Будь-кухар погодиться, що кулінарія – це наука, де навіть у найелементарніших страв є свої секрети, і сьогодні ми поговоримо про окрошка. У нас ви дізнаєтесь класичний рецепт, як крок за кроком робиться дуже смачний і найпростіший традиційний російський суп – домашня окрошка на квасі, калорійна вона і чим корисна. Крім того ми розповімо про методи зберігання головного річного страви, як вибрати хлібний напій для неї і наведемо кілька відмінних рецептів освіжаючого обіду на кожен день.
Пізнання такого популярного обідньої частування слід починати з самих азів. А ви знаєте, як з’явилося це блюдо і хто його автор? Ні ?! Тоді тим більше цікавими для вас будуть наші ознайомчі статті по окрошка.
- Домашня річна окрошка
- Хто придумав окрошку
- Чалоп, Кукса, овдух, гаспачо, таратор – національні окрошки
Що входить до складу окрошки на квасі
Збираючись готувати окрошку з квасом, ми в першу чергу починаємо перебирати в пам’яті які саме продукти потрібно для цього підготувати і докупити. Але так як наша традиційна юшка може готуватися різними способами, і, без сумніву, кожна з них буде правильна, то і список інгредієнтів може разюче відрізнятися від складу класичної окрошки.
У своїй основі ж складу супу практично завжди залишається незмінним: картопля, зварена в мундирі, свіжий хрусткий огірочок, соковита редиска, круто зварене яйце і багато-багато зелені. А ось що ще треба доповісти в освіжаючий супец, підкаже рецепт, який ви виберете на нашому сайті:
- Як готувати домашню окрошку
- Як зробити окрошку з редискою
- Як приготувати окрошку з редькою
Крім головних уже перерахованих інгредієнтів, в окрошку також необхідно додавати м’ясний компонент, в якості якого найчастіше туди йде варена ковбаса та інші продукти ковбасної промисловості. Однак і відварне нежирне м’ясо (яловичина, курка, індичка) добре підходять для холодного супу.
Дуже популярна також рибна окрошка, де замість м’яса додається відварна пісна риба, переважно морських порід (судак і осетрина, лосось і тріска) або річкова (щука, окунь). Та й додавання морепродуктів в окрошку останнім часом стало таким собі кулінарним трендом. Відварені креветки і кальмари, мідії і навіть восьминоги дуже привільно відчувають себе в супчик з квасом.
- Окрошка: рецепт з рибою
- Окрошка: рецепт з мисливськими ковбасками
- Окрошка: рецепт з грибами
Як приготувати класичну окрошку на квасі
У мережі інтернет сьогодні можна без зусиль відшукати покроковий рецепт з фото і відео будь-якої страви і 1001 способ його приготування. І навіть звичайнісінька окрошка на квасі пропонується на різних сайтах в сотнях різних варіантів.
Безсумнівно, кожен із запропонованих методів готування має своїх шанувальників, але в такому різноманітті ми вже забули, як виглядає дійсно класична, правильна і безперечно найсмачніша рецептура звичайної, улюбленої нами усіма окрошки з квасом. І ми вирішили нагадати, як зробити це літнє блюдо правильно, щоб вийшло по-справжньому смачно.
- Для класичної окрошки нам буде потрібно нарізати середніми рівними кубиками:
- 4-5 відварених картоплин середнього розміру;
- 5 зварених круто добірних курячих яєць;
- 4-5 коротких свіжих огірків;
- 350 г вареної ковбаси (відвареного м’яса);
- Також шаткуємо полукружкамі 8-10 шт. (100-150 г) редиски.
- Дрібно нарізаємо ножем зелена цибуля, кріп і петрушку, взятих по 1 пучку кожної зелені.
- Всі компоненти змішуємо і заливаємо несолодким квасом (1,5 л).
- Сіль і перець додаємо за смаком.
- Майонез або сметана (по 1 ст.л.), гірчиця або хрін (по ½ ч.л.) кладуться в окрошку за бажанням.
