Великий урожай фруктів і ягід нерідко підштовхує до ідеї заготовити їх не тільки у вигляді варення, але і алкогольних напоїв.
Неперевершеним смаком, ніжним і вишуканим ароматом і відносною простотою в приготуванні відрізняється домашнє вино з аличі з кісточками. Цей напій стане неповторним частуванням для гостей і буде прекрасною заміною всякому сумнівному «покупному» алкоголю!
Трохи про інгредієнти
Для приготування алкогольних напоїв підійде будь-яка стигла алича. Найбільшою популярністю у виноробів користуються червоні сорти і абрикосова алича, оскільки вони відрізняються дуже ніжним смаком, ароматом і насолодою.
Якщо алича занадто кисла – збільште кількість цукру (максимум – на 30% від зазначеного в рецепті).
Завдання родзинок – активувати бродіння, навіть якщо винні дріжджі аличі не спрацюють. При бажанні ви можете замінити родзинки стиглим виноградом.
Як приготувати вино з аличі з кісточками
Складові
- Алича – 3 кг + –
- Вода очищена – 4 л + –
- Цукор-пісок білий – 300 г на 1 літр соку + –
- Ізюм – 100 г + –
Етап 1: готуємо сусло
- Перебираємо аличу. Наше головне завдання – залишити тільки стиглі, цілі плоди без плодоніжок і листя. Алича не повинна бути підгнилого або цвілій. Плоди мити не потрібно, тому що на них містяться дикі дріжджі.
- Тепер потрібно ретельно перемять ягоди. Найпростіше просто розім’яти їх руками. Кісточки повинні залишитися цілими – в іншому випадку наше вино буде гірким.
- Отримане пюре перекладаємо в суху, заздалегідь простерилізованих банку. Додаємо родзинки, заливаємо суміш водою і гарненько перемішуємо.
- Перев’язуємо шийку марлею і ставимо банку в темне, тепле місце.
- Сусло необхідно перемішувати пару раз в день.
Етап 2: початок бродіння
- Приблизно через два дні сік почне бродити. Це стане помітно по піні, характерному кислуватий запах і шипіння. Зливаємо в підготовлену ємність сік. Намагаємося не допустити потрапляння осаду.
- Мезгу (розім’яті плоди, кісточки і родзинки) обережно віджимають за допомогою марлі.
- Тепер переливаємо сік в банку або скляну пляшку. Додаємо цукор з розрахунку 100 г на 1 літр соку.
- Сік повинен заповнити ємність не більше, ніж на ¾. Виділяється вуглекислий газ, піна і додаткові порції цукру в подальшому займуть вільне місце.
- Встановлюємо гідрозатвор і переносимо ємність в тепле, темне місце.
Етап 3: більше цукру
- Через 4 дні додаємо цукор в тих же пропорціях – 100 г на кожен літр сусла в такий спосіб: приблизно півлітра соку зливаємо в банку, змішуємо з цукром і переливаємо назад. Так цукор краще змішається з суслом.
- Через 5-7 днів додаємо останню порцію цукру (технологія та ж).
- Тепер про вино можна «забути» приблизно на 1 місяць. До наступного етапу потрібно переходити, коли бродіння закінчиться.
- Якщо ж вино бродить вже більше 50-ти днів, а активність дріжджів не слабшає, необхідно перелити сусло за допомогою трубки в іншу ємність, уникаючи попадання осаду, і знову встановити гідрозатвор. Цей захід допоможе уникнути появи гіркого присмаку.
Етап 4: завершення
- Отже, сусло стало світлим, на дні з’явився осад, водяний затвор перестав випускати бульбашки (в іншому випадку – рукавичка здулася) – все говорить про закінчення бродіння. За допомогою трубки переливаємо вино в чисту ємність. Намагаємося уникнути попадання осаду.
- Пробуємо наше молоде вино. Якщо воно вийшло занадто кислим – додаємо цукор. При бажанні можна додати спирт або горілку – приблизно 10% від отриманого кількості вина.
- Якщо ми додали цукор, знову ставимо напій під гідрозатвор приблизно на тиждень.
- Вино переливаємо в підготовлену ємність. В ідеалі це має бути пляшка з високим горлом. Наповнюємо її до самого верху для того, щоб уникнути контакту з повітрям. Щільно закупорюють пробкою і відправляємо вино в темне місце з температурою 6-17 градусів.
- У нашому імпровізованому «винному погребі» напій залишаємо на 1-3 місяці. За цей час аличевий вино стане світлим і дуже смачним.
- Час від часу потрібно перевіряти, чи не випав осад. Якщо він з’явився – вино фільтрують за допомогою переливання. Якщо осад не з’являвся більше місяця – вино готове!
Гідрозатвор: як виготовити і навіщо він потрібен
На певному етапі на ємність з суслом необхідно встановити гідрозатвор. Ця конструкція необхідна для виведення виробляється в процесі бродіння вуглекислого газу.
Газ, що не знайшов виходу, створить високий тиск і ємність вибухне!
Однак просто підняти кришку і випустити газ не можна. В іншому випадку, в ємність потрапить кисень і бактерії, які знаходяться в суслі в «сплячому» стані. Основний «їжею» для цих бактерій послужить спирт, замість якого вони почнуть виробляти оцет.
Щоб уникнути цього на ємність з майбутнім вином встановлюють спеціальний клапан, завдання якого не пропускати кисень.
Зробити гідрозатвор в домашніх умовах зовсім нескладно. В його ролі можна використовувати звичайну медичну рукавичку:
- За допомогою голки в ній потрібно проколоти маленький отвір (зазвичай його роблять на «пальці»).
- Потім рукавичку надягають на шийку банки і закріплюють скотчем.
- Такий гідрозатвор відмінно ізолює сусло від попадання кисню і всіляких чужорідних тіл.
- Він просто ідеальний, якщо в якості ємності служить банку, однак для пляшок він не підійде.
Ще один вид домашнього водяного затвора – звичайна трубка, яку можна придбати в будь-якому господарському, будівельному або зоомагазині, або ж замовити через інтернет. Щоб зробити такий клапан, потрібно виконати в кришці ємності невеликий отвір і всунути в нього один край трубки.
Інший кінець опускають у банку з водою. Отвір зі шлангом потрібно ущільнити.
Існує безліч методів, найпростішим і надійним з яких вважається пластилін.
Якщо вам не хочеться займатися виготовленням гідрозатвори або ж ви сумніваєтеся в надійності саморобної конструкції, замовте його через інтернет в спеціалізованому магазині. Коштують вони відносно недорого.
Ось ми і дізналися, як робити вино з кісточками з аличі. Зберігати такий напій можна 3-4 роки в прохолодному місці. Орієнтовна фортеця такого вина – 10-12%.