Влітку можна не тільки чудово відпочити, а й плідно попрацювати, заготовивши на зиму улюблені овочі, фрукти і напої з них.
І якщо господарські жінки більше займаються консервацією плодів і виготовленням компотів на зиму, то чоловіки віддають перевагу заготовлювати вино зі слив. Домашній напій не зрівняється по смаковим і ароматичним властивостям з покупним, але тільки в тому випадку, якщо ви все правильно зробите в процесі виноробства.
Назвати виготовлення домашнього сливового вина складніше виробництва інших вин на дому не можна, але є пару особливостей, які роблять його більш «вередливим» в порівнянні з іншими винними напоями.
Процес отримання сливового соку відбувається складно, а освітлення вина при дозріванні триває довго – це, мабуть, і є головні скрутні моменти у всьому виноробному процесі виготовлення даного сорту вина. В іншому – все так же, як завжди.
Як зробити вино із сливи в домашніх умовах
Якщо ви будете готувати сливове вино будинку своїми руками перший раз, то, напевно, з працею собі уявляєте, що вийде в результаті. Насправді, вино зі сливи – досить специфічне на смак, його можна спокійно назвати напоєм «на любителя».
Він має насичений, яскравий і приємний «теплий» смак, але з особливими нотками. Це не означає, що саморобний вино зі слив погане, немає, воно просто відрізняється від смаку вина в його класичному розумінні, але, як то кажуть, «на смак і колір товаришів немає». Так що пробуйте – і вирішуйте: ваше це чи ні.
Якщо ж ви для себе вже визначили, що сливового вину бути на вашому столі, тоді прочитайте уважно всі, описані нижче, поради та суворо дотримуйтесь докладного рецептом приготування.
1. Які сливи вибрати для сливового вина
Підійдуть всі, без винятку, сливи. Сорт і розмір плоду не має значення, але краще все ж віддавати перевагу темним сортам слив.
2. Недоспілі або переспілі сливи: що краще для вина
Цей нюанс дуже важливий, тому що від сливи залежить, яким вийде в результаті вино. Збирайте плоди тільки тоді, коли вони вже здорово дозріли і навіть почали падати на землю. Зливи саме такий зрілості максимально розкриють свій «букет» в напої. Тільки гнилих, зіпсованих і запліснявілих плодів намагайтеся уникати.
3. Чи потрібно мити сливи перед обробкою
Зібраний урожай слив для вина мити не потрібно. У разі, якщо вони дуже брудні і були зібрані з землі, а не зірвані з дерева, – можете протерти їх сухою ганчіркою.
Також, перед використанням, рекомендується фрукти покласти на сонячне місце (туди, де до них будуть діставати прямі промені сонця) на кілька годин, а краще – на 2-3 дня, щоб злегка їх подвялить.
Вважається, що так вони стануть солодше, відповідно, і вино буде солодшим і яскравим на смак.
4. У чому особливості приготування сливового вина
Як ми вже говорили вище, зі слив складно отримати сік. Вся справа в тому, що в них міститься значна частина пектину. Ця речовина робить м’якоть фрукта желеподібної, що значно ускладнює процес отримання чистого сливового соку.
Також варто відзначити, що в сливах багато цукру, тому класти його в сусло потрібно менше, ніж зазвичай. Це велика перевага для вина, адже в такому випадку процес бродіння буде йти швидше.
Сливове вино в домашніх умовах: простий рецепт
Складові
- Слива – 10 кг + –
- Цукор-пісок білий – 100-350 г на 1 л свіжовичавленого соку + –
- Вода – 1 л на 1 кг сливової м’якоті + –
Як приготувати саморобний вино із сливи будинку
Розглянувши докладно всі особливості підготовки плодів і самого виноробного процесу, можна приступати безпосередньо до технології виготовлення.
У покроковому рецепті вина зі слив ми розглянемо всі етапи виробництва напою (як поставити вино, як відокремити сік від мезги і т.п.), з’ясуємо, скільки блукає вино із сливи, а також визначимо оптимальні умови і термін його зберігання.
Дотримуйтеся вказаного кількісного співвідношення компонентів, послідовності кроків і необхідних умов при бродінні, дозріванні і зберіганні, тоді напій вийде максимально якісним і смачним.
Етап 1: Отримання соку зі слив
- Витягуємо з фруктів кісточки і перетворюємо залишилася м’якоть в суміш однорідної консистенції (пюре).
- Розбавляємо сливову однорідну масу водою (співвідношення – 1: 1).
- Ми залишаємо пюре в воді на пару днів в темному приміщенні при t 18-25 ° C. Попередньо накрийте ємність з суслом марлею, щоб в неї не потрапили мухи.
Кожні 6-8 годин сусло потрібно заважати дерев’яною паличкою або просто чистими руками, занурюючи в нього мезгу (мезга – це верхній шар сусла, що складається з м’якоті і шкірки слив).
- Через 48 годин, мезга почне відділятися від соку, а на поверхні сусла з’явиться піна і бульбашки – перші вісники бродіння.
- Проціджуємо сливове сусло через марлю або дрібну сітку. Мезга благополучно залишиться в «ситі», а отриманий проціджений сік ми Переллємося в чисту посудину для бродіння.
Етап 2: Бродіння сливового вина
- Тепер саме час всипати цукор. Приблизна його кількість ми вказали в інгредіентному списку, а ось точна кількість визначити повинні ви самі. Конкретна цифра залежить від початкової солодощі сливи і типу вина, яке ви хочете приготувати.
