Як приготувати рибу в духовці, щоб вона залишилася соковитою і ніжною і не всохла? Спробуйте запекти рибу по-грецьки! Це просто, швидко і неймовірно смачно! Не дарма ж греки, як й інші жителі середземномор’я, славляться своїм умінням готувати морепродукти.
Однак зауважимо, що рибу для цієї страви можна використовувати не тільки морську, але і річкову. Нам найбільше подобається запікати по-грецьки філе тріски або пікші, але, повторимо, підійде філе будь-якої риби, причому не обов’язково білою, можна і червоної (та ж горбуша, наприклад, повинна вийти чудово).
Потрібно:
- Риба (філе) – близько 1 кілограма (у нас тріска)
- Помідори свіжі – 4-5 штук невеликих або 3 великих
- Сир (будь-який твердий на ваш смак) – 300-350 грамів
- Часник – 3-4 зубчики
- Майонез – близько 300-350 грамів (ми воліємо легкий, нежирний)
- Лимон – половинка одного лимона
- Зелень (цибуля зелена, кріп, петрушка) – приблизно по 30 грамів, всього близько 100 грамів (можна додати ще базилік або кинзу)
- Сіль поварена – близько чайної ложки
- Маргарин або масло – зовсім трохи, щоб змастити форму для запікання
Приготування:
Рибне філе вимити холодною проточною водою, промокнути паперовим рушником або серветками, розрізати на порційні шматки, посолити (достатньо з одного боку, трусніть пару раз сільницею типу «грибок з дірочками» над кожним шматком тріски). Збризніть рибу соком половини лимона (лимон вимити, витерти, розрізати навпіл упоперек і прямо рукою, стискаючи пальцями, віджати над рибою, рівномірно переміщаючи від одного шматка тріски до іншого – подивіться наш відео-рецепт під цією статтею).
Помідори вимити, витерти і нарізати невеликими кубиками (орієнтуємося приблизно на розмір в 1 кубічний сантиметр).
Зелень вимити, дати їй підсохнути і дрібно нарізати.
Сир натерти на крупній тертці. Очистити зубчики часнику.
У великій мисці змішуємо нарізані помідори, нарізану зелень, часник (його краще всього пропустити через спеціальну «давильця» для часнику, якщо у вас такої ще немає, дуже дрібно нарізати або натерти на дрібній тертці). Додаємо ПОЛОВИНУ тертого сиру. Додаємо майонез і все добре перемішуємо.
Форму для запікання (про особливості використання форм з жароміцного скла ми багато разів писали, ви, якщо не знаєте, можете подивитися про це, наприклад, тут) змащуємо маргарином або маслом. Можна використовувати і глибокий лист. Викладаємо у форму ПОЛОВИНУ суміші сиру з помідорами, зеленню і майонезом. Розрівнюємо рівномірно по всій формі.
На сирно-помідорну суміш викладаємо в один шар шматки підсоленій збризнути лимонним соком риби. (В цей час можна, якщо у вас форма металева, а не скляна, вже включити розігріватися духовку.)
шару риби розмазуємо другу половину нашої сирно-помідорно-майонезній суміші з зеленню і часником, розрівнюємо.
Зверху рівномірно посипаємо рештою тертого сиру.
Ставимо форму в духовку, розігріту до 180-190 градусів (це середній рівень нагріву, якщо у вашій духовці немає термометра) на середню висоту (на деко або решітку). Залишаємо той же середній рівень нагріву. Запікаємо приблизно 30-40 хвилин, точніше сказати складно, духовки у всіх різні. (Ще раз нагадуємо: якщо форма скляна – її ставимо в холодну духовку і збільшуємо час запікання хвилин на 10-15.)
Коли поверхня запекаемого страви підрум’яниться до жовтувато-коричневого кольору – риба по-грецьки готова. Можна розкладати тріску (чи що ви там запікали) по тарілках і подавати на стіл. Аромат розпалить апетит миттєво!
Ось і все, тепер ви знаєте, як приготувати рибу в духовці. До речі, це, звичайно ж, не єдиний спосіб, інший рецепт ви можете подивитися тут. Сподіваємося, вам сподобається!
Ви можете також подивитися наш відео-рецепт: