Всі ми звикли до того, що не буває смачного чаю без здобної випічки, особливо, якщо ця випічка домашня, таку сьогодні і спробуємо приготувати. Рецепт, який ми вам пропонуємо крок за кроком розглянути, – це французька ватрушка з сиром, іменована також королівської. Таку назву пиріг отримав неспроста, коли ви спробуєте, хоча б один свіжоспечений шматочок, то зрозумієте, наскільки десерт чудовий на смак.
Пиріг «Французька ватрушка» з сиром в духовці
Приготувати ніжний насипний пиріг можна в чому завгодно, але для початку спробуємо зробити домашню випічку в духовці. Загальний час приготування такої страви – 1 година. Готується французький пиріг досить просто, не вимагаючи особливих зусиль і дорогих інгредієнтів.
Для тих, хто не любить сир в сирому вигляді, така його кулінарна обробка – кращий варіант для подачі.
Інгредієнти для замісу тіста
- Вершкове масло – 180 г;
- Пшеничне борошно – 320 г;
- Розпушувач – 1 ч. Л.
Продукти для сирної начинки
- Яйця – 2 шт .;
- Сир – 500 г;
- Ванілін – 1 г;
- Цукор – 200 г.
Приготування французького пирога в домашніх умовах
- Готуємо начинку для випічки: змішуємо в кухонному комбайні ванілін, яйця, сир, цукор, збиваємо продукти. Необхідно отримати однорідну по консистенції масу.
- Борошно з розпушувачем просіюємо в миску. Додаємо до них шматочки вершкового масла.
- Вручну перетираємо отриману масу в крихту.
- Застеляємо пергаментом роз’ємну форму, змащуємо її боки вершковим маслом.
- Ділимо борошняну крихту на 2 рівні частини: ½ частина кладемо на саме дно форми, зверху розкладаємо по поверхні основи пирога всю сирну начинку, потім знову посипаємо десерт половиною борошняної крихти. Крихітку обов’язково потрібно розрівняти руками по всій поверхні ватрушки.
- Розігріваємо духовку до t 180 ° С, поміщаємо в неї форму з пирогом і випікаємо його протягом 40-45 хвилин, до готовності.
- Після випікання десерт остуджують, не виймаючи з форми. Як тільки французька ватрушка охолоне – перекладаємо випічку на тарілку.
- Подаємо королівський пиріг нарізаним на порційні шматочки разом з гарячою кавою або чаєм.
Приготувати смачну французьку ватрушку можна не тільки в духовці, але і в мультиварці. Тим, у кого є вдома в наявності це чудо техніки, обов’язково варто ним скористатися. Технологія приготування пирога «Французька ватрушка» в мультиварці схожа з тією, що описана в рецепті вище. Відмінності лише в часі і умовах приготування.
Французька ватрушка з сиром в мультиварці
Інгредієнти для крихти
- Борошно пшеничне – 400 мл (2 склянки) + –
- Цукор – 1/2 склянки (обсяг склянки 200 мл) + –
- Масло вершкове – 200 г + –
- Масло вершкове – + –
- Розпушувач – 1 пакетик (10 г) + –
Продукти для начинки
- Ванілін – 1 пакетик + –
- Сир – 2-3 пачки (400-600 г) + –
- Яйця курячі – 3 шт. + –
- Цукор – 1/2 склянки + –
Приготування французької ватрушки з сиром
Рецепт, за яким ми будемо готувати вишуканий сирний десерт, передбачає використання мультиварки Panasonik 18 з потужністю 670 Вт і об’ємом чаші 4,5 л.Еслі модель і можливості мультиварки у вас інші, то час приготування може відрізнятися, в такому випадку орієнтуйтеся на готовність пирога .
- Вершкове масло дістаємо з холодильника і, не даючи йому можливості розтанути, відразу ж натираємо на крупній тертці.
- Змішуємо терте масло з розпушувачем, цукром, борошном. Розтираємо продукти в крихту.
- Яйця для начинки збиваємо з цукром, потім додаємо в суміш ванілін і сир. Ретельно все перемішуємо.
- Змащуємо вершковим маслом чашу мультиварки. Викладаємо в неї пиріг шарами. Послідовність шарів така ж, як і в рецепті вище: крихта – сир – крихта – сир і так до тих пір, поки всі інгредієнти не будуть викладені. Останнім (верхнім) шаром обов’язково повинна бути крихта.
