Любителі рибних страв завжди в пошуках новинок на терені кулінарії і, звичайно ж, знайти підходящий варіант можна дуже швидко.
Якщо ви віддаєте перевагу смачною і корисною трапези, то обов’язково повинні знати, як посмажити навагу на сковороді, з найсмачнішими доповненнями. Можна зробити блюдо з овочами або традиційно приготувати і подати з улюбленим гарніром.
Як правильно розморозити навагу
Навага – вид риби схожий за смаковими якостями з сімейством тріскових. Щоб витягти весь смак і користь з продукту, в першу чергу потрібно правильно розморозити його. Наші прості поради допоможуть вам правильно обробити продукт.
- Навагу можна купити тільки в замороженому вигляді, так як вона швидко втрачає свої властивості в свіжому варіанті. Принісши з магазину навагу, потрібно почекати поки вона трохи підтане і відразу її розібрати. Відрізати голову, відокремити філе від хребта і покласти в миску. (Голову і хребет можна використовувати для приготування рибного бульйону).
- Розморожувати навагу потрібно обов’язково природним шляхом, при кімнатній температурі. В такому випадку її буде легко готувати, і смак риби буде чудовим. Якщо ж розморозити її в мікрохвильовці або за допомогою окропу, рибне м’ясо буде не соковитим і дуже пухким.
- Щоб прискорити процес розморожування можна трохи присолити навагу. Потім потрібно прим’яти її руками і залишити при кімнатній температурі до повного відтавання. Після, потрібно обсушити рибу і приступати до готування. У процесі смаження солити навагу не потрібно.
- Якщо ви хочете приготувати рибну страву з наваги, краще заздалегідь зайнятися розморожуванням продукту, наприклад, залишити на ніч. Після, рибу обов’язково потрібно промити в холодній воді, обсушити і готувати.
- При готуванні намагайтеся вибрати найменше час термічної обробки, щоб риба залишилася по максимуму корисною!
Скільки смажити рибу вибирати, звичайно, вам, але найоптимальніший варіант готування не більше 10-15 хвилин.
Навага під цибульним соусом, покроковий рецепт
Складові
- Цибуля ріпчаста – 2 шт. + –
- Лук-порей – 2 стебла + –
- Навага – 4 шт. + –
- Сіль – за смаком + –
- Масло вершкове – 80 г + –
- Біле сухе вино – 150 мл + –
- Рибний бульйон – 200 мл + –
- Вершки – 180 мл + –
- Часник – 0,5 ч.л. + –
- Паприка – 0,5 ч.л. + –
- Сушений чебрець – 1 пучку + –
- Борошно пшеничне – для панірування + –
- Рослинна олія – 6-7 ст.л. + –
- Лимон – 1 шт. + –
- Петрушка – 4-5 гілочок + –
Як покроково приготувати смачну навагу під цибульним соусом своїми руками
Зробити висококласне блюдо з риби до столу цілком можливо самостійно. Риба навага знадобиться вам в цьому, доступна ціна і приємні смакові якості дозволять створити шедевр кулінарії.
Як доповнення можна приготувати смачний цибульний соус, який буде відповідати цим видом риби. Причому готувати страву дуже просто і швидко.
Готуємо рибу і соус
- Рибу навагу обробити на філе і залиште при кімнатній температурі до повного відтавання. Потім обсушити рибу, приправити сіллю і перцем і запаніруйте в борошні.
- Влийте на сковорідку рослинне масло і добре розігрійте. Обсмажте рибні філешку протягом 2-3 хвилин з кожного боку. Риба повинна бути напівготовому. Зніміть з пательні і викладіть на пергамент, щоб стік зайвий жир.
- Ріпчаста і зелена цибуля почистіть, вимийте і поріжте кільцями.
- Половину вершкового масла розтопіть в каструлі, киньте цибулю і злегка підсмажте. Додайте паприку, чебрець і сушений часник. Потім влийте вино і рибний бульйон (можна замінити кип’яченою водою). Доведіть вміст каструлі до кипіння і помістіть туди обсмажену рибку.
- На слабкому вогні готуйте філе наваги протягом 7 хвилин, а потім вийміть і поставте в тепле місце.
- Відвар наполовину Уваров, додайте масло, що залишилося і вершки (вершки повинні бути кімнатної температури). Уварите соус ще на половину і зніміть з вогню. У процесі готування за бажанням підсолити соус.
сервіруємо блюдо
- Візьміть красиві широкі тарілки і викладіть на кожну по 2 філешку в формі хвилі або поверніть спіраллю. Щедро полийте навагу теплим цибульним соусом.
- Лимон і зелень добре вимийте. Цитрус обдайте окропом і поріжте красивими часточками. Петрушку дрібно наріжте або за бажанням залиште в гілочках.
- Прикрасьте рибний делікатес зеленню, лимоном і подавайте до столу.
Частування з смачною наваги можна приготувати заздалегідь і зберігати в холодильнику. Перед подачею нагрійте рибу до кімнатної температури, розігрійте соус і гарячим полийте рибу. На гарнір можна запропонувати відварений дикий рис або свіжі овочі.
Смажена риба навага з овочами, найсмачніший рецепт
Для тих, хто рахує калорії корисно знати, що в 100 грамах риби наваги всього 70 калорій. І якщо ви хочете приготувати смачний і легкий вечерю, то підсмажте навагу з овочами.
Щоб зовсім зробити блюдо корисним, смажити краще без застосування борошна або замінити її кукурудзяної.
Складові
- Навага – 2 шт .;
- Ріпчасту цибулю – 2-3 шт .;
- Морква – 1 шт .;
- Помідори – 2 шт .;
- Оливкова олія – 3-4 ст.л .;
- Кінза – 1 пучок;
- Пармезан – 30 г;
- Сіль, перець – за смаком.
Як смачно посмажити навагу з овочами в домашніх умовах
- Рибу в замороженому вигляді поріжте на невеликі шматочки, не розбираючи на філе. Надішліть її в миску, посоліть, поперчіть і дайте відтанути при кімнатній температурі. Потім злийте рідину, яка утворилася.
- Розігрійте пательню (бажано тефлонову) і влийте оливкову олію. Надішліть на сковорідку навагу і підсмажте до готовності протягом 10 хвилин. Акуратно перевертайте рибу, щоб шматочки не розвалювалися. Для цього використовуйте силіконову лопатку. Потім зніміть рибу зі сковорідки, помістіть в каструльку і накрийте кришкою.
- Ріпчасту цибулю, моркву та помідори добре вимийте. Цибулю і моркву очистіть, помідори обдайте окропом і зніміть шкірку, наріжте плоди кубиками. Моркву натріть на крупній тертці, а цибулю поріжте тоненькими півкільцями.
- Надішліть цибулю і моркву на сковорідку де смажилася навага і підсмажте протягом 4-5 хвилин. Потім додайте помідори і протушкувати суміш протягом 8 хвилин.
- Зменшіть вогонь і відправте на сковорідку до овочів смажену рибу. Посмажте всі інгредієнти протягом 5 хвилин.
- Кінзу добре вимийте, обтряхніте і дрібно наріжте. Пармезан натріть на дрібній тертці.
- Викладіть рибу з овочами в порційні тарілки, посипте тертим сиром і прикрасьте зеленню.
Тепер ви знаєте як посмажити навагу на сковороді смачно і без особливих витрат сил і часу. Приготувавши таке частування до святкового столу, ви ще не раз повернетеся до наших рецептами.