На Новий Рік кожна господиня намагається порадувати своїх домочадців і здивувати гостей своїми кулінарними шедеврами і часто в список святкових страв входить риба.
Таке м’ясо відноситься до дієтичних сортах і часто риба в духовці на новорічний стіл подається в якості легкого додаткового страви, яке не зашкодить фігурі. Розглянемо кілька цікавих і нескладних рецептів з поширених сортів риби: як смачно запекти її в духовці, ніж нафарширувати і з чим подавати.
Щука фарширована «Новорічна риба»
З цим рецептом доведеться трохи повозитися, але то блюдо, що вийде у вас в підсумку, не залишить байдужими нікого. Риба виходить дивовижно смачною і красивою на вигляд.
Складові
- Щука – одна риба на 1,5-2 кг;
- Куряче Філе – 200 г;
- Плавлений сирок – 1 шт .;
- Цибуля ріпчаста – пара середніх головок;
- Майонез – 2 ст.л .;
- груша – одна велика (якщо немає, можна замінити яблуком);
- Лимон – 1 шт .;
- Коньяк – 100 г;
- Сіль за смаком;
- Спеції на ваш розсуд;
- Насіння кунжуту – 1 ч.л.
Як приготувати новорічне блюдо з щуки
- Голову риби не видаляйте, акуратно вийміть з шкурки філе і очистіть від кісток.
- У м’ясорубці або блендері подрібніть філе щуки, курки, сирок і цибулю.
- Грушу наріжте кубиками, в сковороду додайте коньяк і викладіть шматочки фрукта. Коли вміст сковороди розігрійте, підпаліть коньяк і «фламбіруйте» грушу кілька секунд.
- Готову грушу додайте до фаршу, все добре наточити і начините масою щуку. Шкірку зашейте ниткою.
Начинену рибу укладіть в деко, змастити майонезом і посипте насінням кунжуту. Випікайте в духовці, розігрітій до 200 градусів 40-45 хвилин. Після готовності в рибі зробіть надрізи і вставте в них часточки лимона. Подавайте з відвареною картоплею і зеленню.
Пропонуємо ще кілька рецептів з щуки для вашого святкового столу.
- Щука фарширована по-єврейськи
- Холодець з голови щуки
- Ніжна щука в сметані
Новорічне блюдо «Судак, який відпочиває в фользі»
Дуже просте, новорічне блюдо з риби, рецепт якого вимагає мінімум продуктів, відноситься до розряду «на швидку руку». Якщо у вашому холодильнику залежався судак, а гості нагрянули раптово, ви можете швидко запекти його в духовці.
Вам знадобиться
- Судак – кількість на ваш розсуд;
- лимон;
- Суміш пряних трав (які вам більше подобаються).
- Цибуля ріпчаста – пару головок;
- Масло вершкове – 100 г;
- Фольга кулінарна.
Як приготувати судака на новорічний стіл
- З риби витягніть нутрощі, промийте її, обсушити і натріть прянощами. Ви можете використовувати будь-які, на свій смак, але для того, щоб рибка була запашної, рекомендується використовувати базилік, розмарин, чорний перець, коріандр. Трохи посоліть рибу.
- Цибулю дрібно наріжте і нафаршіруйте їм тушки. У кожну вкладіть шматочок вершкового масла.
- Загорніть рибу у фольгу і запікайте в духовці 200 градусів 45 хвилин.
Подавайте з овочами (відвареною картоплею, буряком, брокколі), прикрасивши рибу часточками лимона. Незважаючи на простий рецепт, рибка виходить соковитою, ароматною і тане в роті.
І ще кілька порад як приготувати судака до святкового столу.
- Судак заливний під ялинку
- Риба по-французьки – старе блюдо по-новому
Риба в лаваші, рецепт на Новий Рік
Дуже оригінальний рецепт, як можна приготувати рибу в духовці на новорічний стіл.
Складові
- Чи не кістляве філе будь-якої риби – 800 гр .;
- Лаваш – 3-4 шт .;
- Майонез – 4 ст. ложки;
- Сметана – 200 гр .;
- Цибуля ріпчаста – 1 головка;
- Помідор – 2 шт .;
- Олія – 50 мл .;
- Сіль і спеції за смаком.
Як приготувати новорічне блюдо з риби
- Лук і помідори наріжте кружальцями.
- Майонез змішайте ретельно зі сметаною.
- Фарш з риби можна зробити двома способами: подрібнити або нарізати на порційні шматочки.
- Кожен лист лаваша розділіть на 2 частини.
- На серединку половинки лаваша викладайте продукти в такій послідовності: спочатку цибулю, зверху рибу, потім полийте її сметанно-майонезним соусом, а зверху кружечок помідори. Посоліть, поперчіть і складіть лаваш конвертиком.
- Все конвертики укладете в деко швами вниз, зверху змастіть їх рослинною олією, щоб тісто не висохло.
Запікайте в духовці при температурі 200 градусів півгодини. Страву можна подавати як основне гаряче з гарніром з овочів і в якості холодної закуски.
І ще кілька рецептів закусок в лаваші з рибною начинкою …
- Рулет з печінкою тріски в лаваші
- Рибні роли з лаваша
- Рулети лаваші зі шпротами
Філе в соусі: ніжна риба на новорічний стіл
Така риба на Новий рік, рецепт якої теж не представляє складнощів, ідеально підійде в якості основного гарячого блюда.
Вам знадобиться
- Філе будь-якої улюбленої вами риби – 1 кг;
- Цибуля ріпчаста – 2 головки;
- Часник 5-6 зубчиків;
- Кетчуп або якісна томатна паста – 100 гр .;
- Олія – 70 мл.
- Фольга.
Як приготувати рибу в духовці
- Рибне філе розділіть на порційні шматочки.
- Часник дрібно нарубати або придушити через прес.
- У миску налийте рослинне масло. Умочуйте кожен шматочок риби в масло, складайте на підготовлений лист.
- Зверху на кожен шматочок викладіть трохи часнику, посоліть, поперчіть.
- Далі, обмажте рибу кетчупом або томатною пастою тонким шаром.
- Лук покришите дрібно і засипте їм зверху філе.
Деко накрийте фольгою, виконавши в ній кілька отворів. Запікайте в духовці на температурі 200 градусів 30 хвилин. Подавайте з гарніром з рису або овочів.
Рибні страви за нашими рецептами ідеально підходять для дітей, так як м’ясо ніжне і легко перетравлюється, а також для тих, хто стежить за фігурою або сидить на дієті. Як бачите, щоб риба в духовці на новорічний стіл вийшла святковою, зовсім необов’язково володіти кулінарними талантами.