Що ми знаємо про садових ягодах і що ми можемо з них приготувати крім варення, джему, компоту або начинки в пиріг і в повітряні бісквіти?
Можливо, ви вже чули, що полуничний сорбет, рецепт якого простий навіть для початківців, – це ще один привід відчути свою улюблену ягідку. Не упускайте таку можливість, продовжите собі літо ще на одну порцію крижаного десерту найпростішим, але дуже смачним методом.
Нас завжди вчили, що полуниця – це ягода, і ніколи інших припущень не було. Але тут вона, чомусь, стала горіхом. Так що ж це? Мабуть, варто вже поставити крапку раз і назавжди в вічній суперечці. Але не все так просто. Виявляється, мали рацію і одні, і інші в кой-то мере.
Червона смачна і ароматна м’якоть – це ягода. А ось те, що незвично хрумтить – це і є той самий горіх, а точніше горішки. З огляду на те, що відокремити їх немає можливості, ми їмо ягоду разом з її плодами – горішками. Ось така біологія.
Освіжаючий сорбет з полуниці
Складові
- Полуниця – 300 г + –
- Лимон – 1 шт + –
- Вода очищена – 25 мл + –
- Цукор-пісок білий – 75 г + –
- М’ята – для прикраси + –
Приготування сорбета з полуниці в домашніх умовах
- Полуницю моєму в холодній воді, відокремлюємо від квітконіжки. Не знаєте як зробити це максимально швидко і з мінімальною втратою соку і корисною м’якоті? Скористайтеся звичайної трубочкою для напоїв. Рівний кінець трубочки вставте в ягідку, проштовхуйте її до хвостику, і ви побачите на трубочці вже окрему від полунички цветоножку. Звичайно, традиційний варіант – відірвати ніжку руками – ще ніхто не відміняв.
- Закладаємо ягідку в сотейник, засипаємо цукром і заливаємо водою.
- З лимона віджимаємо сік і додаємо його в полуницю, і відстоюємо чверть години, щоб з’явився сік.
- Дробимо блендером полуничну масу до консистенції пюре. Щоб воно було більш однорідним і повітряним, рекомендується пропустити його через сито.
- Сорбет переливаємо у велику ємність (краще пластикову) тонким шаром і заморожуємо в морозилці.
- Через годину перемішуємо виделкою або перевертаємо віночком. Ця процедура завадить утворитися крижаним кристалам і наситить полуничний сорбет киснем. Ховаємо десерт знову в морозильну камеру і ще 3 рази ворушити з проміжком у часі 1 годину. Тепер на 12 годин ми забуваємо про нього. Або, якщо блюдо ви вирішили приготувати під вечір, залишайте на ніч, а вранці вже зможете поласувати.
- Готовий десерт викладаємо в піалу ложкою.
- Одну ягідку ділимо на 4 частини, і прикрашаємо часточками сорбет. Для цієї ж мети нам потрібна була м’ята. Відриваємо три листочка від гілочки і додаємо до полунички.
Сорбет полуничний «Смак літа»
Є простіший рецепт полуничного сорбета. Його переважний плюс в невеликій витраті часу і в можливості приготувати десерт в будь-який час року, нагадавши собі про літо.
Складові
- Полуниця заморожена – 500 г;
- Цукор – 100 г;
- Сік апельсина – 100 г.
Як приготувати сорбет з замороженої полуниці
- Встановлюємо на блендер насадку у вигляді ножів.
- Цукор насипаємо в глибокий посуд і розмелюють його блендером.
- До цукровій пудрі додаємо ягоди, сік і промаливаем все за допомогою блендера. Ідеально буде, якщо сік попередньо охолодити.
- Розкладаємо по порціях, прикрашаємо, насолоджуємося.
Для більшого смакового розмаїття можна додати ще деякі фрукти. Наприклад, банан. Так як він заморожений не продається, тому його спочатку нарізаємо, а потім заморожуємо пару годин в морозилці, і тільки потім перетворюємо в сорбет.
Ще можна спробувати додати топпинг: шоколад, карамель, солодке конфеті, ківі або ж просто полити улюбленим сиропом. Вибір залишається завжди за вами.