Старовинний рецепт окрошки на квасі
Кулінарна історія окрошки сягає часів Київської Русі, хоча перші письмові згадки цієї страви відносяться до 16 століття. Холодну юшку на кислому білому квасі з пареної ріпою, цибулею і хлібними корками готували селяни під час роботи в полях.
Трохи пізніше вже багатший за складом суп оцінили і представники вищих станів. Нинішня ж рецептура звичного для нас річного супу має мало спільного з традиційною, так би мовити, справжньою холодником – першоджерелом. Однак боярський варіант більш наближений до сучасного.
А як правильно готувати окрошку з квасом по-старому, розповість наш покроковий рецепт.
Для старовинної окрошки потрібно взяти:
- 3 відварені картопляних бульби,
- 100 г редиски,
- 1 варену ріпу,
- 3 свіжих коротких огірочка,
- 4 відварених яйця,
- 100 г зеленої цибулі,
- по 50 г кропу, селери і кінзи.
- В якості м’ясної компонента слід вибрати 600-700 г відвареного філе яловичини, дичину, варену яловичий язик або м’ясне асорті.
Як ви встигли помітити в боярської окрошка м’ясо і овочі беруться в пропорції 1 до 1.
- Всі інгредієнти кришимо рівними кубічними скибочками, редиску шаткуємо ¼ кружками, зелень дрібно рубаємо і перетираємо з ½ ч.л. солі.
- Всі інгредієнти змішуємо в загальній ємності, присаливаем за смаком, додаємо 1-2 ч.л. хрону чи гірчиці і заливаємо світлим квасом.
Квас ви можете зробити в домашніх умовах своїми руками, скориставшись нашими рецептами.
- Як приготувати домашній окрошка квас
- Як зробити домашній квас з хріном
- Як приготувати світлий квас для окрошки
- Як поставити імбирний квас
- Охолоджений суп перед подачею потрібно присмачити 1 ст.л. сметани на кожну порцію.
Це воістину чудове блюдо, яке і сьогодні не втрачає своєї актуальності.
Окрошка з щавлем на квасі
Щавельная окрошка – це різновид пісної або вегетаріанської юшки. Вона має оригінальний свіжий, трохи кислуватий смак, і до того ж вона ще більш корисна. Готується такий суп практично так само, як і класична окрошка, з тією лише різницею, що в її склад разом із зеленню вводиться щавель, а м’ясо і яйця ми додавати не будемо.
- Відварену картоплю (3 бульби) дрібно кришимо разом зі свіжими огірками (2 шт.) І редискою (6 шт.).
- Щавлеві листя (100 г) і листя салату (100 г) рвемо невеликими шматочками вручну.
- Пучок зеленої цибулі подрібнюємо ножем, присипаємо сіллю і мнемо, щоб він дав ароматний сік.
- Всі компоненти змішуємо, подсаливаем, заливаємо житнім квасом (0,7 л) і додаємо 20 г хрону.
Червона окрошка з квасом
Борщ або холодний борщ – це другий за популярністю вид річного супу, до якого поряд з базовими компонентами додається відварна або маринована буряк. Крім того відомий також рецепт такий окрошки на червоному буряковому квасі.
Статті про те, як правильно робити такий оригінальний напій і бурякову окрошку вже раніше публікувалися на нашому сайті, де ви можете їх вивчити.
- Як приготувати буряковий квас
- Як зробити окрошку з буряком
Квасна бурякова окрошка має спосіб приготування ідентичний класичним рецептом, лише з невеликими відступами:
- 1 дрібну морквину, 2 бульби картоплі і 2 курячих яйця ставимо відварюватися до готовності, після чого всі компоненти охолоджуємо, чистимо і нарізаємо шматочками рівними разом з вареною ковбасою (200 г), 1 свіжим і 1 маринованим огірком.
- Зелень (цибуля і кріп по 1 пучку) дрібно рубаємо і всипаємо до решти інгредієнтів.
- 1 середній бульба буряка чистимо від шкірки, нарізаємо тонкою соломкою, викладаємо в сотейник, заливаємо 100 мл води, 1 ч.л. столового оцту, 1 ч.л. цукрового піску і тушкуємо під кришкою на малому вогні 20 хвилин. Потім охолоджуємо буряк прямо в маринаді і після цього змішуємо його з нарізаними інгредієнтами в загальній ємності, заправивши сметаною (50 г) і сіллю за смаком. Буряковий маринад також заливаємо в окрошку.
