Морепродукти завжди займають особливе місце в нашому раціоні, адже дари моря володіють не тільки усім різноманіттям смаку, але і величезною користю. Якщо ви не знаєте, якого морепродукту віддати перевагу, тоді рецепт, як посмажити креветки на сковороді – для вас, адже саме в цьому продукті міститься багато натурального білка, необхідного для здоров’я кожного з нас.
Багато, за традицією, водних мешканців варять, проте в смаженому вигляді вони набагато смачніше, щоб переконатися в цьому – хоча б раз спробуйте їх засмажити.
Рецепт смажених королівських креветок з часником в панцир
Складові
- Креветки королівські – 1 кг + –
- Рослинна олія – для смаження + –
- Часник – 3-4 зубки + –
- Сіль – 3 щіпки або за смаком + –
- Розмарин – 1/2 ч.л. + –
Як смажити королівські креветки на сковороді
Смажити креветки можна в будь-якому вигляді: і в панцирі, і очищені, але в першому випадку морепродукт виходить більш соковитим, адже панцир надійно зберігає від випаровування власний сік молюсків.
До того ж, смажити креветки в панцирі набагато зручніше і швидше, адже їх не потрібно чистити, а досить закинути в розігріту сковороду і разом зі спеціями правильно приготувати.
- Наливаємо масло в сковороду, розігріваємо її, викладаємо на гаряче дно дрібно нарізаний часник. Посипаємо його розмарином, смажимо 2-3 хвилини.
- Далі викладаємо в сковороду креветки і починаємо обсмажувати їх до зарум’янювання. Якщо молюсків у вас багато, тоді смажте їх порціями. Кожна порція повинна прожарюватися в достатній кількості масла, щоб морепродукти змогли досягти потрібної консистенції і придбали гарний рум’янець.
- Як тільки панцир креветок почне темніти – відразу дістаємо їх з сковороди і перекладаємо на паперові рушники, щоб стік зайвий жир.
На цьому приготування закінчено. Коли залишки масла будуть прибрані – смажені креветки можна подавати до столу. Така закуска ідеально підійде до пива, шампанського, коньяку, червоного і білого вина.
Як посмажити очищені креветки на сковороді
Незважаючи на те, що приготування креветок у панцирі дає більш ефектний результат, тим не менш, не завжди їх можна готувати в неочищеному вигляді. Якщо ви смажите морепродукт для подальшого використання в салатах, соусах і інших стравах, де їсти креветки з панциром незручно, тоді молюсків в обов’язковому порядку потрібно очищати.
Але не варто боятися, що соковитість улюблених морепродуктів буде втрачена, якщо правильно посмажити очищені креветки, то на смак вони будуть не гірші смажених в панцирі.
Складові
- Великі тигрові креветки – 500 г;
- Вершкове масло – 50 г;
- Соєвий соус – за смаком;
- Лимон – ½ шт .;
- Сіль за смаком;
- Часник – 3-4 зубки;
- Мелений чорний перець – за смаком;
- Зелень (будь-яка) – за смаком.
Як чистити креветки для смаження
Перш, ніж приступити до обсмажуванні ніжного м’яса молюсків, потрібно цих самих молюсків правильно почистити. Нічого складного в цьому процесі немає, проте обережність дотримувати треба, щоб не пошкодити м’ясо. Очистити морепродукти від неїстівних частин в домашніх умовах може кожен любитель морських дарів, причому, зробити це швидко і вручну.
В крайньому випадку, при виникненні труднощів, можна скористатися кухонними ножицями або ножем, з ними процес очищення піде ще швидше.
Правила чищення креветок
- Насамперед відриваємо від тушки ніжки і голову. Зробити це можна в такий спосіб: ноги складаємо в пучок і акуратно тягнемо, вони повинні з першого разу відірватися; голову молюска затискаємо пальцями і також з легкістю відриваємо від тіла. У разі, якщо виникнуть труднощі – просто відріжте непотрібні частини ножем / ножицями.
