Новий рік – один з найбільш довгоочікуваних свят, до якого так ретельно готуються дорослі, а діти чекають в цю ніч справжнісіньких чудес.
Куховарячи частування, багато хто любить робити випічку і ми розповімо, як прикрасити пряники глазур’ю в новорічному стилі, щоб здивувати своїх близьких і порадувати незвичним виробом гостей. Адже приготований з якісних продуктів і красиво оформлений власними руками десерт, ніколи не зрівняється з покупними виробами.
Рецепт імбирних пряників
Традиційною новорічною випічкою вважаються запашні, ароматні імбирні пряники. Ви можете спекти ласощі з будь-якого іншого рецепту, який вам більше подобається, але ми представляємо класичний спосіб приготування святкових пряників.
Для тіста вам знадобиться
- Імбир мелений – 2 ч. Ложечки;
- Кориця мелена – 2 без гірки ч. Ложки;
- Бадьян (аніс зірковий) мелений – 1 ч. Ложка;
- Гвоздкі мелена – 1 ч.л. без гірки.
- Мускатний горіх тертий – 1 шт .;
- Цукор – 200 г;
- Мед – 150 г;
- Вершкове масло – 150 г;
- Яйця курячі 2 шт .;
- Борошно пшеничне – 500-600 г;
- Сода – 1 ч.л.
- Дрібка солі.
Як приготувати пряники для новорічного столу
- Всі спеції перемішайте між собою в одній мисці.
- У посуді, яку можна поставити на вогонь, змішайте цукор і мед, поставте суміш на парову баню.
- Коли цукор почне розчинятися, додайте до маси спеції, олія та дрібку солі. заважайте, до повного розчинення цукру.
- Зніміть масу з вогню, остудіть до кімнатної температури і додайте яйця, соду, добре все перемішайте.
- Почніть поступово додавати борошно. Тісто має вийде в міру крутим.
- Готове тісто оберніть в плівку або пакет і приберіть в холодильник. Бажано, щоб воно підлягало там 8-10 годин (можна і довше, воно спокійно пролежить 2-3 дня), тому готуйте його заздалегідь.
Після витримки на холоді тісто розкачати, виріжте формочками пряники, розкладіть їх на деко, застелене пекарської папером, і випікайте 10-15 хвилин в заздалегідь розігрітій до 180º C духовці.
Прикраса новорічних пряників
А тепер переходимо до найцікавішого – прикраси пряників в новорічному і різдвяному стилі. Для цього нам знадобиться приготувати спеціальну «малювальну» глазур, яка називається «Айсінг».
Перед тим як ми перейдемо до рецептом айсінгом, ознайомтеся з деякими правилами приготування цієї глазурі.
- Якщо ви будете використовувати для збивання продуктів міксер, включайте низьку швидкість, інакше вся глазур розбризкається.
- Для айсінгом потрібна цукрова пудра дуже дрібного помелу. Найкраще приготувати її самостійно. Але якщо у вас немає пристрою, в якому можна змолоти продукт, купите пудру в магазині і просійте її через найтонше сито.
- Глазур рекомендується використовувати відразу, якщо потрібно зберігання, то її слід тримати в щільно закритій тарі.
- Для заливки пряників і малювання готують Айсінг різної консистенції.
- Щоб Айсінг НЕ застигав під час роботи, тримайте тару закритою.
- Час висихання глазурі залежить від її якості і густоти, це може зайняти від 30 хвилин до 3-х годин.
- Якщо потрібно прискорити оформлення новорічних пряників, то глазур можна посушити 15-20 хвилин в духовці, розігрітій до 40ºC.
Читайте ще схожі записи:
Як зробити прикраса для салатів на новий рік
Рецепт айсінгом для новорічних пряників
Для приготування глазурі вам знадобиться
- 3 яєчних охолоджений білка;
- Цукрова пудра – 400-500 г;
- 0,5 чайної ложечки лимонного соку.
Як приготувати білковий Айсінг
- Підготуйте тару для збивання білків, вона повинна бути чистою і абсолютно сухою. Викладіть в неї білки і почніть збивати.
- Коли білкова маса придбає білий колір і подгустеет, додайте до неї лимонний сік і почніть потихеньку всипати цукрову пудру, продовжуючи процес збивання.
- Збивайте глазур до такої міри, щоб з неї виходили м’які піки.
Тепер ви можете розділити Айсінг по окремим мисках, щоб забарвити його в різні кольори. Для цього використовуйте звичайний харчовий барвник, розводячи його по інструкції або застосовуйте вже готовий, рідкий.
Якщо ви плануєте робити заливку, то дасте для цієї мети ще частина глазурі і розведіть її невеликою кількістю теплої води до консистенції рідкої зметені.
Як прикрасити новорічні пряники айсінгом
Що приступити безпосередньо до оформлення десерту, вам знадобляться кондитерські мішки. Чи не турбуйтеся якщо їх немає, зійдуть звичайні поліетиленові пакетики: розкладіть глазур в невеликі пакети, зав’яжіть їх і виконайте маленькі дірочки в самому кутку.
Прикраса новорічних пряників: правила роботи з айсінгом
- Для роботи, крім пакетиків з айсінгом вам знадобиться маленька ложечка і зубочистка.
- Якщо ви плануєте робити на пряник заливку, то спочатку обводьте кордону контуром з густого айсінгом, а потім, коли він глазур трохи застигне, заливайте середину.
- Нічого страшного, якщо лінія пішла криво: ви можете поправити її зубочисткою або зняти повністю і спробувати заново.
- У вас немає художніх талантів? Використовуйте готові трафарети малюнків, прикладаючи їх до пряника і обводячи контури. Ви можете купити їх в магазині або знайти в інтернеті, роздрукувати на папері і вирізати самостійно.
- Щоб ваша рука не тремтіла і лінії виходили рівними, обов’язково спирайтеся об стіл, не тримайте руку на вазі.
- Щоб урізноманітнити оформлення, ви можете використовувати готовий декор для випічки: різні дрібні кольорові фігурки, присипки, блискітки. Щоб вони добре прикріпилися до глазурі, ліпіть їх відразу, поки вона не застигла.
Прості ідеї для оформлення новорічних пряників
Ви можете почати з самого простого контурного прикраси в новорічній тематиці.
Чи готові до більш серйозних експериментів? Тоді спробуйте залити пряники глазур’ю. Не забувайте, що без контуру глазур розтечеться і вийде за краї пряників.
Чи відчуваєте в собі художній талант? Спробуйте створити справжній – розпис айсінгом в мереживній стилі. Це неймовірно красиво і шалено смачно.
На замітку: айсінгом ви можете прикрасити не тільки пряники, але і будь-яку іншу випічку, наприклад, торти, тістечка, кекси, печива.
На просторах Мережі ви зможете знайти безліч прикладів, як прикрасити пряники глазур’ю в новорічному стилі або втілити свої власні фантазії. Такий десерт стане не тільки чудовою прикрасою святкового столу, а й цікавим подарунком для близьких.
Айсінг – настільки захоплююче заняття, що спробувавши один раз, ви захочете вдаватися до нього знову і знову. І найважливіше, що в ньому немає нічого складного: все що вам знадобиться – це гарний настрій і трохи терпіння.