Як швидко заквасити капусту

Квашення капусти швидким способом
Ах, до чого ж були майстерними кулінаркою наші прабабусі, скільки ж вони різних способів заготівлі продуктів про запас придумали. Маринівка дарів літа стала для нас якимсь культом, і справно у нас вся осінь присвячена закрутки, серед яких особливе місце займає швидка засолювання капусти. Зимовий раціон харчування без такого делікатесу навіть важко собі уявити: кислі щі, салати і пироги, так, без бочки «Квашенко» зима-сирота.

Квасили капусту на Русі з незапам’ятних часів. Щоосені жінки збиралися і утрамбовували дерев’яні бочонки наструганний білокачанної, пересипаної з сіллю.

Сьогодні такі діжки є рідкісними гостями на сучасних кухнях, тому таку заготовку здійснюють у великих металевих чанах або скляних банках. В даному випадку склотара є найкращим вибором, але якщо все-таки вибирати з великогабаритних каструль, то найоптимальнішим рішенням стане емальований або сталева посуд, а від алюмінієвого дзбану краще відмовитися категорично.

Але крім підбору тари, потрібно ще й вміти вибирати сам овоч, адже кожен сорт капусти має свої призначення, плюси і мінуси.

Сорти капусти для засолювання

При виборі капусти потрібно робити акцент на тривалий термін її зберігання, адже ми ж не збираємося, як хом’яки набити щоки за раз, а маємо намір насолоджуватися блюдом весь осінньо-зимовий період. У такому випадку потрібно вибирати щільні і важкі вилки пізніх сортів.

Крім усього іншого такі екземпляри досить соковиті, що для закваски є найважливішим фактором, адже справжня квашена капуста готується виключно у власному соку.

Який сорт капусти вибрати для квашення

Найпопулярнішими з пізніх сортів, які ідеально походять для соління, вважаються сорти: «Московська», «Білоруська», «Слава», «Ювілейна», «Менза», «Тюркіз», «Женева» та «Амагер». Але найчастіше все ж перевага віддається капусті для квашення сорти «Подарунок», вже цю-то білокачанну можна успішно маринувати, квасити або солити, в будь-якому вигляді вона вийде хрусткою і смачною.

Класичний спосіб квашення капусти

Як не дивно, але квасити капусту швидко у власному соку, як це робили ще з давніх-давен наші предки, не реально, адже нарізаним і просоленим овочам потрібно дати час, щоб, як мінімум вийшов овочевий розсіл, і як максимум вся наша «затія» чудово проквасілась. Тільки в такому випадку ми зможемо отримати ту смачну, кислу капусту, яку мама подавала до картоплі пюре, присмачивши фіолетовим цибулею та пахне насінням маслом.

Ще пам’ятається, для більшого настрою в таку засолювання додавали журавлину. Виглядав цей натюрморт живописно і ідеально вписувався в наше зимове меню, переважна консервами і закрутками. Однак все ж і цей рецепт просто зобов’язаний бути на замітці у будь-який кулінаркі.

Складові

  • Капуста білокачанна – 1 качан;
  • Морквина – 2-3 коренеплоду;
  • Журавлина – 1 ст .;
  • Перець чорний горошок – 1 ч.л .;
  • Кухонна сіль – 1 – 1,5 ст.л .;
  • Лаврушка – 3 листочка;

Рецепт квашення класичної капусти на зиму

Приготування

  1. Якихось особливих премудростей в нашій заготівлі немає, тому ми, як завжди, приступаємо до миття та чищення овочів і ягід. З качана потрібно зняти верхні підв’ялі і обвітрені листочки, морквину очищаємо від шкірки і трьом на крупній тертці.
  2. Після цього вилок нарізаємо на 4 частини для зручності і шаткуємо соломкою за допомогою ножа, або можна скористатися плоскою насадкою на тертку, так робота піде в рази швидше, а сама нарізка буде більш акуратною.
  3. Після того, як овочі будуть подрібнені, ми повинні викласти їх в об’ємну тару, присмачити спеціями і сіллю і гарненько перемішати, ретельно розминаючи капусту руками, щоб з неї вийшов сік, який-то і буде грати роль маринаду. В кінці цього дійства засипаємо журавлину і ще раз все гарненько перемішуємо.
  4. Тепер нам знадобиться велика 2-3 л стерилізована банку, в яку ми повинні максимально щільно утрамбувати наш капустяний салат.
  5. Після цього тару прикриваємо тканинної «кришкою» і залишаємо на просол в теплі на три доби. Протягом цього часу потрібно регулярно протикати капусту ножем до самого дна Стеклянка, щоб виходив газ.
  6. Через відведений час закриваємо банку пластиковою кришкою і відправляємо в холодильник або льох на зберігання.

