Технологія приготування м’ясних страв – наука нескладна, але і вона вимагає від початківця кулінара деяких знань і досвіду. Не кожна сучасна господиня знає, як приготувати шніцель з курки на сковороді, щоб він вийшов соковитим, а не «забитим» і жорстким, як підошва. Ми навчимо вас робити це блюдо правильно, щоб ви могли насолоджуватися трапезою і радувати своїх домочадців відмінним курячим битком!
Як посмажити курячий шніцель на сковороді: правила приготування
Само по собі це блюдо – зовсім не шедевр, але його обожнюють по всьому світу і активно готують у багатьох сім’ях. Традиційно роблять шніцель з курячого філе, яке гарненько відбивають молоточком, а потім обсмажують в клярі на сковорідці.
Як правильно відбивати курку для шніцеля
Добре відбите м’ясо – це основа цієї страви, адже при роботі з молоточком ви розм’якшує м’ясні волокна, чому курка стає соковитіше і навіть смачніше. Погано відбите м’ясо може вийти, по-перше, занадто плоским, а, по-друге, його неможливо буде прожувати.
- Спершу кожен шматочок філе потрібно гарненько розім’яти молоточком. Щоб зберегти кухонну поверхню і стіни в чистоті – варто попередньо обернути м’ясо в кілька шарів харчової плівочки. Після цього, як би ви не трудилися над розм’якшенням курочки, кухня залишиться в первозданному вигляді.
- Відбивають шніцель досить довго: спершу з одного боку, потім – з іншого. При цьому враховуйте, що не можна вибирати тонкі скибочки філе, як для домашніх битків наприклад.
В процесі відбивання таке м’ясо стоншена ще більше і стане чи не напівпрозорим. Справжній шніцель не повинен бути плоским, по своїй товщині він нагадує більше котлету.
Панірування для шніцеля з курки
У класичному варіанті приготування шніцель обвалюють у збитому курячому яйці, а після – або відразу ж смажать, або ще додатково обвалюють в панірувальних сухарях або пшеничного борошна.
Однак на сучасній кухні курячий шніцель можна смажити не тільки так. Дуже смачно виходить, якщо обсмажити м’ясо курочки в сирній стружці.
- Курячий шніцель в паніровці
- Курячий шніцель з сиром
Скільки смажити шніцель з курки на сковороді
- Єдиної відповіді на це питання не існує – все залежить від товщини скибочок м’яса, від сили вогню під сковородою і навіть від самої сковорідки.
Однак якщо усереднити рецепти, то для стандартного шніцелі з курячого філе вистачить 20 хвилин – по 10 хвилин з кожного боку.
- До цього часу можна додати ще по 3-4 хвилини, якщо шматки м’яса у вас вийшли дуже товстими або ж панірування занадто багато, – під щільною скоринкою м’ясо буде готуватися трохи довше.
- Зазвичай досвідчені кулінари радять готувати шніцель до тих пір, поки на ньому з обох сторін не з’явиться рум’яна золотава скоринка.
- Але якщо ви сумніваєтеся в тому, чи готова відбивна всередині, то просто залиште страву під кришкою на маленькому вогні ще на 5-6 хвилин – курка пропечеться зсередини і точно не буде сирою.
Курячий шніцель на сковорідці: швидкий рецепт
Складові
- Куряче м’ясо (філе) – 300 г + –
- Борошно пшеничне – для панірування + –
- Яйця курячі – 2 шт. + –
- Сіль кухонна – за смаком + –
- Чорний мелений перець – за смаком + –
Як приготувати курячий шніцель
- Філе курочки нарізаємо на порційні шматочки достатньої товщини (пам’ятаєте, що коли ви приступите до наступного кроку, – м’ясо стане тонше).
- З двох сторін як слід проходимся щодо майбутнього шніцелю залізним молоточком, розминаючи скибочку м’яса.
- Вибиваємо яйця в миску і збиваємо їх віночком або вилкою до отримання однорідної суміші.
- Туди ж всипаємо улюблені прянощі, солимо яєчну суміш і перчимо на свій розсуд.
- В іншій тарілці підготуємо борошно, висипавши стільки, щоб вистачило для панірування всіх шматків курки.
- Ставимо сковорідку на вогонь, наливаємо в неї соняшникова олія без запаху, розігріваємо, після чого зменшуємо вогонь до середнього.
- Занурюємо один биток в яйце, а потім обвалюють його з обох сторін в борошні.
- Укладаємо шніцель на сковорідку і смажимо з одного боку до появи добре помітною скоринки.
- Перевертаємо відбивну і підрум’янюємо зі зворотним боку.
Подавати до столу таке блюдо потрібно з гарніром. Відмінно підійдуть макарони, спагетті, картопляне пюре, рис або запечені овочі.
Шніцель з курки на сковороді: секрети приготування
- Іноді, навіть ретельне відбиття молоточком не допомагає зробити куряче м’ясо м’якше, особливо це стосується не дуже молодих домашніх курей, філе яких відрізняється більшою жорсткістю.
Щоб врятувати шніцель – просто попередньо (ненадовго) замочіть таку курятину в подкисленном розчині: найпростіше змішати склянку холодної води зі столовою ложкою оцту.
- Куряче м’ясо, обсмажене на сковороді в паніровці, робить страву більш соковитим: корочка запечатує всередині жир і стікає сік, в той час як шніцель без панірування може виявитися сухуватим.
- Щоб відбивна була соковитіше – спершу можна обсмажити її на сильному вогні з усіх боків – буквально по 1-2 хвилини, а потім зменшити газ і готувати шніцель як зазвичай. Така хитрість дозволяє уникнути випаровування м’ясного соку з волокон курочки.
Тепер ви знаєте, як приготувати шніцель з курки на сковороді, щоб він вийшов ніжним і м’яким, а також мав презентабельний вигляд, немов на картинці.
Смачного!