З делікатесної ягоди полуниці готують безліч заготовок і напоїв: компоти, варення, джеми, пастилу, морси та інше.
Не менш смачно і власноруч приготоване вино з вікторії в домашніх умовах, рецепт якого простий у виконанні. Дізнаємося, як приготувати цей напій самостійно з натуральних інгредієнтів за нескладною технології, щоб урізноманітнити застілля ароматним солодким алкоголем!
Вино з вікторії в домашніх умовах: секрети приготування
З вікторії роблять чудові рожеві десертні і кріплені вина, що відрізняються характерним полуничним присмаком і ароматом. Щоб отримати якісне полуничне вино в домашніх умовах, враховуємо кілька моментів:
- Щоб заповнити нестачу дубильних речовин, якими бідна вікторія, використовуємо родзинки: в ньому їх більш ніж достатньо.
- Для вина вибираємо тільки стиглі ягоди без пошкоджень і слідів гниття, очищені від плодоніжок і забруднень.
Ретельно промиваємо ягідки в декількох водах, щоб не залишилося бруду. Для кращої промивання замочуємо ягоди у воді на півгодини: земля відстане швидше. Промивши вікторію, відкидаємо її на друшляк: вода повинна стекти повністю.
Будь-які ємності, в яких готується і зберігається полуничне вино, повинні бути чистими – стерильними або ошпарені окропом і просушеними.
Краще використовувати посуд зі скла або емальованої сталі, але не ту, де зберігали молочні продукти.
- Розминаємо ягідки руками, щоб не пошкодити семянки: вони додадуть напою гіркий присмак і каламутний вигляд. Використання м’ясорубки або блендера неприпустимо!
- При переливанні вина в пляшки кілька разів зливаємо його з осаду. Якщо при зберіганні вино стало гірчити і міцніти, повторюємо процедуру ще раз.
Приготоване вино з вікторії в домашніх умовах, рецепт якого наведений нижче, використовується не тільки за прямим призначенням. Його додають в коктейлі або сиропи для просочення кондитерських виробів.
Його добре пити з легкими десертами або просто, без закуски.
Домашнє вино з вікторії: рецепт приготування
Складові
- Стигла вікторія – 3 кг + –
- Цукор-пісок білий – 2 кг + –
- Вода очищена – 3 л + –
- Ізюм – 100 г + –
Як робити солодке десертне вино з вікторії
- Очищаємо ягідки від листочків і плодоніжок, промиваємо і розминаємо руками до стану пюре, не пропустивши жодної ягоди.
- Нагріваємо ємність з водою до 30 градусів і змішуємо з кілограмом цукру.
- Перекладаємо пюре з вікторії в емальовану каструлю, змішуємо з цукровим сиропом і родзинками. Ізюм – джерело винних дріжджів, необхідних для якісного бродіння.
- Заповнюємо каструлю на три чверті, щоб сусло при бродінні не "вийшло з берегів». Закриваємо каструлю відрізом марлі і прибираємо в тепле (від 18 до 28 градусів) темне місце на 5-7 доби – для бродіння. Воно почнеться через 2-24 години.
- Щоб не з’являлася цвіль, тричі на добу перемішуємо сусло ложкою або лопаткою з дерева для потоплення м’якоті в соку.
- Проціджуємо сік, віджимаємо макуху і викидаємо.
- Сік, перелитої в здорову пляшку (вона повинна бути заповнена не більше, ніж на три чверті), присмачуємо 0,5 кіло цукру і перемішуємо.
- Надягаємо на горлечко рукавичку з дірявим пальцем або інший гідрозатвор і поміщаємо в тепло на 5 діб. Відливаємо стакан сусла і змішуємо з 250 грамами цукрового піску до повного розчинення.
- Заливаємо сироп в бутель, надягаємо гідрозатвор і чекаємо ще 5 діб. Після повторюємо процедуру з додаванням цукру.
Коли бродильний процес завершиться (зникнуть бульбашки, випаде осад, сусло стане світлим), на що йде від 1 до 2 місяців, зливаємо вино з осаду за допомогою тоненького шланга або трубки.
Пробуємо напій: якщо він недостатньо солодкий, додаємо цукру, якщо занадто слабкий, закріплюємо горілкою – від 2 до 15% від загальної кількості.
Якщо вино бродить більше 50 діб, щоб уникнути гіркого присмаку обережно зливаємо вино з осаду, надягаємо гідрозатвор і ставимо бродити далі. Заливаємо готове вино в пляшки, наповнюючи доверху, і ретельно закриваємо, щоб не потрапило повітря. При додатковому внесенні цукру надягаємо гідрозатвор і витримуємо вино ще 10 діб.
Прибираємо пляшки з вином з вікторії в домашніх умовах в льох або холодильник, забезпечивши температурний режим від 5 до 16 градусів, щоб воно дозріло.
На дозрівання йде 3 місяці, протягом яких регулярно зливаємо вино з осаду, коли він буде тоншим 2-5 см.
Коли осад перестає утворюватися, розливаємо напій в стерильні пляшки і закупорюють пробками.
Фортеця домашнього вина з вікторії, рецепт приготування якого ми розглянули, становить 10-12%. Воно благополучно зберігається в погребі чи холодильнику близько двох років.
Як приготувати кріплене вино з вікторії
Складові
- Вода – 0,5 л;
- Горілка – 0,5 л;
- Вікторія – 1 кг;
- Цукор – 1 кг.
Як зробити міцне вино з полуниці вікторії
- Якщо ви любите більш міцні вина, приготуємо кріплене полуничне вино. Для більшої міцності в даному рецепті додається горілка. Готуємо вино з полуниці наступним чином: розминаємо стиглі добре промиті ягідки руками в пюре.
- Складаємо ягідне пюре в емальовану каструлю, заливаємо підігрітою до 30-40 градусів водою, закриваємо марлею і прибираємо в тепло на п’ять діб.
- Знімаємо піну і проціджують крізь дрібне ситечко або марлю в кілька шарів три рази. Вливаємо півлітра горілки, перемішуємо, переливаємо в пляшки, закупорюють і ставимо в льох (холодильник). Через три доби дегустуємо кріплене вино з вікторії.
Смак ароматного напою навіває спогади про ласкавому сонячне літо.
Тепер ви знаєте, як готується десертне і кріплене вино з вікторії в домашніх умовах, рецепт якого простий у приготуванні.
Спробуйте обидва варіанти: перший хороший для жінок, другий більше сподобається чоловікам, так що у вас не виникне проблем з тим, що подати до застілля!