Така капустка виходить на славу: хрустко, соковита, і неймовірно смачна. З нею ми можемо робити вареники і солянку, варити борщ і готувати начинку для пирога.

Як ми встигли помітити, на повноцінну прокваску овочів йде не менше 3-х днів, а то і більше, але як же можна зробити таку заготовку в найкоротші терміни? Взагалі швидке квашення капусти будь-яким швидким способом на увазі під собою більшою мірою рецепти салатів, ніж в дійсності квашеного продукту. Однак вони виходять нічим не гірше за них попередника.

Читайте ще схожі записи:


Квашена капуста швидкого приготування

Квашена капуста без оцту. Рецепт швидкого приготування

Дана методу експрес закваски розрахована на таке ж експрес поїдання, адже залишати даний салатик на зиму не рекомендується. За смаком така Маринівка капусти дуже і дуже гідна, але все ж відрізняється від справжньої бочковий, такий собі варіант малоквашенной капусти. На виході ми отримуємо хрустку і соковиту вкуснятінку, а що найголовніше, без оцту.

Складові

  • Капуста білокачанна – 1 качан;
  • Морковка- 2 коренеплоду;
  • Сіль кухонна – 50-60 г;
  • Цукровий пісок – 40-50г;
  • Вода очищена – 1 л;

Як швидко заквасити капусту на зиму без оцту

Приготування

  1. Будь рецепт засолювання капусти, за винятком хіба що капусти овочі, має на увазі шатківницю качана в соломку, а очищеної моркви – перетирання на крупній тертці. Ось і ми займемося таким же подрібненням овочів.
  2. Після цього приступаємо до варіння маринаду, для чого вливаємо воду в каструльку і ставимо на вогонь, туди ж відправляємо сіль, а також всі прянощі. Коли сольові кристали розчиняться – розсіл готовий, і ми залишаємо його охолоджуватися до кімнатної температури.
  3. Поки відвар остигає, нам потрібно забити щільно капусту і моркву в банку, а потім залити туди ж остиглий маринад.
  4. У такому вигляді, не закриваючи склотару кришкою, залишаємо нашу капусту на пару днів в теплі, періодично протикаючи її ножем.
  5. Через 48 годин зливаємо розсіл в каструлю, додаємо до нього цукор, і розмішуємо, поки солодкість не розчиниться, і потім знову вливаємо рідину в банку.
  6. Після всіх нехитрих маніпуляцій ми повинні дати капустка освоїться годин 10 в новому маринаді, після чого закриваємо банку кришкою і відправляємо в холодильник або відразу на стіл.

Перед подачею капусту потрібно присмачити рослинним маслом, ріпчастою цибулею і сушеним кропом. Прикрасити наше блюдо можна морквяними фігурками, листочками зелені або базиліка, а також журавлиною або корнішонами.

Закваска капусти швидким способом

Як поквасіть капусти швидким способом на зиму

Складові

  • Капуста білокачанна – 1 кг + –
  • Морквина – 300 г + –
  • Часник – 5 зубків + –
  • Оцет столовий 9% – 180 мл + –
  • Рослинна олія – ​​1/2 склянки + –
  • Цукровий пісок – 125 г + –
  • Сіль – 1 ст. л. + –
  • Вода – 1/2 літра + –

Приготування

Для тих, кому чекати не дуже-то пристало, справи, діти або просто лінь, підійде швидкий спосіб засолювання капусти швидкого приготування. Рецепт цей досить простий, без зайвих нагромаджень, заморських рослин та інших екзотичних атрибутів, як раз те, що нам потрібно.

  1. Як завжди в першу чергу моєму і шаткуємо соломкою капусту, а моркву тремо на тертці з великими дірками.
  2. Часникові часточки нам потрібно позбавити від лушпиння, а потім пропустити через Часничниці.
  3. У поглибленої та широкої тарі змішуємо всі овочі, і гарненько розминаємо.
  4. Тепер же настала черга варити маринад. Для цього нам потрібно влити воду, оцет і масло в каструльку, засипати туди цукровий пісок і сіль. Після закипання, варимо ще пару хвилин і вимикаємо.
  5. Гарячий розсіл, що не охолоджував заливаємо до овочів і все ретельно перемішуємо. Після цього прикриваємо наш салат широкої тарілкою і ставимо зверху вантаж, щоб просаливаемой капуста під гнітом.
  6. Через добу в теплі у нас готова дивовижна закуска до м’яса, риби і до овочевого гарніру.

Зберігати таке пишність слід виключно в рефрижераторі.

Зимові мариновки завжди були бажаним стравою на будь-якому святковому і повсякденному застілля. Крім того, використання «Квашенко» в кулінарії, як виявилося, досить широко, і що найважливіше, прогрес не стоїть на місці, і вже відзначені рецепти, де таку капусточку використовують для фарширування перців і дичини. Так що швидка засолювання капусти стане відмінним рішенням для господині.