Традиційна російська кухня налічує величезну кількість рецептів, які ідеально підходять для того чи іншого часу року.
Сьогодні ми розповімо вам, як готується вегетаріанська окрошка – блюдо, яке володіє освіжаючим ефектом і при цьому підходить для початківців вегетаріанців. На перших порах досить важко відмовитися від продуктів тваринного походження, тому ми розглянемо два рецепта – на кефірі та сироватці.
Класична рецептура цього блюда передбачає включення до його складу яєць і м’ясних ковбас. Ми ж будемо готувати страву для вегетаріанців, тому дані продукти виключаються.
При бажанні можна замінити м’ясну ковбасу на її вегетаріанську різновид.
Окрошка вегетаріанська на кефірі: рецепт з горошком
Складові
- Огірки свіжі – 2 штуки + –
- Картопля – 3 бульби + –
- Морква – 1 коренеплід + –
- Горошок консервований – 2 столові ложки + –
- Кефір – 1 літр + –
- Зелень + –
- Сік лимона – 1 чайна ложка + –
- Сіль + –
- Чорний перець + –
Як приготувати вегетаріанську окрошку на кефірі
- Ретельно промиваємо картоплю і моркву проточною водою. Відварюємо в мундирі, потім залишаємо остигати.
- Огірки і зелень також ретельно миємо. Зелень дрібно рубаємо, а огірки нарізаємо невеликими кубиками. Викладаємо продукти в підготовлену для окрошки миску.
- Очищаємо остиглий картопля і морква від шкірки і також нарізаємо їх кубиками такого ж розміру, що й огірки.
- Додаємо овочі до інших інгредієнтів, туди ж всипаємо консервований горошок. Все солимо і перчимо, а також додаємо інші спеції за бажанням.
- Вливаємо в миску кефір, лимонний сік і все ретельно перемішуємо. В цей же час можна додати солі або перцю, якщо їх недостатньо.
Вегетаріанська окрошка на кефірі подається в охолодженому вигляді. З такої кількості інгредієнтів у вас вийде дві порції цього блюда. При бажанні в рецепт можна додати помідори або редис.
Якщо ви не дотримуєтеся дуже жорстких рамок в вегетаріанство, то також можете вдосконалити дане блюдо, додавши в нього дрібно порізаний адигейський сир, він дуже гармонійно взаємодіє з іншими інгредієнтами.
Калорійність вегетаріанської окрошки на кефірі низька, особливо це стосується тих випадків, коли використовується знежирена або одновідсоткова різновид кисломолочного продукту.
Якщо ж ви хочете знизити калорійність страви до мінімуму, то використовуйте в якості заправки сироватку.
Вегетаріанська окрошка: рецепт на сироватці
Деякі люди вважають смак кефіру кілька специфічним. Саме тому ми представляємо вам ще один різновид цієї страви – вегетаріанська окрошка на сироватці. Воно відрізняється неймовірною легкістю, а також досить м’яким смаком.
Складові
- Свіжі огірки – 3 штуки;
- Редис – 6 штучок;
- Картопля – 3 штуки;
- Печериці свіжі – 100 г;
- Гірчиця готова – 0,5 ст. ложки;
- Сіль, перець – за смаком;
- Сік лимона – 1 ч. Ложка;
- Сироватка – 1 літр.
Як зробити вегетаріанську окрошку з сироваткою
- Картопля ретельно миємо й завантажуємо в киплячу воду. Він повинен відварюватися в мундирі. Після приготування витягаємо його з води і залишаємо остигати.
- Огірок і редис також миємо й нарізаємо дрібними кубиками. Після цього перекладаємо їх в миску, в якій буде знаходитися наша майбутня окрошка.
- Печериці слід вимити особливо ретельно, оскільки в даному рецепті вони будуть використовуватися в сирому вигляді. Якщо сирі гриби вам вживати в їжу не хочеться, то після миття опустіть печериці в киплячу воду на пару хвилин.
- Картопля очищаємо від шкірки і ріжемо кубиками, шампіньйони нарізуємо за таким же принципом. Додаємо до решти інгредієнтів.
- В окремій ємності змішуємо сік лимона, сироватку, гірчицю, сіль і перець. Все ретельно перемішуємо, щоб гірчиця повністю розчинилася.
- Заливаємо отриманою заправкою наші нарізані інгредієнти, досолюємо і перчимо додатково, якщо є необхідність.
- Всипаємо подрібнену зелень і добре все ще раз перемішуємо.
- Відправляємо ємність з холодником в холодильник, там вона повинна простояти півгодини або годину. Після зазначеного часу страва готова.
Вегетаріанська окрошка, рецепт з фото якої представлений вище, може бути також приготовлена з додаванням спеціальної вегетаріанської ковбаси.
Якщо ви не вживаєте продукти тваринного походження в їжу зовсім, то обидва рецепта можна зробити з мінеральною водою або квасом.
Дієтична вегетаріанська окрошка – ідеальне літній блюдо, яке освіжає і дає відчуття легкості, так необхідне в спеку!