Цей апетитний зелений овоч смачний і корисний в будь-якому вигляді, до того ж, він є основним інгредієнтом багатьох страв слов’янської кухні.
Але, мабуть, найпопулярнішим, як і раніше, залишається овочеве асорті, про те, як посмажити кабачкову ікру на сковороді – ми розповімо в покрокових рецептах статті. Це ароматне і низькокалорійне овочеве блюдо має масу корисних властивостей, а тому має, як можна частіше, з’являтися на сімейному столі.
Користь кабачкової ікри
Велика частина корисних елементів кабачка зберігається при термічній обробці. А це означає, що ікра з кабачків – також продукт з максимальною користю для здоров’я.
Кабачки багаті натрієм, фосфором, залізом, містять мідь, вітаміни групи В і аскорбінову кислоту. Біологічні речовини, що містяться в цьому непоказному зеленому овоче, очищають організм від токсичних речовин, зокрема, від солей важких металів.
Страви з кабачків рекомендують вживати людям, що страждають набряками, недокрів’ям, гіпертонією, захворюваннями суглобів і судин.
Регулярне вживання свіжих кабачків нормалізує обмін речовин, повертає вага в норму, а також відновлює роботу шлунково-кишкового тракту.
Не потребує доведення і той факт, що кабачкова ікра з магазину і та, що приготовлена вдома, – дві великі різниці. До того ж, блюдо це нехитре в приготуванні, тому купуємо овочі, озброюємось необхідними кухонними інструментами (ножем і обробною дошкою) – і приступаємо до готування.
Кабачкова ікра на сковороді: 2 рецепта приготування
Є два рецепта приготування класичної ікри з кабачків. У першому варіанті, всі компоненти для смаження поетапно додаються на сковороду, а потім готову овочеву масу доводять до однорідності за допомогою блендера.
У другому варіанті, овочеві інгредієнти смажимо окремо, і тільки в кінці все змішуємо і подрібнюємо, піддаючи продукти вторинної тепловій обробці.
Ми розглянемо обидва варіанти приготування, і спробуємо по кожній технології зробити смачну овочеву ікру з моркви, кабачків, помідорів і цибулі (хоча соліруюча партія, звичайно ж, буде у прісного кабачкової плода).
Як посмажити ікру з кабачків на сковороді: варіант №1
Складові
- Кабачки – 1 кг + –
- Морква – 2 шт. + –
- Помідори – 3-4 шт. або 2 ст.л. томатної пасти + –
- Цибуля ріпчаста – 1-2 шт. + –
- Рослинна олія – 30-50 мл + –
- Часник – 2 зубки + –
- Сіль – за смаком + –
- Спеції – за смаком + –
- Цукор – за смаком + –
Як смачно смажити кабачкову ікру на сковороді
Для ікри вибираємо молоді кабачки з ніжною зеленою шкіркою і молочними насінням. Великі зрілі плоди не підходять, оскільки в них знаходяться жорсткі білі насіння, псують ніжну консистенцію овочевої ікри.
- Готуємо овочі: миємо й чистимо цибулю, моркву, кабачки, часник.
- Ріпчасту цибулю дрібно нарізаємо методом «мокрого ножа» (щоб не було сліз).
- На розігріту сковороду викладаємо цибулю, обсмажуємо його до золотистого кольору.
- Морква трьом на крупній тертці, потім додаємо її до цибулі для обсмажування.
- Нарізаємо кабачки маленькими кубиками, викладаємо їх на сковороду.
- Очищаємо від шкірки томати. Для цього: робимо на них хрестоподібні надрізи і обдаємо окропом, тоді шкурка легко знімається.
- Дрібно нарізаємо часник.
- Через 10 хвилин, після кабачків, дрібно нарізані помідори і часник відправляємо на сковороду. Солимо і перчимо їх на смак, можна додати до них трохи базиліка або суміш прянощів «хмелі-сунелі».
Хмелі-сунелі – суміш спецій (негостра). У спрощеному варіанті містить шість видів прянощів: кріп, червоний гострий перець, коріандр, майоран, шафран і базилік.
- Смажимо ікру, помішуючи, під кришкою до готовності ще хвилин десять. Якщо ікра занадто рідка – кришку відкриваємо для випарювання зайвої вологи; якщо маса густа – додаємо трохи води.
- Готову овочеву ікру охолоджуємо і подрібнюємо блендером до однорідної консистенції.
- Викладаємо ікру в маленькі (глибокі) порційні тарілочки, прикрашаємо її гілочкою петрушки або кропу. Подаємо страву в якості холодної або гарячої закуски.
Якщо додати в отриману масу цукор (1-2 чайні ложки), то ікра буде солодкувата на смак, якщо перець – гостра, а ось «хмелі-сунелі» додасть страві легкий пікантно-пряний відтінок.
Жарка кабачкової ікри на сковороді: варіант №2
Інгредієнти і пропорції ті ж, але все компоненти страви смажаться окремо: спочатку обсмажуємо кабачки, потім цибулю, в останню чергу готуємо морква. Обсмажені овочі з’єднуємо і подрібнюємо в блендері або м’ясорубці.
Готову масу викладаємо в сотейник і Томім ще 15 хвилин під кришкою. За 10 хвилин до закінчення готування додаємо томати (або томатну пасту), сіль, цукор, спеції, часник і зелень.
Тепер ви знаєте, як смажити кабачкову ікру на сковороді двома способами: пробуйте – і вибирайте, який вам більше подобається.
Як смажити кабачкову ікру на сковороді шматочками
Якщо вам більше подобається неоднорідна ікра з ніжними соковитими шматочками кабачків, тоді готуйте страву за класичним рецептом до того моменту, поки не потрібно подрібнювати обсмажені овочі в блендері. Цей етап ми просто пропускаємо і отримуємо ікру з кабачків шматочками.
Кабачкова ікра – прекрасна овочева закуска, зазвичай її використовують в охолодженому вигляді, як додаток до м’ясної страви, а й гаряча вона, особливо в поєднанні з вареною картоплею і свіжою зеленню, – дуже смачна.
Правильно приготовлену ікру з кабачків сміливо можна включати в меню дієтичного харчування. Ця страва підходить всім віковим категоріям, його дуже люблять і дорослі, і діти. Найбільш низькокалорійної (дієтичної) ікра виходить в мультиварці.
Будучи продуктом з невисокою калорійністю, вона особливо корисна тим, хто не хоче набирати зайві кілограми. Одним словом – і смачно, і корисно!