- Випікаємо улюблену французьку ватрушку в мультиварці в режимі «Випічка». Тривалість випікання – 80 хвилин.
- Коли десерт приготується – відразу його дістаємо з чаші. Даємо час продукту охолонути, потім витягуємо його з мультиварки за допомогою спеціального контейнера для варіння на пару.
На цьому приготування королівської ватрушки закінчено. Можна свіжу ароматну випічку з сиром подавати до обіднього столу.
Як приготувати французьку ватрушку з яблуками
Ще один простий, але дуже цікавий рецепт приготування улюбленої випічки – пиріг з яблуками. Такий звичайний фрукт, як яблуко, здатний по-справжньому прикрасити смак десерту.
Безумовно, його в рецепті можна замінити якимось іншим фруктом, однак яблуко надає пирога легку кислинку, а в поєднанні з лимонною цедрою і корицею – незабутню пікантність.
Складові
- Сир (жирність 5%) – 500 г;
- Яйця – 3 шт .;
- Борошно (пшеничне) – 2 ст. (Об’ємом 200 мл);
- Цукор – 200 г;
- Лимонна цедра – з 1 шт .;
- Вершкове масло – 200 г;
- Яблука (солодкі) – 3-4 шт .;
- Розпушувач або сода – ½ ч. Л .;
- Кориця – 1-2 ч. Л.
Приготування ватрушки з сиром в домашніх умовах
- Замерзле вершкове масло натираємо на тертці.
- Просіваємо борошно, змішуємо її з цукром і гашеного содою (або розпушувачем).
- Додаємо в борошняну суміш терте масло, вручну перетираємо всю масу в крихту.
- Збиваємо яйця з цукром (використовуємо ¾ від всієї необхідної маси), додаємо в отриману суміш сир і терту лимонну цедру. Ретельно все перемішуємо.
- Очищаємо яблука від шкірки, видаляємо серцевину, ріжемо їх акуратними невеликими кубиками.
- Ділимо тісто навпіл: 1 частина кладемо в основу, поверх крихти викладаємо сир, далі – все разравниваем. Наступним шаром будуть яблука, їх обов’язково посипаємо рясно корицею і цукром. Зверху накриваємо випічку половиною борошняної крихти.
- Випікаємо пиріг «Французька ватрушка» в духовці при t 180 ° С протягом 40 хвилин.
Дієтичний французький пиріг
Крім звичайного, класичного рецепту французької ватрушки, існує також дієтичний рецепт французького пирога.
Технологія дієтичного приготування збігається з класичною покрокової рецептурою. Єдине, що відрізняє дієтичну ватрушку по-французьки від звичайної – це відсутність цукру в тесті, а також умови його випікання.
- Випікати пиріг рекомендується протягом години в духовці при t 170 ° С. Якщо випічка передбачає наявність яблук, то їх необхідно заздалегідь очистити, а потім натерти на тертці.
- Щоб якось прикрасити колір і смак улюбленого пирога – додайте до його складу какао-порошок. Завдяки цьому ватрушка придбає шоколадний відтінок і стане схожа на гарний шоколадний торт.
- Для різноманітності смакових властивостей улюбленого десерту багато господинь використовують безе. Домашня французька ватрушка з безе готується просто. Роблячи все ті ж кулінарні дії, що і в рецептах вище, ви просто на останньому етапі приготування прикрашаєте пиріг збитими білками.
Як приготувати безе – знають усі: потрібно всього лише збити в міцну піну цукор з яєчними білками. Далі цими білками ми намажемо поверхню пирога, раніше запеченого в духовці без безе протягом півгодини при t 200 ° С. Після цього прибираємо десерт ще на 15 хвилин в духову шафу, щоб пропеклося безе.
На перший погляд, французька ватрушка з сиром здається складною і тривалою за часом приготування випічкою. Однак насправді – це дуже просте частування, яке під силу зробити навіть самої недосвідченої господині. Такий десерт полюбиться не тільки маленьким дітям, а й багатьом дорослим, так що до приходу гостей, без жодних сумнівів, готуйте саме французьку ватрушку.
Вдалого приготування!