- Далі знімаємо панцир. Для цього сковзаємо руками по всій поверхні панцира, починаючи з голови і закінчуючи у хвоста. Гранично акуратно витягаємо тушку з панцира, щоб не ушкодилася цілісність ніжного м’яса. За допомогою кухонних ножиць очистити креветки від панцира ще простіше: обережно надрезаем панцир біля голови і поступово просуваємося з ножицями до хвоста. Розрізавши панцир навпіл, дістаємо з нього тушку, а отримані дві половинки – викидаємо (при бажанні, можна буде потім зварити з них бульйон).
- Наостанок видаляємо з молюска хвостик, без нього нам готувати буде зручніше, проте нерідко хвости залишають, з ними морепродукти в готовому вигляді виглядають більш привабливо.
Як смачно смажити очищені креветки в соєвому соусі
- Очищаємо м’ясо від панцира (не рекомендується купувати очищені молюски в магазині).
- Чистимо часник, дрібно його нарізаємо, пересипаємо в миску до креветок.
- Туди ж додаємо сіль, перець, скроплюємо все лимонним соком.
- На кілька хвилин залишаємо креветок в маринаді, щоб вони ввібрали в себе сік лимона і духмяні прянощі.
- Розігріваємо на вершковому маслі сковороду, після чого викладаємо в неї, віджаті від соку, ароматні креветки.
- Обсмажуємо морепродукт на сильному вогні в олії з обох сторо
Для більшої пікантності можна обсмажити креветки безпосередньо в соєвому соусі. З цією метою, за кілька хвилин до закінчення смаження, полийте очищені тушки готовим соєвим соусом і смажте в ньому продукт до готовності близько 4-5 хвилин. Не забувайте при цьому дари моря постійно заважати.
Очищені креветки можна використовувати не тільки в якості самостійної закуски. Обсмажений морепродукт запросто може стати частиною багатьох страв: салатів, пельменів, ролів, шашлику і багатьох інших холодних і гарячих закусок.
Секрети смачних смажених креветок
- Щоб не помилитися і завжди вибирати тільки свіжі креветки – при покупці звертайте увагу на їх зовнішній вигляд. Занадто яскравий червоний колір, а також наявність на тілі молюска темних плям – небезпечний сигнал, який може говорити про те, що продукт зіпсований.
- Якщо ви не можете визначитися, скільки хвилин смажити креветки (а смажити їх завжди потрібно тільки на сильному вогні, щоб вони не втратили свою соковитість і смак), тоді ось вам міні-інструкція по приготуванню: дрібні сирі креветки потрібно готувати 3-4 хвилини, великі – 5-7 хвилин.
Якщо морепродукти варено-морожені – часу потрібно менше, але тільки якщо на момент смаження вони розморожені. У випадку з жаркою заморожених молюсків – знадобиться більше часу, щоб з них випарується вода.
- Що стосується розморожування креветок, то робити це не обов’язково. Якщо льоду на морепродуктах мало – можете смажити їх, не розморожуючи. Розморожування обов’язкове в разі, коли на креветках є товстий шар льоду. Від нього потрібно позбутися до смаження, інакше на вогні лід розтане, і в утворилася рідини молюски будуть не смажитися, а варитися або гаситися.
- Щоб креветки, при необхідності, довго не розморожувати – можете перед приготуванням опустити їх на кілька секунд в окріп, або просто перекладіть морепродукт в друшляк і полийте його з чайника окропом. Це дозволить дуже швидко розморозити молюсків, які не завдавши особливої шкоди його смакових якостях.
- Обсмажувати креветки на сковороді можна на будь-якому вигляді масла, а ось з заправок для морського страви найкраще підходять часникові, вершкові і гострі соуси.
Тепер ви знаєте все про те, як посмажити креветки на сковороді і зробити це швидко, а головне – смачно. Використовуючи наведені вище прості рецепти, ви завжди зможете приготувати улюблену гарячу закуску на швидку руку, навіть якщо неждані гості вже на порозі.
Смажені креветки з келихом улюбленого напою – кращий варіант для дружніх посиденьок. Спробуйте і ви, нарешті, чи не зварити, а смачно засмажити ніжне морське м’ясо – і цілком можливо, що смажені креветки витіснять з вашого меню варених родичів.
Смачного!