У виноробстві задіяні майже всі плодово-ягідні культури, але найсмачніші і ароматні напої виходять з плодів диких рослин.
До таких належить приготоване вино з терну в домашніх умовах – плодів дикої сливи, зібраних в сонячний сухий день. Дізнаємося, як самостійно приготувати такий напій з ягід дикої сливи, скориставшись парою перевірених часом рецептів.
Тернові ягоди – непросте сировину для приготування вина: вони не особливо соковиті і погано заселені дріжджовими грибками.
Тому домашнім виноробам потрібно прислухатися до деяких нюансів: збираємо тільки стиглу неушкоджену і не підгнилу сливу (ні з землі!) І використовуємо родзинки для кращого бродіння.
Виготовлення вина з терну і родзинок: простий рецепт
Складові
- Тернові ягоди – 2,5 кг + –
- Цукор-пісок білий – 1,5 кг + –
- Немитий родзинки – 100 г + –
- Вода очищена – 3 л + –
Як поставити вино з терну
- Змішуємо в каструльці літр води і цукор, доводимо до кипіння і варимо на слабкому вогні до тих пір, поки не перестане утворюватися піна (її знімаємо).
- Кип’ятимо воду (2 літри) і заливаємо дику сливу (з кісточками або без – за бажанням) в емальованій каструлі. Варимо 7 хвилин на повільному вогні: як тільки шкірка почне розтріскуватися, вимикаємо плиту.
- Охолоджуємо сливу в приміщенні і розчавлює в пюре.
- Переливаємо воду, в якій варилася ягода, з ягідним пюре в бутель так, щоб третя частина була порожня. Всипаємо родзинки і цукровий сироп (одну третину обсягу).
- Перемішуємо, ставимо гідрозатвор (або рукавичку з дірочкою) і прибираємо на тиждень в темний куточок, де панує температура від 18 до 25 градусів. Через 7 діб змішуємо сусло з цукровим сиропом і знову ставимо бродити.
- Коли бродіння припиниться (на це може піти до 50 діб), зливаємо напій з осаду в чисту ємність і пробуємо. При недостатній солодощі додаємо цукор за смаком, фортеці – доливаємо горілкою або спиртом (не більше 15% від вмісту бутлі).
- Якщо досипати цукор, ставимо гідрозатвор і прибираємо в тепло ще на 7-14 днів. Якщо немає, щільно закриваємо бутель пробкою (кришкою) і прибираємо в льох з температурним режимом не вище 16 градусів. Вино буде дозрівати від 3 до 8 місяців.
- Якщо з’являється осад, двічі на місяць зливаємо вино з осаду в чистий бутель.
- Коли перестане формуватися осад, переливаємо напій в пляшки, щільно закупорюють і зберігаємо в темній прохолоді до трьох років.
Фортеця готового тернового вина становить від 8 до 12%.
Як приготувати тернове вино з дріжджами
Складові
- Винні дріжджі – 25 г;
- Дика слива – 6 кг;
- Цукор-пісок білий – 3 кг;
- Вода очищена – 2 л.
Як вигнати домашнє дріжджове вино з терну
- Промиваємо дику сливу, при бажанні видаляємо кісточки. Заливаємо ягоди окропом і варимо до розтріскування. Остужаем сливу при кімнатній температурі і розминаємо в пюре (воду не виливаємо!).
- Готуємо цукровий сироп на повільному вогні, кип’ятити його до тих пір, поки не припинить формуватися піна (знімаємо її).
- Переливаємо тернове пюре з водою в бутель, заливаємо третю цукрового сиропу, ретельно перемішуємо і встановлюємо водяний затвор або рукавичку з отвором в пальці.
- Прибираємо бутель з суслом в темне місце, де тримається температура близько 22-25 градусів на 7 діб.
- Після тижня фільтруємо винний напій, видаляючи мезгу, і переливаємо в чисту сулію. Додаємо залишився сироп, ставимо водяний затвор (рукавичку) і знову прибираємо в тепло на 7 днів.
Коли бродильний процес закінчиться, знімаємо напій з осаду, переливаючи його в чисті пляшки, витримуємо 1-2 місяці і дегустуючи.
Тепер вам відомо, як готується вино з терну в домашніх умовах на основі винних дріжджів і родзинок. Вибираємо найбільш підходящий варіант і виготовляємо дивно смачний напій з насиченим сливовим ароматом для застіль з рідними і друзями!