Ах, до чого ж були майстерними кулінаркою наші прабабусі, скільки ж вони різних способів заготівлі продуктів про запас придумали. Маринівка дарів літа стала для нас якимсь культом, і справно у нас вся осінь присвячена закрутки, серед яких особливе місце займає швидка засолювання капусти. Зимовий раціон харчування без такого делікатесу навіть важко собі уявити: кислі щі, салати і пироги, так, без бочки «Квашенко» зима-сирота.
Квасили капусту на Русі з незапам’ятних часів. Щоосені жінки збиралися і утрамбовували дерев’яні бочонки наструганний білокачанної, пересипаної з сіллю.
Сьогодні такі діжки є рідкісними гостями на сучасних кухнях, тому таку заготовку здійснюють у великих металевих чанах або скляних банках. В даному випадку склотара є найкращим вибором, але якщо все-таки вибирати з великогабаритних каструль, то найоптимальнішим рішенням стане емальований або сталева посуд, а від алюмінієвого дзбану краще відмовитися категорично.
Але крім підбору тари, потрібно ще й вміти вибирати сам овоч, адже кожен сорт капусти має свої призначення, плюси і мінуси.
Сорти капусти для засолювання
При виборі капусти потрібно робити акцент на тривалий термін її зберігання, адже ми ж не збираємося, як хом’яки набити щоки за раз, а маємо намір насолоджуватися блюдом весь осінньо-зимовий період. У такому випадку потрібно вибирати щільні і важкі вилки пізніх сортів.
Крім усього іншого такі екземпляри досить соковиті, що для закваски є найважливішим фактором, адже справжня квашена капуста готується виключно у власному соку.
Найпопулярнішими з пізніх сортів, які ідеально походять для соління, вважаються сорти: «Московська», «Білоруська», «Слава», «Ювілейна», «Менза», «Тюркіз», «Женева» та «Амагер». Але найчастіше все ж перевага віддається капусті для квашення сорти «Подарунок», вже цю-то білокачанну можна успішно маринувати, квасити або солити, в будь-якому вигляді вона вийде хрусткою і смачною.
Класичний спосіб квашення капусти
Як не дивно, але квасити капусту швидко у власному соку, як це робили ще з давніх-давен наші предки, не реально, адже нарізаним і просоленим овочам потрібно дати час, щоб, як мінімум вийшов овочевий розсіл, і як максимум вся наша «затія» чудово проквасілась. Тільки в такому випадку ми зможемо отримати ту смачну, кислу капусту, яку мама подавала до картоплі пюре, присмачивши фіолетовим цибулею та пахне насінням маслом.
Ще пам’ятається, для більшого настрою в таку засолювання додавали журавлину. Виглядав цей натюрморт живописно і ідеально вписувався в наше зимове меню, переважна консервами і закрутками. Однак все ж і цей рецепт просто зобов’язаний бути на замітці у будь-який кулінаркі.
Складові
- Капуста білокачанна – 1 качан;
- Морквина – 2-3 коренеплоду;
- Журавлина – 1 ст .;
- Перець чорний горошок – 1 ч.л .;
- Кухонна сіль – 1 – 1,5 ст.л .;
- Лаврушка – 3 листочка;
Приготування
- Якихось особливих премудростей в нашій заготівлі немає, тому ми, як завжди, приступаємо до миття та чищення овочів і ягід. З качана потрібно зняти верхні підв’ялі і обвітрені листочки, морквину очищаємо від шкірки і трьом на крупній тертці.
- Після цього вилок нарізаємо на 4 частини для зручності і шаткуємо соломкою за допомогою ножа, або можна скористатися плоскою насадкою на тертку, так робота піде в рази швидше, а сама нарізка буде більш акуратною.
- Після того, як овочі будуть подрібнені, ми повинні викласти їх в об’ємну тару, присмачити спеціями і сіллю і гарненько перемішати, ретельно розминаючи капусту руками, щоб з неї вийшов сік, який-то і буде грати роль маринаду. В кінці цього дійства засипаємо журавлину і ще раз все гарненько перемішуємо.
- Тепер нам знадобиться велика 2-3 л стерилізована банку, в яку ми повинні максимально щільно утрамбувати наш капустяний салат.
- Після цього тару прикриваємо тканинної «кришкою» і залишаємо на просол в теплі на три доби. Протягом цього часу потрібно регулярно протикати капусту ножем до самого дна Стеклянка, щоб виходив газ.
- Через відведений час закриваємо банку пластиковою кришкою і відправляємо в холодильник або льох на зберігання.