Якщо вам потрібно отримати сухе або напівсухе сливове вино, то додати потрібно 100-250 г цукру на 1 л соку. Щоб отримати солодке і смачне напівсолодке сливове вино – всипте 300-350 г на літр соку.
- Щоб процес бродіння йшов нормально – цукор потрібно всипати порціями, а не класти весь відразу. Першу половину від необхідного обсягу варто додати відразу після того, як ви переллєте проціджений сік зі слив в бродильно ємність. Не забудьте все ретельно перемішати.
- Ємність для бродіння заповнити соком необхідно лише на ¾. Місце, що залишилося потрібно для того, щоб його могла заповнити піна і вуглекислий газ, які виділяться при бродінні.
- Далі встановлюємо гідрозатвор на горлечко ємності. Якщо ви шукали рецепт з рукавичкою, то він нічим не відрізняється від того, де використовується водяний затвор. Просто замість нього вам потрібно використовувати медичну рукавичку. Тільки не забудьте на одному з пальців голкою виконати дірочку, щоб з неї міг виходити вуглекислий газ.
- Відносимо ємність з бродильной сумішшю в темне місце, температура якого повинна бути в межах 18-26 ° C.
- Цукор, що ми будемо вносити поетапно: кожні 4-5 днів додавати 25% від потрібної кількості. Зробити це просто: спочатку знімаємо гідрозатвор, потім зливаємо через трубочку трохи бродить соку в іншу чисту ємність.
Там ми його розбавляємо цукром (соку в даному випадку потрібно в 2 рази менше, ніж цукру), після чого знову переливаємо в вихідний посудину і накриваємо гідрозатворів.
Всього бродильних днів – близько 60.
І кожні 4-5 днів додавати цукор потрібно за такою, вищеописаної, схемою.
Зрозуміти, що бродіння закінчено, ви зможете легко: якщо водяний затвор не виділяє більше газ (у випадку з рукавичкою – вона здметься), а на дні з’явився добротний шар осаду – бродильний процес завершений.
- Коли бродіння закінчиться – зливаємо молоде сливове вино з осаду для подальшого дозрівання в іншу, стерильно чисту, ємність.
- На даному етапі ви можете спробувати напій на смак. Якщо вам здасться, що цукру мало – додайте ще. Те ж саме стосується і фортеці вина: якщо вам алкогольний напій здається не сильно міцним – влийте спирт (40-45% -ний) або горілку.
Кількість улитого міцного алкоголю не повинно перевищувати 15% від усього обсягу вина. Вино зі слив з горілкою або спиртом буде краще зберігатися, але смак його вже не буде таким ніжним і м’яким, як без міцного напою.
Увага! Якщо бродильний етап триває довше 55 днів – не залишайте вино бродити далі, не злитим з осаду. Щоб уникнути появи гіркоти, злийте молоде вино з осаду, потім знову встановіть на ємність з напоєм гідрозатвор і не знімайте його, поки бродіння повністю не завершиться.
Етап 3: Дозрівання вина зі слив
Варто відразу зазначити, що зріти сливове вино буде довго – мінімум 2-3 місяці, освітлення напою займає ще більше часу – 2-3 роки.
- Щоб вино добре дозрівало – наповнені ємності необхідно для початку герметично закрити. Якщо ви додавали цукор по закінченню бродіння, то перші 7-10 днів вино потрібно потримати під гідрозатворів, потім перенести судини з молодим напоєм в темні приміщення не з дуже високою температурою – + 6-16 ° C. Ідеально підійде холодильник або підвал.
- Перші 15-20 днів дозрівання (потім можна рідше) домашнє сливове вино потрібно фільтрувати (у міру появи осаду), переливаючи його з однієї ємності в іншу за допомогою трубочки, не зачіпаючи, при цьому, осад.
Однак майте на увазі – домогтися повного освітлення напою все одно не вдасться, така природна особливість слив.
- Через 3-6 місяців, вино зі слив можна розлити по пляшках, герметично закупорена і відправити на зберігання в прохолодне темне приміщення. Зберігати в погребі чи холодильнику вино можна до 5 років.
На нашу рецептом, без додаткового закріплення спиртом або горілкою, винний напій виходить фортецею 9-12%.
Приготувати домашнє вино можна і з сливового компоту, але там зовсім інші пропорції і трохи інша технологія виготовлення. Найчастіше компот використовують заграв, а у нас сировиною для виробництва є тільки свіжі сливи. Це вагомий плюс для смаку напою.
Також у нас на сайті є рецепт вина з жовтих слив. Якщо хочете різноманітності і пікантності, то перейдіть за посиланням, зазначеної нижче, щоб прочитати його.
Як зробити вино з жовтих слив?
Багато починаючі винороби часто задаються питанням: чи можна і як самому зробити вино із сливи? Наша сьогоднішня стаття – це розгорнутий і досить докладну відповідь на відразу 2 цих питання.
Спробуйте і ви зробити домашнє сливове вино своїми руками, використовуючи поетапно класичний рецепт. Хтозна, можливо, цей напій стане одним з улюблених на ваших сімейних застіллях. Тим більше, що вино зі слив заслужено вважається прекрасним доповненням до м’ясних страв (якщо воно напівсолодке або напівсухе) і десертів (якщо вино солодке).
Вдалого бродіння і приємною дегустації!