Винні напої – улюблене частування будь-якого гурмана, адже ніщо так гармонійно не додавати смачна страва, як ягідна солодкість.
А якщо приготовлений напій з особливих ягід, то задоволення від його споживання, безсумнівно, подвоюється, щоб в цьому переконатися – спробуйте зробити вино з чорниці самі. Воно чимось на смак нагадує виноградне, але, тим не менш, має свій самобутній, відокремлений, смак і колір, що робить його воістину вишуканим.
Як зробити вино з ягід чорниці: особливості підготовки
Чи можна з чорниці зробити вино, щоб воно вийшло не гірше того, що роблять з кращих сортів винограду? Безумовно, так, тільки для цього необхідно правильно вибрати, обробити ягоди і врахувати при приготуванні все природні особливості лісових плодів.
Для приготування домашнього саморобного вина з чорниці необхідно брати виключно стиглі свіжі ягоди. Всі зіпсовані, підгнилі або запліснявілі плоди ми відразу викидаємо. Переспілі і дрібні ягідки для виноробства також не підходять.
Використовувати потрібно тільки ті ягоди, які в зірваний вигляді пролежали не довше ніж діб.
Чорницю перед обробкою обов’язково потрібно помити – це головне її відмінність від інших плодів. Досвідчені винороби знають, що, як правило, сировина для виноробства не миється, щоб не змилися природні дріжджі, що провокують природний процес бродіння. Однак, у випадку з чорницею – це важливий етап, адже, якщо ягоди не помити, то вино придбає неприємний смаковий відтінок.
Для активізації процесу бродіння ми в рецепті приготування вина з чорниці будемо використовувати немитий, але якісний родзинки.
Якщо в якості обраного вами родзинок ви не впевнені, тоді скористайтеся краще винними дріжджами.
Також можна використовувати спеціальну домашню закваску для вина, яку потрібно приготувати заздалегідь (за 3-5 днів до того, як ви додасте її в сусло).
Ємності для виготовлення вина обдаємо зсередини окропом і ретельно витираємо (насухо). Ніяких сторонніх запахів в ємності бути не повинно, інакше вино також цей запах вбере. Обов’язкова умова – чисті руки, щоб ніякі бактерії і грибки в сусло не потрапили.
Домашнє вино з чорниці: простий рецепт приготування
Складові
- Чорниця – 4 кг + –
- Ізюм (можна замінити винними дріжджами) – 100 г + –
- Вода – 2 л + –
- Цукор – 1 кг + –
Як приготувати смачне вино з чорниці будинку своїми руками
Ознайомившись з особливостями виготовлення чорничного вина, настав час приступати безпосередньо до технології. Вона не така складна, як багатьом здається, однак і легковажно до послідовності етапів також ставитися не варто.
Найменший недогляд може привести до того, що саморобний вино з ягід чорниці у власному соку може не вийти. Щоб цього не сталося – дійте крок за кроком.
Готуємо ягоди і робимо з них сусло
- Промиваємо свіжі (незіпсовані) ягідки в чистій воді, розминаємо їх, перетворюючи плоди в однорідну масу, після чого поміщаємо все в суху посудину з широким горлом.
- Додаємо в отриману масу родзинки, цукор (300 г), ретельно все заважаємо.
- Шийка накриваємо натуральною тканиною або марлею і відносимо ємність в темне приміщення, температура якого повинна бути в межах 18-25 ° C.
- Протягом доби один раз ягідну масу необхідно перемішувати (дерев’яною палицею або добре вимитими сухими руками), прибираючи з поверхні «шапку», утворену з шкірки і м’якоті.
- Через 3-4 дні, коли вже з’являться помітні ознаки бродіння (шипіння, запах з кислинкою, піна), винне сусло необхідно буде віджати за допомогою марлі.
- Отриману винну рідину виливаємо в ємність для бродіння, заповнюючи судину не більше, ніж на 75% від загального обсягу.
- М’якоть заливаємо простою водою кімнатної температури, наполягаємо 15-20 хвилин, потім знову віджимаємо через марлю.
- Рідина, яка вийде після повторного віджиму, змішуємо з заграв соком. Сам макуха можна викидати, він нам більше не знадобиться.
