Є рибка, яка хороша як в гарячому стані (зі смаженою цибулькою і товченої картоплею), так і в холодному – з овочевим рагу або салатом.
Досить дізнатися, як посмажити мойву на сковороді в борошні і без неї, і ви переконаєтеся в тому, що ця скромна риба неймовірно смачна. Існує багато рецептів її приготування: тушкування в сметані і соусах, жарка в борошні і панірувальних сухарях, в клярі і з водою, але ми розглянемо лише один з найпопулярніших способів – борошняний.
Мойва, смажена в борошні на сковорідці
Складові
- Мойва – 0,5 кг + –
- Борошно пшеничне – 75 г + –
- Чорний перець – 1/4 ч.л. + –
- Сіль – 1/4 ч.л. + –
- Оливкова (або соняшникова) масло – для смаження + –
Як смачно смажити мойву в борошні на сковороді
Щоб дізнатися, як посмажити мойву без борошна на сковороді, заглянемо в другому рецепт, а зараз приготуємо рибу, обвалення в борошні, за класичною рецептурою. В результаті ми отримаємо ніжну рибку в апетитною скоринці, задіявши мінімум інгредієнтів.
- Промиваємо рибу прохолодною водою, не потрошачи і не відрізаючи голови.
- Змішуємо в мисці борошно з перцем (червоним або чорним – який більше подобається) і сіллю.
- Розігріваємо сковорідку з соняшниковою або оливковою олією.
- Обвалюють мойву в борошняної суміші і кладемо в розпечене масло.
- Засмажуємо тушки по 5 хвилин з кожного боку. Бажаючи отримати хрустку рибку, смажимо її ще довше.
- Викладаємо готову рибу на блюдо, застелене паперовим рушником, щоб стік зайвий жир, і подаємо до столу.
7. Дуже смачна мойва зі смаженою цибулькою. Нарізаємо цибулю півкільцями, обсмажуємо їх в іншій посудині з маслом так, як любите: довше, якщо хочете отримати хрусткий цибулька, і поменше, якщо хочете отримати м’який. Присипаємо рибу обсмаженою цибулею і насолоджуємося двома смаками відразу!
Читайте ще схожі записи:
Готуємо щучку на сковороді
Смажена мойва в панірувальних сухарях: рецепт без борошна
Засмажити рибу в панірувальних сухарях можна так само, як і посмажити мойву на сковороді, обвалення в борошні. Вони дають відмінну корочку і не дозволяють рибкам пригорати до дна, особливо, якщо ви використовуєте НЕ антипригарним посуд.
Складові
- Мойва – 0,5 кг;
- Яйце куряче – 2 шт .;
- Лимон – 1 шт .;
- Сухарі для панірування – за смаком;
- Чорний мелений перець – за смаком;
- Сіль за смаком;
- Оливкова (соняшникова) масло – для смаження.
Як посмажити мойву без борошна на сковороді
- Промиваємо нечищені тушки з головами проточною водою і обсушуємо паперовими рушниками.
- Натираємо рибку перцем і сіллю, скроплюємо соком лимона, якщо вона не дуже приємно пахне.
- Через годину збиваємо в мисці пару яєць, мачає в них мойву, обвалюють у сухарях для панірування і смажимо в сковорідці з розпеченим маслом.
- Викладаємо готову рибку на тарілку, вистеленную паперовими рушниками, щоб зайвий жир стік.
Поради з приготування смаженої мойви
Для отримання смачного смаженого ласощі (деякі називають смажену дрібну рибку «насінням») скористаємося декількома порадами досвідчених кулінарів:
- При купівлі риби не беремо тушки з підвітряного пожовклими ділянками: мойва повинна бути сріблястою по всьому тілу.
- При розморожуванні не вдаватися до екстрених методів: риба повинна відтанути при кімнатній температурі, без занурення в воду і додаткових процедур. Воду, що утворюється в міру відтавання, зливаємо.
- Мойва не повинна плавати в маслі: для обсмажування досить невеликої кількості.
- Якщо сковорідка сильно розпечена, то при смаженні другої сторони риби можна вимкнути вогонь: спека від посудини, особливо чавунної, вистачить для утворення рум’яної скоринки.
- Для прискорення обвалки засипаємо борошняну суміш в пакет, поміщаємо туди тушки і трусить, щоб вони рівномірно вкрилися борошном з сіллю. Потім дістаємо їх з пакета і кладемо в сковорідку з розпеченим маслом.
- Від неприємного запаху сирої риби позбавляє не тільки сік лимона. Розрізаємо цибулю на колечка, розкладаємо на них рибні тушки і тримаємо по 10 хвилин з кожного боку – запах зникне.
Тепер зрозуміло, як посмажити мойву на сковороді в борошні і панірувальних сухарях, дотримуючись рекомендацій досвідчених кухарів. Вибираємо найбільш вподобаний рецепт – і насолоджуємося хрусткою рибкою з ніжним м’ясом, доповнивши її картопляним пюре, макаронами або овочами в будь-якому вигляді.