Як приготувати світлий квас

білий квас
Протягом багатьох століть цієї цілющої води приписувалися цілющі властивості, а в госпіталях нею поїли хворих в якості лікарського засобу. Незважаючи на широкий асортимент цього напою сьогодні, в магазинах вкрай складно відшукати білий квас, рецепти приготування якого збереглися з давніх-давен. Тому ми зараз розглянемо кілька старовинних методів готування цього історичного слов’янського освіжаючого хлібного «соку».

В основі будь-якого поквашених напою коштує закваска – активатор процесу бродіння. Саме завдяки їй досягається цей непередаваний смак і характерна ігристість квасу. З неї ж ми і почнемо наше кулінарну подорож.

Закваска для білого квасу          

Раз у нас на порядку денному стоїть білий квас, користь якого, до слова сказати, величезна і укладена в достатку вітамінів і мінералів, а також його здатності відновлювати водно-сольовий баланс, то готувати бродильний склад ми будемо саме для такого ось освітленого диво-напою . Відомо як мінімум три дідівських методу замішування закваски.

Закваска для білого квасу

  1. Розчинивши в 250 мл теплої води 1 ст.л. меду і 4 ст.л. борошна житнього, залишаємо отриману суміш на 12 годин в теплі, перемішуючи його час від часу. Як тільки відчує запах дріжджів, значить продукт дозрів для подальших подвигів.
  2. Замісити трохи хлібного дріжджового тіста з суміші пшеничного та житнього борошна, однак випікати ми його не будемо, а закинемо киснути в злегка теплій воді разом з житніми сухариками. Через пару днів ви отримаєте чудову заквасочку.
  3. Беремо борошно жита і воду, перемішуємо все це таким чином, щоб вийшла половина літра суміші консистенції сметани. Потім в цю житнє рідину додаємо 2 ст.л. солодощі, в якості якої краще, звичайно, взяти мед, але в його відсутності відмінно підійде і цукровий пісок. Все, ніяких дріжджів нам не треба і в помині, можна трохи родзинок білого додати, для більшої активності бродіння, проте в кінці цього процесу, дня через 2, ягідки потрібно буде вилучити з готової закваски. Такого об’єму вистачить на 3 літри квасу.

З такими заготовками ви зможете легко зробити смачний, як білий, так і темний квас в домашніх умовах, варто лише додати води, трохи житнього борошна, цукру і поставити бродити на кілька днів.

Але такий варіант найлегший і простецький, а ось з добавкою солоду квасок набуває ні з чим незрівняний хлібний смак, освіжаючий і відновлює сили в період виснажливою спеки або після насичених фізичних навантажень.

Як приготувати білий квас будинку

І тепер ми з усіма тонкощами розберемося, як же готувати смачний світлий квас своїми руками, для чого нам і знадобляться такі інгредієнти:

  • Вода – 4 л;
  • Житній солод (порошок) – 200 г;
  • Ячмінний солод (порошок) – 100 г;
  • Борошно житнє – 0,8 кг;
  • Борошно пшеничне 0,2 кг;
  • Цукор – 3-4 ст.л;
  • Дріжджі сухі хлібопекарські – 10 г;

Приготування

  1. Засипаємо в глибоку миску обидва солоду, змішуємо їх з невеликою кількістю рідини, після чого додаємо до них всю просіяне борошно, заливаємо окріп і вимішуємо тісто.
  2. Переклавши масу в жбан (чан, відро, бочку, самовар, каністру або інший об’ємний посудину) і накривши його бавовняною тканиною, прибираємо нашу суміш в тепло на ніч, ну, або якщо справа відбувається вдень, годинок на 6.
  3. По закінченні цього часу заливаємо до тесту 3 л крутого окропу і дуже ретельно все вимішуємо, щоб не було і натяку на грудки. А коли сусло гарненько охолоне, але ще буде трохи теплим, додайте до нього дріжджову закваску і цукор.
  4. Все, тепер справа за часом. Ми залишаємо рідина в прохолодному місці на пару діб, після чого фільтруємо, розливаємо по пляшках, охолоджуємо і стругав окрошку.

Якщо поставити собі за мету з’ясувати, який квас найсмачніший, то основне більшість опитаних назвуть хлібний напій. І вони матимуть рацію, адже цей «сік», настояний на сухариках або свіжих скибочках, полонить всіх дегустаторів з першого ковтка. Ось зараз-то ми і приготуємо цей хлібний нектар з білої булки.

Квас з пшеничного хліба

Світлий квас з пшеничного хліба - домашній рецепт

Складові

  • Хліб пшеничний – 600 г або сухарики білий – 300 г + –
  • Вода очищена – 9 л + –
  • Цукор-пісок білий – 2 склянки + –
  • Дріжджі брикетні – 10 г + –
  • Солод житній (порошок) – 1 ст. л. або 2 ст. л. зеленого + –

Приготування

Саморобний квас з білого хліба рецепт приготування має нехитрий і не виділяється особливою складністю у виконанні із загальної маси житніх напоїв. Відрізняється він лише світлим кольором і менш вираженим смаком і ароматом. Однак для всіма улюбленої окрошки самим ідеальним варіантом буде саме такою квасок.

  1. Хлібець ріжемо на скибочки, заливаємо окропом і даємо їм настоятися і охолонути градусів до 60, після чого додаємо до них солод і залишаємо в теплі на годинку-другу.
  2. Через 60-90 хвилин виливаємо до сусла основний обсяг кип’яченою і охолодженою води і знову забуває про квас години на 4.
  3. Взявши трохи остиглого сусла нам потрібно розвести в ньому дріжджі з додаванням 1 ч.л. цукру і такої ж кількості борошна і ставимо опару на пару годин в тепле місце.
  4. Коли в жбан рідина охолоне до кімнатної температури, до неї можна буде наточити заграла дріжджову закваску і розчинений у воді цукор, після чого закриваємо тару кришкою і залишаємо на добу.
  5. На наступний день квас потрібно пропустити через марлевий фільтр, заповнити їм пляшки і в кожну з них закинути по 3 білої родзинки або шматочку яблука. Ми залишаємо їх на два дні для завершення бродильной діяльності, щільно закрутивши пробки. Увага, не заливайте бутлі до горлечка, залиште повітряний простір для бродіння!

Готовий шипучий напій має мутновато-світлим кольором і кислувато-солодким смаком.

Особливість хімічного складу робить цей напій енергетично цінним продуктом, здатним поряд зі спрагою відмінно тамувати голод і насичувати організм усім необхідним. Однак, хоч як крути, білий квас може запросто входити в раціон будь-якої дієти зважаючи на свою мінімальної калорійності (20 ккал). Так що пийте його і їжте з ним холодні літні юшки стільки, скільки завгодно вашій душі – освіжаючий з користю.