Кожна господиня хоче приготувати улюблене блюдо ідеально, особливо це стосується м’яса, адже м’ясний продукт приготувати непросто.
Ми розповімо, як смажити стейк зі свинини на сковороді, щоб він вийшов соковитим і апетитним, як в кращих ресторанах світу. До речі, приготоване вдома м’ясо буде смачнішим ресторанного, адже в приготування ви вкладаєте частинку своєї душі.
Щоб приготувати смачний стейк – потрібно обов’язково знати, як вибрати якісне м’ясо. З цього ми і почнемо нашу статтю.
Як правильно вибрати м’ясо для стейка
- М’ясо для стейка найкраще купувати на ринку або в м’ясній крамниці, там можна знайти домашню свинину, можете поекспериментувати і з м’ясом з супермаркету, але це вже буде не так смачно.
- Вибирати потрібно товсті шматки, товщина кожного повинна бути не менше 2 см.
- Обов’язково потрібно купувати мармурове м’ясо.
Мармурове м’ясо – шматки м’яса з прошарками жиру, які надають стейку особливий аромат, роблять його соковитим і допомагають зберегти форму при смаженні.
- Самі підходящі частини для стейка – вирізка і шийна частина туші.
- Колір м’яса повинен бути рожевим, чи не найяскравішим, а колір жиру – білим, без будь-яких відтінків.
- Потрібно помацати м’ясо: якщо воно хоч трохи прилипає до пальців – значить, м’ясної шматок не першої свіжості і від покупки слід утриматися.
- М’ясо обов’язково повинно бути свіжим. Навіть із замороженого м’яса стейк не вийде таким соковитим і смачним.
Запам’ятайте ці елементарні правила, і ви з легкістю завжди зможете вибрати хороший продукт, адже від якості м’яса залежить смак страви, а значить – і ваш настрій.
Смажений свинячий стейк на сковорідці
складові
- Свинина – 600 г + –
- Рослинна олія – 2 ст.л. + –
- Масло вершкове – 1 ч.л. + –
- Сіль – за смаком + –
- Чорний мелений перець – за смаком + –
- Розмарин – 1 гілочка + –
Як посмажити свинячий стейк на сковороді
Свинячий стейк воістину чудове частування, але підсмажити його смачно і з користю для здоров’я – нелегке завдання. Ми поділимося своїми секретами, полегшимо ваш кухонний працю і постараємося разом приготувати смачну страву.
Смажити стейки потрібно з мінімальною кількістю масла. Сковорідку найкраще використовувати з рифленим дном, вона призначена для готування здорової їжі, з її допомогою м’ясо не вбере в себе зайвий жир.
Підійде і звичайна сковорідка, але перед цим переконайтеся, що до неї нічого не пристає. Після такої довгої підготовчої частини можна приступати до готування.
- Свинину ретельно вимийте під проточною водою і висушіть паперовими рушниками, розріжте м’ясо на три порційних шматка (можна купити готові стейки).
- Стейки з обох сторін посоліть, поперчіть і дайте їм постояти в холодильнику 20 хвилин.
- Налийте на сковорідку рослинне масло і почекайте, поки нагріється.
- Скільки потрібно смажити стейки? Покладіть на розігріту сковорідку охолоджені стейки і смажте їх на середньому вогні по 7 хвилин з кожного боку.
Смажити потрібно стільки часу, щоб в стейках не залишилося кров’яних прожилок, тому, якщо протягом 7 хвилин вони не зникли – готування продовжуємо.
Коли м’ясо майже готове – додайте на сковорідку гілочку розмарину і вершкове масло, нехай підсмажиться ще хвилину.
Ароматний стейк можна подавати з гарніром або соусом, наприклад «Грузинським» або «Ткемалі».
Смажений на сковороді стейк з овочами
Стейк – улюблена страва м’ясоїдів всіх часів і народів. Але якщо в старовину його могли випробувати тільки чиновники і члени королівських сімей (вживати таке блюдо було вершиною престижу), то зараз таке блюдо загальнодоступним.
Традиційно м’ясо подавали з овочами, тому рекомендуємо приготувати чудовий стейк саме з ними.
Складові
- Свинячий стейк – 2 шт. (По 200 г кожен);
- Помідори – 2 шт .;
- Ріпчасту цибулю – 2 шт .;
- Борошно – 5 ст.л .;
- Рослинна олія – 300 мл;
- Сіль, перець – за смаком;
- Топлене вершкове масло – 1,5 ст.л.
Як смачно посмажити стейк зі свинини з овочами
- Стейки вимийте і висушіть, натріть з обох сторін сіллю і перцем.
- На розігріту сковорідку покладіть топлене масло і обсмажте в ньому свинячі стейки з обох сторін по 7 хвилин.
- Поки м’ясо смажиться на сковорідці, почистіть цибулю, наріжте його кільцями, обваляйте в борошні. Поставте на вогонь ще одну сковорідку, влийте рослинне масло, розігрійте і обсмажте цибулю до золотистого кольору протягом 10 хвилин. Витягніть цибулю шумівкою і дайте стекти зайвому жиру на паперовий рушник, потім посоліть за смаком.
- На другий сковорідці стейки повинні бути вже готові, якщо це так, тоді викладіть їх на тарілки, але сковорідку з плити не знімайте.
- Вимийте помідори, обсушити і розрізати на чотири частини, покладіть на сковорідку і підсмажте 2 хвилини, постійно перевертаючи. За бажанням, можете зняти з помідор шкірочку.
- Помідори викладіть на тарілку поряд зі стейком, цибулею накрийте м’ясо і прикрасьте, за бажанням, все зеленню.
Рецепт, як смажити стейк зі свинини на сковороді, ви, напевно, запишіть в свою кулінарну книгу, адже блюдо, яке можна приготувати швидко і смачно, має бути в закладках у будь-якої господині. У найнесподіваніший момент, наприклад, до приходу нежданих гостей або просто до сімейної вечері, рецепт виручить вас, дозволивши на швидку руку створити ситну і приголомшливо смачну закуску.
Смачного!