Дикі абрикоси використовуються не тільки для споживання в природному вигляді або для готування компотів, варення та інших солодощів.
Ці плоди збирають перед тим, як зробити вино з Жерделі: саме так називається дикий абрикос, що володіє яскраво вираженим ароматом і смаком. Дізнаємося всі тонкощі приготування винного абрикосового напою, використовуючи і класичний рецепт, і рецептуру з мускатним горіхом!
Як робити вино з Жерделі: важливі правила
Приготування домашнього абрикосового вина – справа трудомістка, так як в цих плодах переважає м’якоть і клітковина, що дають мало соку і подовжують термін відстоювання. Щоб отримати хороше вино з Жерделі, дотримуємося ряду правил:
- Збираємо тільки стиглі абрикоси без червоточінок і слідів гниття і цвілі (із землі не підбираємо!). Зіпсовані плоди зіпсують смак вина.
- Використовуємо для виноробства саме дикий абрикос: вино з нього виходить більш ароматним, з терпкими нотками.
- Обов’язково виймаємо кісточки з плодів: в них міститься синильна кислота. Краще облагородити смак мускатним горіхом.
- Чи не допускаємо миття (і чищення) плодів, інакше змиємо дріжджові грибки, необхідні для якісного бродіння. Ось чому винне сировина збирають в погожі дні, а не після дощів.
- Якщо ви купили плоди в магазині або на ринках, додаємо до них родзинки або дріжджі, інакше бродіння не почнеться або буде слабким. А якщо абрикоси очистити від шкірки, вино вийде несмачним.
Найсмачнішим вино з Жерделі, рецепт якого може містити мускатний горіх, стає після 1,5-2 років витримки. В цілому ж термін зберігання абрикосового вина становить 3 роки.
Вино з дикого абрикоса відрізняється запашним теплим ароматом і жовтим або бурштиновим кольором з червонуватим відтінком. За смаком це – просто божественний нектар!
Дізнаємося, як робити вино з Жерделі за кількома рецептами, щоб порадувати винних гурманів!
Вино з Жерделі: класичний рецепт
Складові
- Жерделі – 3 кг + –
- Цукор-пісок білий – 3 кг + –
- Вода очищена – 10 л + –
Як зробити вино з Жерделі: покрокова інструкція
- Виймаємо кісточки з абрикосів, не очищаючи плоди: шкірка надає напою неповторний колір і запах.
- Розминаємо Жерделі руками або качалкою з пластика або деревини, перекладаємо в емальовану каструлю.
- Вливаємо підігріту до 30 градусів воду і змішуємо з цукром (1,5 кілограма).
- Прикривши каструлю марлею, ставимо на п’ять діб в темний теплий (18-25 градусів) кут, і перемішуємо двічі в день, щоб уникнути закисання сусла.
- Зливаємо сусло з осаду, віджимаємо абрикосове сировину за допомогою марлі, вливаємо рідини в бутель такої величини, щоб третина ємності залишалася порожньою, і змішуємо з 0,5 кг цукру.
- Натягуємо на ємність рукавичку з отвором або водяний затвор і прибираємо в той же місце до закінчення бродильного процесу.
- Через п’ять діб після приміщення бутлі в темне місце зливаємо 0,5 л сусла, розводимо в ньому 0,5 кг цукру, виливаємо назад і знову ставимо затвор.
- Повторюємо процедуру ще через п’ять діб.
- Якщо по закінченні 50 діб сусло ще бродить, зливаємо його з осаду і ставимо дображивать. По закінченню бродіння зливаємо напій з осаду в чисту пляшку і пробуємо. Якщо солодощі замало, досипати цукру на свій смак. Хочеться вина міцніше? Змішуємо його з горілкою або спиртом (не більше 15% від обсягу вина).
Закупорюємо ємність і ставимо в льох через 120 днів, якщо не додавали цукор. В іншому випадку прибираємо її в тепло ще на 10 діб, поставивши гідрозатвор.
Коли товщина осаду в бутлі складе близько 5 см, зливаємо вино через трубочку в іншу сулію, залишаючи осад у колишньої ємності. При необхідності пізніше повторюємо процедуру. Як тільки осад перестає з’являтися, за рецептом вино з Жерделі визнається готовим.
Розливаємо його в пляшки, щільно закупорюють пробками і зберігаємо в горизонтальному положенні в холодному місці. У підсумку виходить ароматний 10-12% -ий винний напій з вираженим абрикосовим смаком!
Рецепт вина з Жерделі з мускатним горіхом
Складові
- Плоди Жерделі – 5 кг;
- Цукор – 3 кг;
- Вода – 2,5 л;
- Трохи мускатного горіха;
- Темний родзинки – 50 г.
Як робити вино з Жерделі з мускатним горіхом
- Заливаємо подрібнену м’якоть, вміщену в скляну пляшку, теплою водою і змішуємо з цукром, родзинками і мускатним горіхом.
- Ставимо ємність в темне тепле містечко на три доби, встановивши гідрозатвор або діряву рукавичку.
- Коли бродіння закінчиться, на дні утворюється товстий шар осаду. Акуратно зливаємо вино з осаду, не збовтуючи його, в стерильні або ошпарені окропом і висушені пляшки. Закупорюємо їх і прибираємо на місяць в холодне місце для дозрівання.
- Через місяць приступаємо до дегустації вина з дикого абрикоса, збагаченого східними мускатними нотками, яке не залишить байдужим жодного цінителя вин!
Тепер ви дізналися, як зробити вино з Жерделі в домашніх умовах.
Залишилося зібрати ароматні, нагодовані сонцем плоди, зробити ряд нехитрих маніпуляцій, набратися терпіння і отримати дивно смачний сонячний напій, зроблений своїми руками!