,5 столової ложки

Приготування:

Як варити яйця круто: кладемо яйця в кухликОтже, беремо відповідного розміру кухлик або каструльку, кладемо туди потрібну кількість яєць. Багато кулінарні книги радять яйця попередньо вимити щіткою, а ми, зізнатися, цього не робимо ніколи: поки яйця варяться, всі злісні мікроби безславно загине в киплячій воді.

Як варити яйця круто: залити холодною водою, додати сільЗаливаємо яйця ХОЛОДНОЮ водою (в принципі, звичайно, не важливо, чи ви будете класти яйця в порожній кухлик чи наповнений холодною водою, просто, як нам здається, в порожній зручніше класти яйця: вони не плавають і не штовхаються один про одного). Коротше, зараз ваші яйця вже в посуд для варіння, вони залиті холодною водою так, щоб вода повністю покривала яйця хоча б на 1 сантиметр зверху. Обов’язково додаємо в холодну воду деяку кількість солі (приблизно третина їдальні ложки). Якщо ваші яйця в процесі варіння все ж лопнуть або тріснуть, то в підсоленій воді вміст яйця вилізе назовні у мінімальній кількості, до речі, солоними від цього яйця не стануть.

Як варити яйця круто: ставимо на мінімальний нагрівСтавимо ковшик (каструльку) з яйцями на плиту на МІНІМАЛЬНИЙ або дуже невеликий рівень нагріву. Якщо ви спробуєте зварити яйця (які більшість з нас зберігає в холодильнику) на сильному вогні / нагріванні, то при швидкому нагріванні води яйця майже гарантовано полопаються. Вода і яйця в неї повинні нагріватися повільно, так що наберіться терпіння. Коли вода вже буде гарячої і почне з’являтися легкий парок, можна додати нагрівання до максимуму, щоб вода швидше закипіла. Є, звичайно, інший спосіб вберегти яйця від лопанання під час варіння: проткнути голкою дірочку в тупому кінці яйця, перед тим як покласти яйце у воду, вибирайте, який спосіб здається вам менше «заморочным».

Як варити яйця круто: 10 хвилин з моменту закипанняПісля моменту закипання варимо яйця 10 хвилин (нагрівання, можна трохи зменшити, але так, щоб вода не переставала кипіти). З приводу часу варіння: насправді воно може коливатися в межах 6-10 хвилин в залежності від ступеня свіжості яєць, але, якщо ви живете не в селі і у вас немає своїх курочок, обчислити цю ступінь вельми проблематично. Так що ми просто завжди засікаємо 10 хвилин, перетравитися за цей час яйця не можуть (більше 15 хвилин краще не варити, жовток втратить свій нормальний колір).

Як варити яйця круто: готові залити холодною водоюпісля 10 хвилин або витягуємо яйця з гарячої води шумівкою (що не дуже зручно) або ложкою з дірочками або гарячу воду зливаємо і засовуємо каструльку (ковшик) з яйцями під струмінь холодної води (можна просто залити холодною водою). Якщо ви хочете з’їсти тепле яйце, діставайте його з холодної води через 1-2 хвилини. Якщо вам потрібні яйця для салату, залишаємо їх у холодній воді до повного охолодження. Вважається, що після такого різкого перепаду температур яйця легше чистити. Насправді «легкість очищення» набагато більше залежить від свіжості яєць. Дуже свіжі яйця чистяться дуже погано. Якщо ви збираєтеся зберігати зварені яйця кілька днів, то зберігати їх, природно, треба нечищеними (зберігати, до речі, не обов’язково в холодильнику 2-3 дні можна при кімнатній температурі, тому яйця круто так зручно брати з собою в дорогу, якщо ви відправляєтеся в подорож на поїзді або на машині). Що ще? Тепер, коли ви знаєте, як варити яйця круто, ви можете приготувати ще і невигадливу холодну закуску: фаршировані яйця. А також ви вже морально готові» до приготування різних салатів і бутербродів, де потрібні яйця круто, до виїзду на пікнік в ліс і до відправки в тривалу подорож.