Як приготувати шарлотку з морквою

Шарлотка з морквою
Сьогодні ми дізнаємося, як приготувати чудове блюдо – цей смачний і простий десерт вже давно здобув популярність серед господинь! Шарлотка з морквою виходить однаково апетитною і в духовці, і в мультиварці, а в начинку також добре додати яблука і родзинки. Нижче ви знайдете кілька рецептів приготування цього нехитрого ласощі, яке однаково подобається і дорослим, і дітям.

Шарлотку з морквою можна зробити і з спеціально приготовленого тесту, тоді вийде повноцінний пиріг, і з білого хліба, як зазначено в автентичному рецепті цього десерту.

Підемо від простого до складного!

Шарлотка з морквою і родзинками

Шарлотка з морквою і родзинками - домашній рецепт

Складові

  • Морква – 500 г + –
  • Яйця курячі – 6 шт. + –
  • Масло вершкове – 100 г + –
  • Цукор-пісок білий – 1/2 склянки + –
  • Сіль – 2 щіпки + –
  • Ізюм – 100 г + –
  • Панірувальні сухарі – 1 склянка + –
  • Розпушувач – 10 г + –
  • Кориця, ванілін, гвоздика – за смаком + –

Приготування морквяної шарлотки

  1.  В першу чергу замочуємо родзинки в окропі так, щоб покрити його.
  2. Відварюємо моркву в шкірці. Потім охолоджуємо її, чистимо і тремо на дрібній тертці або подрібнюємо в чаші блендера в однорідну масу.
  3. Всипаємо сухарі, зливаємо родзинки, також додаємо його, перемішуємо і відставляємо в сторону – нехай маса настоїться.
  4. Білки відділяємо від жовтків і останні збиваємо до білого кольору з цукром. Виливаємо в морквяну масу, додаємо спеції і розпушувач. Масло розм’якшує, але не розтоплюємо або трьом на тертці, додаємо в тісто.
  5. Збиваємо білки з дрібкою солі в густу піну і акуратно втручаємося в тісто лопаткою, щоб не пошкодити структуру піни.
  6. Викладаємо масу в змащену вершковим або рослинним маслом форму і ставимо випікатися на 40-45 хвилин при 190 ° С.

Готову шарлотку з морквою посипаємо корицею і цукровою пудрою і залишаємо трохи охолонути – так вона стане ще смачніше.

У цьому рецепті панірувальні сухарі можна замінити білим хлібом або батоном. Їх ми також подрібнюємо в крихту, потерши на тертці або розтираємо руками.

Головне, зберегти співвідношення морквяної і борошняний складової на користь першої, щоб тісто вийшло не дуже хлібним, і смак коренеплоду добре відчувався.

Але давайте спробуємо приготувати пиріг з сирою морквою!

Рецепт шарлотки з морквою і яблуками

Десерт за цим рецептом виходить пісним і низькокалорійним, а вже якщо додати пару столових ложок висівок в тісто, і замінити цукор натуральним подсластителем, перед нами виявиться дієтичне, але при цьому надзвичайно смачні ласощі.

Домашній рецепт шарлотки з морквою і яблуками

  • Віночком або міксером збиваємо 1 яйце з 1 склянкою цукру, вливаємо 3 ст.л. рафінованої олії.
  • Порціями всипаємо 2 – 2,5 склянки борошна, в залежності то того, скільки вона візьме вологи, і додаємо розпушувач.
  • Трьом на дрібній тертці або подрібнюємо в комбайні сиру чищену морква – в тертому вигляді її знадобиться 1 стакан. Втручаємося її в тісто і залишаємо його відпочити на 10-15 хвилин.
  • Тим часом приготуємо яблука: очищаємо від шкірки 2 середніх плода, видаляємо серцевину і ріжемо на скибочки.
  • Змащуємо роз’ємну форму, глибоку сковороду або деко з високими бортиками маслом і викладаємо на нього яблучні дольки.
  • При бажанні посипаємо їх корицею (1 ч.л.) і подрібненим волоськими горіхами (3 ст.л.) – так шарлотка вийде ще більш ароматною і смачною.
  • Зверху заливаємо яблука морквяним тестом і ставимо випікатися на 25-30 хвилин на середній рівень духовки при 190 ° С, так наша шарлотка з морква не підгорить і швидко пропечеться.

Подаємо її готову, посипавши цукровою пудрою і горіхами. Смачного!

Якщо ж ви звикли готувати в мультиварці, то і для неї є відмінний рецепт морквяної шарлотки.

Листкова шарлотка з морквою в мультиварці

  1. Відокремлюємо білки від жовтків у 5 яєць і розтираємо останні з 1 склянкою цукру до білого кольору.
  2. Поступово вводимо 1 склянка борошна, щоб вийшло рідке тісто, і всипаємо 1 ч.л. без гірки негашеного соди.
  3. Білки збиваємо в міцну піну з дрібкою солі і акуратно вводимо в тісто – міксером його вже не заважаємо, щоб не порушити структуру.
  4. Своїм та чистимо по 2 шт. сирих яблука і моркви. Яблука ріжемо тонкими скибочками, моркву натираємо на дрібній тертці.
  5. Змащуємо дно форми мультиварки маслом і викладаємо першим шаром частину яблук, посипаємо їх зверху частиною тертої моркви, зверху наливаємо трохи тесту так, щоб воно закрило начинку.

Тепер повторюємо чергування доти, поки останнім шаром не доллємо тісто.

Виставляємо режим «Випічка» і час 65 хвилин. За 10 хвилин до кінця перевіряємо нашу шарлотку з морквою. Якщо вона готова, відкидаємо кришку і даємо пирогу подихати 10-15 хвилин, перш ніж діставати його.

Готовий десерт виймаємо з чаші, перевертаємо і подаємо, прикрасивши збитими вершками і горіхами. Смачного!

На завершення пропонуємо вам приготувати надзвичайно смачну і ароматну шарлотку з вівсяних пластівців в мультиварці.

Вівсяна шарлотка з вареною морквою в мультиварці

  • Спочатку відварюємо 200 г моркви в шкірці, потім охолоджуємо її, чистимо подрібнюємо в блендері або трьом на дрібній тертці.
  • Стакан вівсяних пластівців, що вимагають варіння всипаємо в глибоку миску, додаємо 1 склянку кефіру, кислого молока або йогурту без добавок, всипаємо 1 склянка цукру і перемішуємо.
  • Додаємо морквяну масу.
  • Забиваємо 3 яйця, додаємо дрібку кориці і ванілін на кінчику ножа, знову перемішуємо до однорідності.
  • Всипаємо 10 г розпушувача і порціями додаємо 1 склянку борошна – тісто повинно вийти досить рідким, тому дивимося, щоб не пересипати її, адже в залежності від виробника адсорбує борошно вологу по-різному.
  • 3 середніх яблука миємо й ріжемо на тонкі скибочки. Викладаємо їх на дно змащеної форми мультиварки і заливаємо морквяним тестом.

Виставляємо режим «Випічка» і готуємо шарлотку з морквою не менше години. Готовому пирогу даємо подихати, акуратно виймаємо і подаємо – смачного!

Тепер ви знаєте, як готується шарлотка з морквою по декільком рецептам, в духовці і в мультиварці і зможете вибрати той, що припаде до смаку вам, і вашим близьким. Пробуйте, експериментуйте і насолоджуйтеся незвичайним десертом, друзі!