Коли термометр за вікном прагне побити температурні рекорди і нічим дихати, організм вперто відмовляється від їжі – йому тільки б води.
Улюблена полуничне желе, приготоване з натуральних інгредієнтів в домашніх умовах простим рецептом, – ідеальне частування в літню спекотну пору. Робиться воно, як то кажуть, на швидку руку, і головне, що потрібно для отримання корисного десерту, – свіжі ароматні ягоди, вирощені без «хімії».
Секрети смачного желе для великих і малих ласунів
- Навряд чи хтось здивується, дізнавшись, що улюблене багатьма полуничне желе в домашніх умовах робиться на основі желатину. Не дивлячись на природне походження загустителя, їм краще не зловживати. Поклавши його занадто багато, в результаті отримаємо щось, що нагадує гуму. До того ж надмірна кількість желатиновой основи додасть йому не дуже приємний специфічний присмак.
- Занадто підсолоджувати домашню «Желейка» теж не варто – буде втрачено природний смак головною літньої ягоди. Якщо ж частування вийшло несолодким, виправити ситуацію допоможе фруктове морозиво, багате сахарозою.
- Найпахучіше желе виходить саме зі свіжої полуниці, вирощеної на власній присадибній ділянці.
Класичний покроковий рецепт желе з полуниці
Складові
- Полуниця – 300 г + –
- Цукор-пісок білий – 50 г + –
- Желатин гранульований – 1 ст.л. + –
- Окріп – 500 мл + –
- Вода холодна очищена – 100 мл + –
Як зробити смачне і корисне желе з полуниці в домашніх умовах
- Оскільки справа ми маємо з грунтової ягодою, перед тим, як відправити в блендер, її потрібно очистити від піску, бруду і плодоніжок, а потім помити і просушити на рушнику.
- Підготовлену полуницю заливаємо «крутим» окропом і з ним же перебиваємо її блендером в однорідне пюре, підсолодивши. У ньому не повинно бути жодного ягідного згустку, щоб наш десерт вийшов ніжним і смачним.
- Щоб желатин розчинився, його потрібно залити водою кімнатної температури і дати постояти близько 10 хвилин.
- Потім ємність з желатиновим розчином відправляємо на водяну баню і тримаємо так, постійно розмішуючи вміст.
- У ягідне пюре кладемо розчинений желатин і перемішуємо. Далі залишиться тільки розкласти напівготове желе в креманки і відправити в холодильник на 1-2 години.
Показник готовності желе з протертою або перебитою блендером полуниці – навіть при сильному струшуванні воно залишається нерухомим. Подавати його можна з кульками морозива або свіжими ягодами.
Корисне желе для дітей з полуничного соку з бананом
Не всі діти люблять їсти фрукти, але багато «нехочухі» обожнюють фруктові і ягідні соки. Вони будуть із задоволенням наминати желейні десерти домашнього приготування. Та й мама, зробивши для малюків це корисне частування, зможе поласувати ним, не переживаючи про його калорійності.
У 100 г мармеладного ласощі – в середньому 50 кКал, в залежності від використовуваних соків.
Складові
- Свіжий полуничний фреш – 1,5 склянки;
- Сік з бананів – 1,5 склянки;
- Желатин харчовий в гранулах – 15 м
Як приготувати полуничне двошарове желе
- Беремо невелику нержавіючу ємність, виливаємо в неї сік з полуниці без м’якоті, додаємо половину заготовлених желатинових гранул, все добре заважаємо і залишаємо на 15 хвилин.
- Потім посудину з соком поміщаємо на плиту, включаємо мінімальний вогонь, і гріємо, не перестаючи заважати, до 40С. Як тільки гранули повністю розчиняться, знімаємо каструльку з вогню. Желе з полуниці майже готове – потрібно тільки дати йому охолонути, розлити по порційних креманках і відправити в холод на 2 години.
- Точно так же робимо «Желейка» і з бананового фреш. Ще через 2 години полуничне желе з банановим соком за таким простим рецептом буде готово!
Сметанне желе зі свіжою полуницею до свята
Поява на святковому столі домашньої «Желейка» зі сметани з ягідними вкрапленнями завжди викликає фурор у гостей і з’їдається в момент. Робити його так само просто, як і десерти по попереднім рецептами.
Чим жирніше буде сметана, тим смачніше вийде частування. Ягоди краще брати щільні, щоб при розрізанні шматочки залишалися цілими. Кількість цукру варіюємо за смаком.
Складові
- Полуниця велика – 200 г;
- Сметана домашня – 250 мл;
- Цукровий пісок білий – 3 ст.л .;
- Вода очищена гаряча – 1 склянка;
- Гранули желатину – 2 ст.л.
Як смачно робиться желе з полуниці і сметани
- Сметану потрібно дістати з холодильника не менш, ніж за годину до початку приготування. Занадто холодне продукт не зможе прийняти в себе желатиновий компонент, і він утворює грудки.
- Тепер потрібно розчинити желатинові гранули. Їх заливаємо окропом, розмішуємо і залишаємо на 15-20 хвилин.
- Моєму полуницю, видаляємо зелені цветоножки, збираємо з неї вологу паперовим рушником, ділимо великі ягоди на половинки або чверті, дрібні залишаємо цілими.
- Цукор засипаємо в сметану і міксером збиваємо до розчинення солодких кристалів. Додаємо желатинову воду, яку попередньо фільтруємо марлею, ягідну нарізку, перемішуємо все, розкладаємо десерт в креманки по порціях і відправляємо в холод на 2 години.
Легкий освіжаючий десерт з низькою калорійністю саме на часі з літню спеку. Знаючи, як зробити своїми руками смачне желе з полуниці, можна нескінченно експериментувати з різними ягідними і фруктовими смаками в пошуках ідеального поєднання. Головне – правильно розрахувати час, необхідний для приготування улюбленого частування, щоб воно встигло якраз до столу.