Багато хто віддає перевагу вживати алкогольні напої виключно власного виробництва, що гарантує їх якість і натуральність.
Сировиною для домашнього напою може бути, що завгодно: виноград, яблука, горобина, але сьогодні ми будемо готувати чудове вино з черноплодки в домашніх умовах. Процес приготування не займе багато часу і не зажадає значних зусиль, зате результат приємно здивує будь-якого гурмана.
Як зробити вино з черноплодки самостійно вдома
Складові
- Ягоди чорноплідної горобини – 5 кг + –
- Вода дистильована – 1 л + –
- Ізюм – 50 г + –
- Цукор – 2 кг + –
Рецепт приготування домашнього вина з чорноплідної горобини
Даний рецепт вина з черноплодки перевірений часом і практикою досвідчених виноробів, тому, при дотриманні точності технологічного процесу, кінцевий результат приречений на успіх.
Етап 1: Підготовка сировини і тари для вина
- Самим трудомістким і витратним за часом процесом є сортування ягід. Це одна з найголовніших складових технології приготування, так як від цього безпосередньо залежить смак і якість напою. Тому, перш за все, необхідно позбутися від зелених і сухих плодів, а також від переспілих і з ознаками цвілі.
- Всі ємкості і пристосування для приготування вина слід ретельно простерилізувати і протерти чистим пропрасованим рушником.
Етап 2: Робимо сусло для чорноплідного вина
- Насамперед ми повинні зробити з перебраних ягід однорідне пюре. Можна скористатися блендером або картофеледавілкой (товкачем).
Слід зазначити, що ягоди не варто мити, так як на них присутні природні дріжджі, які сприяють процесу природного бродіння.
- Далі ми будемо додавати інші компоненти. Для цього підготовлене пюре поміщаємо в бутель (об’ємом 10 літрів), туди ж висипаємо 750 г цукру і родзинки.
- Все це ретельно перемішуємо до розчинення цукру.
- Накриваємо ємність марлею, складеною в кілька шарів, і ставимо на тиждень в тепле темне місце, при цьому, щодня помішуючи масу.
- Після закінчення терміну, відфільтровує за допомогою марлі рідина і віджимаємо сік зі макухи.
- Після – переливаємо всю рідину в чисту посудину для продовження процесу бродіння.
Ємність заповнюємо на ¼ частину, щоб виділяється піна не виходила назовні.
Етап 3: Ставимо вино з черноплодки бродити
- За допомогою медичної рукавички щільно накриваємо бутель, щоб запобігти потраплянню повітря, прибираємо ємність в тепле, погано освітлене місце.
- У залишився макуха додаємо 1,25 кг цукру і 1 л теплої води, ретельно все розмішуємо. Накриваємо щільно кришкою і залишаємо, як в попередньому випадку, на 1 тиждень, при щоденному помішуванні.
- Далі проціджуємо масу, без її віджимання, так як вино може вийти каламутним. Самі ягоди викидаємо.
- Після – знімаємо рукавичку з ємності, акуратно витягаємо піну, і додаємо масу, настояну на макусі. Все перемішуємо, і знову фіксуємо рукавичку.
- Через 3-4 дні після з’єднання соків, обережно витягаємо піну і за допомогою тонкої трубки переливаємо вино в чистий бутель, знову закриваємо його медичної рукавичкою.
Етап 4: Дозрівання вина в комфортних умовах
Період бродіння триває протягом 1-2 місяців. Коли процес завершиться – рукавичка здметься. Однак для збагачення вина необхідними смаковими якостями, його необхідно залишити на час для дозрівання. При цьому, потрібно спробувати напій на смак і, при необхідності, додати цукор для більшої насолоди, або горілку для кращої фортеці.
Мало хто знає, що від того, як поставити вино з черноплодки для дозрівання, залежить його смаковий відтінок.
- Для досконалого результату необхідно розлити винний напій по скляних пляшках і щільно закрити пробкою.
- Після чого ставимо їх під кутом 45 градусів в прохолодному місці.
- Протягом 3-6 місяців напій дозріває, але кілька разів на тиждень слід перекручувати пляшки, для запобігання появи осаду.
Після закінчення зазначеного терміну, вино з черноплодки в домашніх умовах готове. Його можна зберігати в прохолодному місці протягом 5 років. Від цього, його смак з кожним роком ставатиме все краще і краще. Напій порадує ваших рідних і близьких своєю ніжною терпкістю і помірною солодкістю. Вино, безумовно, стане зіркою вашого банкету.
Удачі в виноробстві!