Як робити вино з кісточками з аличі

domashnee-vino-iz-alychi-s-kostochkami
Великий урожай фруктів і ягід нерідко підштовхує до ідеї заготовити їх не тільки у вигляді варення, але і алкогольних напоїв.

Неперевершеним смаком, ніжним і вишуканим ароматом і відносною простотою в приготуванні відрізняється домашнє вино з аличі з кісточками. Цей напій стане неповторним частуванням для гостей і буде прекрасною заміною всякому сумнівному «покупному» алкоголю!

Трохи про інгредієнти

Для приготування алкогольних напоїв підійде будь-яка стигла алича. Найбільшою популярністю у виноробів користуються червоні сорти і абрикосова алича, оскільки вони відрізняються дуже ніжним смаком, ароматом і насолодою.

Якщо алича занадто кисла – збільште кількість цукру (максимум – на 30% від зазначеного в рецепті).

Завдання родзинок – активувати бродіння, навіть якщо винні дріжджі аличі не спрацюють. При бажанні ви можете замінити родзинки стиглим виноградом.

Як приготувати вино з аличі з кісточками

Як робити вино з кісточками з аличі

Складові

  • Алича – 3 кг + –
  • Вода очищена – 4 л + –
  • Цукор-пісок білий – 300 г на 1 літр соку + –
  • Ізюм – 100 г + –

Етап 1: готуємо сусло

  1. Перебираємо аличу. Наше головне завдання – залишити тільки стиглі, цілі плоди без плодоніжок і листя. Алича не повинна бути підгнилого або цвілій. Плоди мити не потрібно, тому що на них містяться дикі дріжджі.
  2. Тепер потрібно ретельно перемять ягоди. Найпростіше просто розім’яти їх руками. Кісточки повинні залишитися цілими – в іншому випадку наше вино буде гірким.
  3. Отримане пюре перекладаємо в суху, заздалегідь простерилізованих банку. Додаємо родзинки, заливаємо суміш водою і гарненько перемішуємо.
  4. Перев’язуємо шийку марлею і ставимо банку в темне, тепле місце.
  5. Сусло необхідно перемішувати пару раз в день.

Етап 2: початок бродіння

  1. Приблизно через два дні сік почне бродити. Це стане помітно по піні, характерному кислуватий запах і шипіння. Зливаємо в підготовлену ємність сік. Намагаємося не допустити потрапляння осаду.
  2. Мезгу (розім’яті плоди, кісточки і родзинки) обережно віджимають за допомогою марлі.
  3. Тепер переливаємо сік в банку або скляну пляшку. Додаємо цукор з розрахунку 100 г на 1 літр соку.
  4. Сік повинен заповнити ємність не більше, ніж на ¾. Виділяється вуглекислий газ, піна і додаткові порції цукру в подальшому займуть вільне місце.
  5. Встановлюємо гідрозатвор і переносимо ємність в тепле, темне місце.

Етап 3: більше цукру

  1. Через 4 дні додаємо цукор в тих же пропорціях – 100 г на кожен літр сусла в такий спосіб: приблизно півлітра соку зливаємо в банку, змішуємо з цукром і переливаємо назад. Так цукор краще змішається з суслом.
  2. Через 5-7 днів додаємо останню порцію цукру (технологія та ж).
  3. Тепер про вино можна «забути» приблизно на 1 місяць. До наступного етапу потрібно переходити, коли бродіння закінчиться.
  4. Якщо ж вино бродить вже більше 50-ти днів, а активність дріжджів не слабшає, необхідно перелити сусло за допомогою трубки в іншу ємність, уникаючи попадання осаду, і знову встановити гідрозатвор. Цей захід допоможе уникнути появи гіркого присмаку.

Етап 4: завершення

  1. Отже, сусло стало світлим, на дні з’явився осад, водяний затвор перестав випускати бульбашки (в іншому випадку – рукавичка здулася) – все говорить про закінчення бродіння. За допомогою трубки переливаємо вино в чисту ємність. Намагаємося уникнути попадання осаду.
  2. Пробуємо наше молоде вино. Якщо воно вийшло занадто кислим – додаємо цукор. При бажанні можна додати спирт або горілку – приблизно 10% від отриманого кількості вина.
  3. Якщо ми додали цукор, знову ставимо напій під гідрозатвор приблизно на тиждень.
  4. Вино переливаємо в підготовлену ємність. В ідеалі це має бути пляшка з високим горлом. Наповнюємо її до самого верху для того, щоб уникнути контакту з повітрям. Щільно закупорюють пробкою і відправляємо вино в темне місце з температурою 6-17 градусів.
  5. У нашому імпровізованому «винному погребі» напій залишаємо на 1-3 місяці. За цей час аличевий вино стане світлим і дуже смачним.
  6. Час від часу потрібно перевіряти, чи не випав осад. Якщо він з’явився – вино фільтрують за допомогою переливання. Якщо осад не з’являвся більше місяця – вино готове!

Гідрозатвор: як виготовити і навіщо він потрібен

На певному етапі на ємність з суслом необхідно встановити гідрозатвор. Ця конструкція необхідна для виведення виробляється в процесі бродіння вуглекислого газу.

Газ, що не знайшов виходу, створить високий тиск і ємність вибухне!

Однак просто підняти кришку і випустити газ не можна. В іншому випадку, в ємність потрапить кисень і бактерії, які знаходяться в суслі в «сплячому» стані. Основний «їжею» для цих бактерій послужить спирт, замість якого вони почнуть виробляти оцет.

Щоб уникнути цього на ємність з майбутнім вином встановлюють спеціальний клапан, завдання якого не пропускати кисень.

Зробити гідрозатвор в домашніх умовах зовсім нескладно. В його ролі можна використовувати звичайну медичну рукавичку:

  • За допомогою голки в ній потрібно проколоти маленький отвір (зазвичай його роблять на «пальці»).
  • Потім рукавичку надягають на шийку банки і закріплюють скотчем.
  • Такий гідрозатвор відмінно ізолює сусло від попадання кисню і всіляких чужорідних тіл.
  • Він просто ідеальний, якщо в якості ємності служить банку, однак для пляшок він не підійде.

Ще один вид домашнього водяного затвора – звичайна трубка, яку можна придбати в будь-якому господарському, будівельному або зоомагазині, або ж замовити через інтернет. Щоб зробити такий клапан, потрібно виконати в кришці ємності невеликий отвір і всунути в нього один край трубки.

Інший кінець опускають у банку з водою. Отвір зі шлангом потрібно ущільнити.

Існує безліч методів, найпростішим і надійним з яких вважається пластилін.

Якщо вам не хочеться займатися виготовленням гідрозатвори або ж ви сумніваєтеся в надійності саморобної конструкції, замовте його через інтернет в спеціалізованому магазині. Коштують вони відносно недорого.
Вино з аличі з кісточками в домашніх умовах - класичний рецепт

Ось ми і дізналися, як робити вино з кісточками з аличі. Зберігати такий напій можна 3-4 роки в прохолодному місці. Орієнтовна фортеця такого вина – 10-12%.