Наша сьогоднішня добірка рецептів присвячується всім ласунам, а в особливостях тим з них, хто не дуже любить стояти біля плити. Торт з лаваша солодкий виходить незвичайно швидким і смачним, адже, по суті, він ні в чому не поступається класичним «Наполеону» з заварним або банановим кремом. Для приготування потрібно найпростіші продукти, а зібрати торт цілком зможе навіть початківець кулінар, а тим більш досвідчені господині!
Чому з лаваша вийде хороший «Наполеон», адже коржі для цього торта готуються зовсім інакше, ніж прісні коржі? Справа в тонкощі «коржів». Нам і для класичного торта доводиться розгортати чим тонше, тим краще, а тут вони вже готові.
А при просочуванні прісне, нейтральне до смаку тісто стає солодким і соковитим.
Заздалегідь запасемося круглими лавашами. Їх має бути не менше 9 штук, щоб торт вийшов досить високим, а можна взяти і 12. Вибираємо круглі тортильи або прямокутні класичні тонкі лаваші. В останньому випадку потрібно буде розрізати великі листи на 2 або навіть 3 частини.
Пам’ятаємо, що чим тонше лаваш, тим більше повинно бути в торті шарів.
Отже, для початку приготуємо смачний десерт з лаваша і згущеного молока по найпростішому рецептом.
Швидкі рецепти: солодкий торт з лаваша
Складові
- Лаваш тонкий – 10 шт. + –
- Згущене молоко – 1 банка + –
- Масло вершкове – 200 г + –
Приготування торта зі згущеним молоком
Пам’ятаємо, що великі лаваші ми ріжемо і коржів повинно бути саме 9 штук, а десятий піде на обсипку.Еслі лаваші круглі використовуємо прямо так. Якщо ж листи прямокутні, подбаємо про те, щоб вони були абсолютно однакового розміру.
Щоб торт вийшов не відрізнятись від класичного «Наполеона», імпровізовані коржі потрібно підсушити на сковороді без масла в духовці або на плиті. Без цього вони при просочуванні стануть «гумовими».
У розігрітій до 200 ° С духовці тримаємо їх буквально по 2-3 хвилини і виймаємо. Складаємо стопкою один на одного. Останній, десятий корж можна потримати трохи довше, щоб він легко ламався.
Тепер, поки коржі-лаваші остигають, приготуємо крем.
- Перемішуємо міксером на низькій швидкості розм’якшене вершкове масло зі згущеним молоком.
- Поступово кількість оборотів можна і посилити, але не занадто, щоб не розбити масло на фракції – в цьому випадку крем буде зіпсований.
Як зібрати торт зі згущеним молоком і лавашем
А тепер беремося за збірку торта!
Промащуємо кожен шар і акуратно укладаємо коржі один на інший. Перш ніж братися за намазку кожного шару згущеним молоком, притискаємо сухий лаваш до стопці, щоб злегка утрамбувати.
Ми залишаємо торт відпочивати, а самі беремося за обсипання. Розкачуємо качалкою або рубаємо ножем сухий останній лаваш, намагаючись зробити крихти зовсім невеликими, так десерт буде виглядати акуратніше. Посипаємо ними спочатку верх, потім за допомогою широкого ножа борту.
Ми залишаємо торт з лаваша з кремом із згущеного молока просочуватися 1-1,5 години спочатку при кімнатній температурі, потім прибираємо в холодильник на 3-5 годин, а краще всього на ніч. В цьому випадку десерт вийде дуже соковитим і смачним. Смачного!
Поради кухарчуком
Якщо здається, що крему вийшло замало і на все коржі може не вистачити, варто приготувати просочення. Для цього добре перемішуємо ½ склянки теплого молока з 1 ст.л. цукру. Таким солодким молочним сиропом поливаємо кожен корж перед тим, як змастити його кремом, якого в цьому випадку піде набагато менше.
Тепер, коли з простим рецептом все ясно, можна ускладнити завдання, приготувавши для солодкого торта з лаваша заварний крем. З ним смак стане класичним, адже саме такий крем використовували для «Наполеона» наші мами і бабусі.
Торт з лаваша з заварним кремом
Готуємо лаваші, як описано в попередньому рецепті. Беремо за бажанням 10 або 12 штук. Поки підсушені коржі остигають, приготуємо крем.
Його можна зробити і з маслом, і без, кому як більше подобається. У першому випадку він буде більш ніжним, у другому – менш калорійним.
Приготування крему для лавашного торта
- Розбиваємо 4 яйця і всипаємо 200 г цукру. Все збиваємо до пишної піни.
- Тепер всипаємо 40 г (2 ст.л. з гіркою) борошна з ваніліном на кінчику ножа.
- Вливаємо тонкою цівкою 450 мл молока і перемішуємо міксером до однорідності.
- Отриману суміш ставимо на невеликий вогонь і при безперервному помішуванні варимо до загустіння. Консистенцію легко варіювати за своїм бажанням, просто витримуючи крем на плиті трохи більше або трохи менше.
- Знімаємо з вогню, охолоджуємо (для прискорення процесу можна поставити каструльку в воду).
В принципі, на цьому етапі можна зупинитися і використовувати крем прямо так. А можна, порубавши на шматки 200 г масла, акуратно збити його з отриманим заварним кремом. У цьому випадку особливо важливо, щоб суміш була повністю остигнула, інакше масло почне танути і крем буде зіпсований.
Крем можна робити і з шоколаду, молочного або гіркого, і з бананів з волоськими горіхами – все це кардинально змінить смак десерту, тому вибираємо свій варіант і експериментуємо з домашньої солодкістю.
Промащуємо коржі і прикрашаємо торт крихтами, тертим шоколадом або свіжими фруктами. Смачного!
Як бачите, солодкий торт з лаваша готується дуже швидко і просто! Побалуйте себе і своїх близьких! Смачного!