Чи робите ви літні заготовки на зиму, і якщо так, то які: соління, джеми, маринади, а, може бути, заморожуєте фрукти і овочі?
Але навіть якщо ви ніколи такого не робили, то спробуйте, всього один раз, приготувати варення з полуниці з цілими ягодами – впевнені, цей рецепт вам точно сподобається. Солодка густа основа в поєднанні з справжніми, по-літньому ароматними шматочками фруктів, стане справжнім вишуканим десертом на вашому столі.
Полуниця по праву вважається однією з найсмачніших і довгоочікуваних літніх ягід. Соковита, солодка, з неповторним ароматом – так і хочеться зберегти її на цілий рік. Смачне варення з полуниці цілими ягодами приготувати не складно, але потрібно мати на увазі, що часу це займе досить багато.
Основний секрет в тому, щоб без зайвих інгредієнтів і консервантів створити густу желеподібну основу, але, при цьому, зберегти ягідки, які не розвареними до стану пюре. Цього можна домогтися, чергуючи нагрівання та охолодження. А як варити правильно і скільки саме це займе часу – читайте в нашому покроковому рецепті.
Як зварити полуничне варення з цілих ягід?
Складові
- Полуниця – 2 кг + –
- Цукор-пісок білий – 1,5 кг + –
- Лимонна кислота – 2 ч.л. + –
Рецепт приготування полуничного варення з цілими ягодами
Варення з полуниці з цілими ягодами, густе і ароматне, необхідно варити протягом декількох годин. Звичайно, стояти біля плити весь цей час не потрібно і паралельно можна займатися собою, дитиною або домашніми справами, але будьте готові до того, що процес цей не швидкий.
- Насамперед, перебираємо ягоди. Вони повинні бути щільні, що не пом’яті, без видимих пошкоджень. Гарненько промиваємо їх від залишків землі, видаляємо з ягід плодоніжки і перекладаємо в більшу ємність.
Зручніше для цього використовувати те, в чому ми будемо полуницю варити – широку каструлю або таз.
- Полуницю засипаємо цукром і дуже акуратно, не пошкоджуючи ягоди, перемішуємо. Прибираємо в прохолодне місце на 4-6 годин, а краще – на ніч. Якщо не плануєте ставити полуницю в холодильник, то попередньо її потрібно накрити тканиною або, складеної в декілька шарів, марлею – так ми захистимо ягоди від плодових мушок і випадкового побутового сміття.
- В процесі настоювання полуниця пустить сік. Ставимо її на плиту, на середньому вогні доводимо до кипіння, а потім зменшуємо полум’я до мінімуму. Варимо 5 хвилин до повного розчинення цукру.
- Щоб цукор не прилип – кілька разів перемішуємо варення. Якщо є можливість, то для цього злегка перетрушувати каструлю, а не користуємося лопаткою – так менше шансів пошкодити ягоди.
- Шумівкою або ложкою обов’язково знімаємо піну, що утворилася.
- Відставляємо варення в сторону, накриваємо тканиною або марлею і даємо охолонути. Залежно від обсягу, це займе від 4 до 10 годин. Чи можемо залишити на ніч, на результат це не вплине.
- Знову ставимо каструлю на вогонь і повторюємо процедуру. Спочатку доводимо до кипіння, потім варимо на повільному вогні 5-6 хвилин і знову даємо повністю охолонути. Якщо в процесі знову утворилася піна – повторно прибираємо її.
У точності дотримуйтесь рецепт полуничного варення з цільними ягодами. Густе і не розварене – таким воно виходить, за рахунок чергування стадій кип’ятіння і охолодження. Якщо знехтувати часом для відстоювання, то, швидше за все, на виході вийде джем.
- Ще раз доводимо до кипіння, а потім додаємо лимонний сік. Це робиться не заради кислинки в смаку (таку кількість лимона не відчува¹те), а щоб варення не потемніло і залишилося приємного рубінового відтінку.
- Остужаем в повному обсязі, а до кімнатної температури.
- Поки варення остуджують, стерилізуємо банки і не забуваємо про кришки. Можна зробити це на водяній бані, використовувати духовку або навіть мікрохвильовку. В останньому випадку обов’язково наливаємо в банки трохи води, інакше – вони ризикують лопнути. Банки охолоджуємо і даємо просохнути.
- Шумівкою розкладаємо полуницю по банкам. Рідину доводимо до кипіння і уварюємо до потрібної густоти на повільному вогні.
- Розливаємо рідина по банкам, запечатує їх і відправляємо остуджувати при кімнатній температурі. Через добу варення буде готове. Зберігати його краще в темному прохолодному місці.
Варення з полуниці з цілими ягодами – прекрасний десерт, який відмінно підійде до чаю, але буде незамінний і як соус до млинців або сирників. Розкладаємо по креманкам – і насолоджуємося чудовим смаком полуниці в будь-який час року.
Смачного!