Ставимо бродити вино з чорниці в домашніх умовах
- У сусло всипаємо 300 г цукру, встановлюємо на горлечко рукавичку з проколеної на пальці дірочкою (або звичайний гідрозатвор) і відносимо ємність в той же темне місце з тими ж температурними показниками, де відстоювалися на початку приготування ягоди з цукром (дивіться п.3 статті) .
- Через 5 днів бродіння, додаємо в сусло залишилася порцію цукру (300 г). Але на цей раз ми не просто всипаємо його в сусло, нам знадобиться попередньо злити з ємності 500 мл заграв соку, а потім розвести в ньому залишки цукру.
- Отриманий ягідний сироп з цукром переливаємо назад в ємність, після чого знову встановлюємо на горлечко рукавичку або гідрозатвор (в залежності від того, що ви використовуєте для виноробства).
- Після 25-50 днів, процес бродіння винного сусла закінчиться. Зрозумієте ви це за кількома ознаками: припинять булькати в гідрозатвори бульбашки, до того ж, вино посвітлішає і на дні ємності з’явиться помітний осад.
Зливаємо чорничне вино з осаду
- Зливаємо смачне домашнє вино з ягід чорниці (за допомогою тонкої трубки) з однієї ємності в іншу (обов’язково чисту і витерту насухо). Осад з дна намагайтеся не піднімати, він перелити в ємність не повинен.
На цьому етапі вино варто спробувати і оцінити його смак, щоб можна було зрозуміти: чи варто його коригувати чи ні. Якщо не вистачає цукру – додайте його стільки, скільки вважаєте за потрібне. Також, на даному етапі, можна влити горілку, якщо хочете отримати кріплене вино з чорниці.
- Наповнюємо ємності доверху (проте, врахуйте, що контактувати з повітрям вино не повинно) і щільно закупорюють їх кришкою.
- Якщо ви повторно додали цукор, то відразу ємності для зберігання не закривайте, а поставте на них гідрозатвор, буквально на перші 7-10 днів, це потрібно на випадок, якщо відбудеться повторне бродіння.
- Далі відносимо винний напій для дозрівання в досить прохолодне приміщення (градус тепла повинен бути не вище 5-16 ° C) на 2-3 місяці. При такій же температурі в подальшому будемо чорничне вино зберігати.
Як правильно вино з ягід чорниці має дозрівати
- Один раз в 20-25 днів вино потрібно фільтрувати (зливати з осаду) через спеціальну трубочку.
- Коли осад більше з’являтися не буде, тоді вино зі свіжих ягід чорниці можна вважати готовим.
- Переливаємо ємності в скляні пляшки (можна залишити там же, де вино зріло) і зберігаємо їх в темному прохолодному приміщенні.
Згідно з цим рецептом, вихід вина становитиме 3-4 літри, а його фортеця – 10-12%.
Як готувати вино з чорниці: поради та секрети виноробів
- Якщо, через 50 днів з моменту встановлення на горлечко ємності гідрозатвори, бродіння не припинився, то напій необхідно злити з осаду, а потім поставити на час дображивать при тих же температурних показниках. Якщо вино не відфільтрувати, то воно може гірчити.
- Любителі кріплених напоїв можуть додати в вино горілку. Кількість горілки у вині має бути наступним – 2-15% від усього обсягу. Але варто пам’ятати, що чорничне вино на горілці матиме не такий тонкий і м’який смак, як без неї. Правда, зберігатися воно буде довше звичайного.
Приблизний термін зберігання вина з чорниці – 3 роки, але це, за умови, що будуть правильно дотримані всі умови приготування та зберігання домашнього напою.
- Важливий момент, який не можна упустити – ягоди чорниці для вина потрібно тільки тиснути, але, ні в якому разі, не перекручувати в м’ясорубці.
Ми докладно розглянули, як правильно приготувати вино з чорниці в домашніх умовах. Рецепт кращого напою для сімейних застіль вам обов’язково допоможе створити смачне домашнє вино з насиченим ароматом і смаком, яке до душі доведеться кожному гурману. Дотримуйтесь крок за кроком, відповідно до рецептури, тоді результати вашої праці вас не розчарують.
Вдалого виноробства!