Така капустка виходить на славу: хрустко, соковита, і неймовірно смачна. З нею ми можемо робити вареники і солянку, варити борщ і готувати начинку для пирога.
Як ми встигли помітити, на повноцінну прокваску овочів йде не менше 3-х днів, а то і більше, але як же можна зробити таку заготовку в найкоротші терміни? Взагалі швидке квашення капусти будь-яким швидким способом на увазі під собою більшою мірою рецепти салатів, ніж в дійсності квашеного продукту. Однак вони виходять нічим не гірше за них попередника.
Читайте ще схожі записи:
Квашена капуста швидкого приготування
Квашена капуста без оцту. Рецепт швидкого приготування
Дана методу експрес закваски розрахована на таке ж експрес поїдання, адже залишати даний салатик на зиму не рекомендується. За смаком така Маринівка капусти дуже і дуже гідна, але все ж відрізняється від справжньої бочковий, такий собі варіант малоквашенной капусти. На виході ми отримуємо хрустку і соковиту вкуснятінку, а що найголовніше, без оцту.
Складові
- Капуста білокачанна – 1 качан;
- Морковка- 2 коренеплоду;
- Сіль кухонна – 50-60 г;
- Цукровий пісок – 40-50г;
- Вода очищена – 1 л;
Приготування
- Будь рецепт засолювання капусти, за винятком хіба що капусти овочі, має на увазі шатківницю качана в соломку, а очищеної моркви – перетирання на крупній тертці. Ось і ми займемося таким же подрібненням овочів.
- Після цього приступаємо до варіння маринаду, для чого вливаємо воду в каструльку і ставимо на вогонь, туди ж відправляємо сіль, а також всі прянощі. Коли сольові кристали розчиняться – розсіл готовий, і ми залишаємо його охолоджуватися до кімнатної температури.
- Поки відвар остигає, нам потрібно забити щільно капусту і моркву в банку, а потім залити туди ж остиглий маринад.
- У такому вигляді, не закриваючи склотару кришкою, залишаємо нашу капусту на пару днів в теплі, періодично протикаючи її ножем.
- Через 48 годин зливаємо розсіл в каструлю, додаємо до нього цукор, і розмішуємо, поки солодкість не розчиниться, і потім знову вливаємо рідину в банку.
- Після всіх нехитрих маніпуляцій ми повинні дати капустка освоїться годин 10 в новому маринаді, після чого закриваємо банку кришкою і відправляємо в холодильник або відразу на стіл.
Перед подачею капусту потрібно присмачити рослинним маслом, ріпчастою цибулею і сушеним кропом. Прикрасити наше блюдо можна морквяними фігурками, листочками зелені або базиліка, а також журавлиною або корнішонами.
Закваска капусти швидким способом
Складові
- Капуста білокачанна – 1 кг + –
- Морквина – 300 г + –
- Часник – 5 зубків + –
- Оцет столовий 9% – 180 мл + –
- Рослинна олія – 1/2 склянки + –
- Цукровий пісок – 125 г + –
- Сіль – 1 ст. л. + –
- Вода – 1/2 літра + –
Приготування
Для тих, кому чекати не дуже-то пристало, справи, діти або просто лінь, підійде швидкий спосіб засолювання капусти швидкого приготування. Рецепт цей досить простий, без зайвих нагромаджень, заморських рослин та інших екзотичних атрибутів, як раз те, що нам потрібно.
- Як завжди в першу чергу моєму і шаткуємо соломкою капусту, а моркву тремо на тертці з великими дірками.
- Часникові часточки нам потрібно позбавити від лушпиння, а потім пропустити через Часничниці.
- У поглибленої та широкої тарі змішуємо всі овочі, і гарненько розминаємо.
- Тепер же настала черга варити маринад. Для цього нам потрібно влити воду, оцет і масло в каструльку, засипати туди цукровий пісок і сіль. Після закипання, варимо ще пару хвилин і вимикаємо.
- Гарячий розсіл, що не охолоджував заливаємо до овочів і все ретельно перемішуємо. Після цього прикриваємо наш салат широкої тарілкою і ставимо зверху вантаж, щоб просаливаемой капуста під гнітом.
- Через добу в теплі у нас готова дивовижна закуска до м’яса, риби і до овочевого гарніру.
Зберігати таке пишність слід виключно в рефрижераторі.
Зимові мариновки завжди були бажаним стравою на будь-якому святковому і повсякденному застілля. Крім того, використання «Квашенко» в кулінарії, як виявилося, досить широко, і що найважливіше, прогрес не стоїть на місці, і вже відзначені рецепти, де таку капусточку використовують для фарширування перців і дичини. Так що швидка засолювання капусти стане відмінним рішенням для господині.