Приготування деяких звичних страв здається абсолютно позбавленим будь-яких кулінарних тонкощів і особливостей, а тому підвладне будь-якій господині.
Багатьом здається, що, як смажити рибу на сковороді в борошні здогадаються все, адже, по суті, весь рецепт приготування міститься в одному короткому реченні. Але, щоб результат вас не розчарував, потрібно знати чимало нюансів і секретів, які допоможуть зробити блюдо гордістю вашої кухні.
Як підготувати рибу до смаження
Як би ми не готували рибу, її в будь-якому випадку потрібно почистити і випатрати, а заморожену ще й розморозити. Оскільки будь-яка риба – вкрай делікатний і ніжний продукт, розморожуємо її тільки при кімнатній температурі, в воді або на повітрі.
Використання теплої води неодмінно призведе до істотного погіршення смакових якостей продукту. Єдине, що може допомогти швидше розморозити рибу – це додавання солі в воду, в якій вона розморожується.
Чистити рибу не складно, для безпеки краще зрізати плавники. А ось потрошити її потрібно дуже акуратно, щоб не роздавити жовчний міхур. Якщо це все ж сталося, то можна спробувати натерти рибку сіллю і добре промити.
Велику рибу перед смаженням варто нарізати на порційні шматки, посолити і залишити на чверть години.
Як правильно панірувати і смажити рибу на сковороді
Коли риба підготовлена і нарізана, можна приступати безпосередньо до приготування.
- Перед тим, як посмажити рибу на сковороді з борошном (краще використовувати сковорідку з товстим дном) – розігріємо достатню кількість рослинного масла.
- Далі можливі різні варіанти. Найпростіший з них полягає в тому, щоб, промокнув паперовим рушником порційні шматки риби, обваляти її в борошні і смажити на середньому вогні до появи апетитною золотистої скоринки.
- Однак, в тому випадку, коли хочеться зробити її більш соковитою і ніжною, можна використовувати подвійну панірування.
- Для цього в миску розіб’ємо яйце, розмішати його до однорідного стану. Кожен шматочок рибки вмочимо черзі: в яйце, потім в борошно, знову в яйце і знову в панірувальні сухарі. Така рибка виходить особливо ніжною і соковитою.
- У тому випадку, якщо потрібно посмажити багато риби, то в яйце для панірування можна додати трохи молока або води.
Читайте ще схожі записи:
Як посмажити коропа на сковороді
Смажена риба в клярі на сковороді
Складові
- Риба (будь-яка) – 1 кг + –
- Борошно – 1-1 / 2 ст. + –
- Молоко (або вода) – 100-200 мл + –
- Сіль – за смаком + –
Приготування смаженої в клярі риби
Панірування з борошна і сухарів – не єдиний спосіб захистити ніжний продукт від пересихання в процесі смаження.
Рибу на сковороді можна посмажити і в клярі. Такий спосіб приготування більше підійде для великої морської риби, порізаної на порційні шматки, або для рибного філе.
Перед тим, як посмажити рибу в клярі на сковороді, шматочки рибного філе посолити, додати улюблені спеції (ви можете використовувати складну комбінацію різних спецій, а можете просто посолити і трохи поперчити), збризніть лимонним соком і візьмемося за приготування клярі.
- Насамперед злегка взобьем яйця, потім додамо молоко або воду, в останню чергу додамо борошно і ретельно все перемішати.
- Замість молока або води ви можете використовувати сметану, майонез або обійтися одними яйцями.
- Перед тим, як смажити рибу в клярі на сковороді, гарненько розігріваємо олію.
- Шматочки риби промаківаем серветкою, потім опускаємо в кляр і розігріте масло.
У процесі приготування може виникнути питання: скільки часу потрібно смажити рибу в клярі на сковороді? Це залежить від розміру ваших шматочків і сорти самої риби.
Крім того, слід пам’ятати, що запорукою успіху цієї страви є достатня кількість масла і помірний вогонь, оскільки риба повинна встигнути прожаритися під шаром клярі.
Риба, приготована в клярі, виходить незвичайно ніжною, соковитою і дуже смачною.
Смачного!