Як приготувати веганські окрошку на кефірі

vegetarianskaya-okroshka-na-kefire
Традиційна російська кухня налічує величезну кількість рецептів, які ідеально підходять для того чи іншого часу року.

Сьогодні ми розповімо вам, як готується вегетаріанська окрошка – блюдо, яке володіє освіжаючим ефектом і при цьому підходить для початківців вегетаріанців. На перших порах досить важко відмовитися від продуктів тваринного походження, тому ми розглянемо два рецепта – на кефірі та сироватці.

Класична рецептура цього блюда передбачає включення до його складу яєць і м’ясних ковбас. Ми ж будемо готувати страву для вегетаріанців, тому дані продукти виключаються.

При бажанні можна замінити м’ясну ковбасу на її вегетаріанську різновид.

Окрошка вегетаріанська на кефірі: рецепт з горошком

Окрошка вегетаріанська на кефірі - рецепт з горошком

Складові

  • Огірки свіжі – 2 штуки + –
  • Картопля – 3 бульби + –
  • Морква – 1 коренеплід + –
  • Горошок консервований – 2 столові ложки + –
  • Кефір – 1 літр + –
  • Зелень + –
  • Сік лимона – 1 чайна ложка + –
  • Сіль + –
  • Чорний перець + –

Як приготувати вегетаріанську окрошку на кефірі

  1. Ретельно промиваємо картоплю і моркву проточною водою. Відварюємо в мундирі, потім залишаємо остигати.
  2. Огірки і зелень також ретельно миємо. Зелень дрібно рубаємо, а огірки нарізаємо невеликими кубиками. Викладаємо продукти в підготовлену для окрошки миску.
  3. Очищаємо остиглий картопля і морква від шкірки і також нарізаємо їх кубиками такого ж розміру, що й огірки.
  4. Додаємо овочі до інших інгредієнтів, туди ж всипаємо консервований горошок. Все солимо і перчимо, а також додаємо інші спеції за бажанням.
  5. Вливаємо в миску кефір, лимонний сік і все ретельно перемішуємо. В цей же час можна додати солі або перцю, якщо їх недостатньо.

Вегетаріанська окрошка на кефірі подається в охолодженому вигляді. З такої кількості інгредієнтів у вас вийде дві порції цього блюда. При бажанні в рецепт можна додати помідори або редис.

Якщо ви не дотримуєтеся дуже жорстких рамок в вегетаріанство, то також можете вдосконалити дане блюдо, додавши в нього дрібно порізаний адигейський сир, він дуже гармонійно взаємодіє з іншими інгредієнтами.

Калорійність вегетаріанської окрошки на кефірі низька, особливо це стосується тих випадків, коли використовується знежирена або одновідсоткова різновид кисломолочного продукту.

Якщо ж ви хочете знизити калорійність страви до мінімуму, то використовуйте в якості заправки сироватку.

Вегетаріанська окрошка: рецепт на сироватці

Деякі люди вважають смак кефіру кілька специфічним. Саме тому ми представляємо вам ще один різновид цієї страви – вегетаріанська окрошка на сироватці. Воно відрізняється неймовірною легкістю, а також досить м’яким смаком.

Складові

  • Свіжі огірки – 3 штуки;
  • Редис – 6 штучок;
  • Картопля – 3 штуки;
  • Печериці свіжі – 100 г;
  • Гірчиця готова – 0,5 ст. ложки;
  • Сіль, перець – за смаком;
  • Сік лимона – 1 ч. Ложка;
  • Сироватка – 1 літр.

Як зробити вегетаріанську окрошку з сироваткою

  1. Картопля ретельно миємо й завантажуємо в киплячу воду. Він повинен відварюватися в мундирі. Після приготування витягаємо його з води і залишаємо остигати.
  2. Огірок і редис також миємо й нарізаємо дрібними кубиками. Після цього перекладаємо їх в миску, в якій буде знаходитися наша майбутня окрошка.
  3. Печериці слід вимити особливо ретельно, оскільки в даному рецепті вони будуть використовуватися в сирому вигляді. Якщо сирі гриби вам вживати в їжу не хочеться, то після миття опустіть печериці в киплячу воду на пару хвилин.
  4. Картопля очищаємо від шкірки і ріжемо кубиками, шампіньйони нарізуємо за таким же принципом. Додаємо до решти інгредієнтів.
  5. В окремій ємності змішуємо сік лимона, сироватку, гірчицю, сіль і перець. Все ретельно перемішуємо, щоб гірчиця повністю розчинилася.
  6. Заливаємо отриманою заправкою наші нарізані інгредієнти, досолюємо і перчимо додатково, якщо є необхідність.
  7. Всипаємо подрібнену зелень і добре все ще раз перемішуємо.
  8. Відправляємо ємність з холодником в холодильник, там вона повинна простояти півгодини або годину. Після зазначеного часу страва готова.

Вегетаріанська окрошка, рецепт з фото якої представлений вище, може бути також приготовлена ​​з додаванням спеціальної вегетаріанської ковбаси.

Якщо ви не вживаєте продукти тваринного походження в їжу зовсім, то обидва рецепта можна зробити з мінеральною водою або квасом.

Дієтична вегетаріанська окрошка – ідеальне літній блюдо, яке освіжає і дає відчуття легкості, так необхідне в спеку!