- Заправляти холодний суп слід житнім квасом (750 мл).
Калорійність окрошки на квасі
Літо – це та пора, коли боротьба за струнку фігуру знаходиться в самому розпалі. І в цей час украй важливо стежити за своїм харчуванням, в зв’язку з чим, питання «чи можна поправитися від окрошки?» Або «товстіють чи від окрошки?» Цікавить багатьох дівчат і не тільки.
Для того щоб підрахувати скільки калорій в окрошка на квасі, потрібно знати точний список інгредієнтів блюда. А оскільки рецептів річного супу є досить багато, ми скористалися класичним рецептом.
В результаті підрахунку енергетична цінність на 100 грам окрошки склала всього 60 ккал. Не можна сказати, що це мало, адже в одній порції, в залежності від обсягу тарілки, може міститися від 120 до 240 ккал.
Однак якщо врахувати, що окрошка – це повноцінне досить ситне збалансоване блюдо, користь якого воістину велика, а шкода відсутня в принципі, то триразове вживання такої їжі дасть в сумі всього 360-720 ккал за день.
Але якщо і цей показник для вас великий, то окрошка без квасу калорійність матиме ще менше, адже, як відомо хлібний напій має в своєму складі пристойну кількість цукру.
Отримати додаткову інформацію про всі корисні властивості окрошки на квасі ви можете на нашому сайті:
- Чи можна мамі, що годує квас
- Чи можна окрошку при грудному вигодовуванні і вагітності
- Скільки калорій в окрошка
Який квас краще купити для окрошки
Половина успіху окрошки полягає в хорошому квасі. Безсумнівно, найпростіший варіант – це скористатися покупної продукцією, тим більше що в торгових точках можна легко придбати спеціальний несолодкий окрошка напій. Але навіть найкращий магазинний квас для окрошки не зрівняється з домашнім. Саме в приготуванні квасу для заправки в домашніх умовах і криється головний секрет смачної окрошки.
На нашому сайті представлена шикарна підбірка статей на тему «як зробити квас з хліба», серед яких ви зможете підібрати для себе найбільш цікавий покроковий рецепт.
- Квас з яблук будинку
- Квас із пшеничного борошна
- Квас з сухими дріжджами
- Квас з ревеню
- Квас з сухофруктами
- Квас з родзинками
- Квас з сухого квасу
- Квас із солоду
- Квас з сухарів
- Квас без дріжджів
- Квас з вівса
- Хлібний квас з дріжджами
Як приготувати окрошку без квасу
Житній напій стояв ще біля витоків появи самого першого рецепта окрошки, коли в кислуватому світлому квасі замочували черстві хлібні кірки. Згодом номінальна рецептура холодної юшки зазнала разючих модифікації, і сьогодні в якості заливки для окрошки використовується широкий перелік різних напоїв, починаючи від молочної продукції і закінчуючи водою і фруктовими відварами.
На нашому сайті ви знайдете багато цікавих статей, з яких дізнаєтеся нові оригінальні рецепти, як зробити окрошку без квасу.
- Смачна окрошка на тане
- Окрошка на сметані
- Кефірна домашня окрошка
- Домашня окрошка на томатному соку
- Окрошка на ситний бульйоні
- Окрошка на домашній сироватці
- Окрошка: рецепт на майонезі
- Окрошка на мінералці
Термін придатності окрошки на квасі
Ми звикли замішувати окрошку відразу в великому обсязі, щоб вистачило на весь день, а то і на два. Однак не варто забувати, що у заправленого квасом річного супу термін зберігання обмежується лише 8 годинами.
А ось без заправки, так би мовити в сухому вигляді, змішана нарізка для окрошки може зберегти свіжість в холодильнику в герметичному контейнері до 48 годин. А заливати суп квасом можна безпосередньо у себе в тарілці перед подачею. І такий варіант зберігання окрошки на квасі найкращий.