Кожен день ми ламаємо голову, що ж приготувати на обід, щоб нагодувати сім’ю ситно, корисно, і щоб всім сподобалося запропоноване частування.
Незважаючи на те, що до літа ще є багато часу, окрошка на курячому бульйоні привнесе різноманітності в остогидле буденне меню, а заодно гідно поповнить перелік літніх страв. І, забігаючи вперед, хочеться зауважити, що бульйонна окрошка припаде до душі навіть тим, хто скрупульозно підраховує калорії добового раціону … але про все по порядку!
Окрошка на курячому бульйоні: калорійність
Окрошка – страва апріорі дієтичне, адже її основу складають легкі продукти: овочі, відварне м’ясо або ковбаса, яйця і легкі заправки.
В середньому, на 100 грам російського супу на квасі зі сметаною припадає 52 калорії, тоді як на курячому бульйоні при тому ж складі блюдо буде «важити» всього 41 ккал.
Тим же, хто вважає за краще готувати окрошку з майонезом, краще віддати перевагу «легкому» соусу, адже так калорійність супу зросте всього до 46-48 ккал.
Однак з традиційним «Провансаль» окрошка матиме енергетичну цінність вже під 60 ккал на 100 грам.
Крім того, калорійність бульонной окрошки безпосередньо залежить і від м’ясного компонента, адже розкид енергоємності м’яса на 100 грамів продукту, починаючи від жирної ковбаси, баранини і свинини до грудей курки або індички, досить великий:
- Ковбаса сервелат – 450 ккал;
- Свинина відварна – 375 ккал;
- Баранина відварна – 290 ккал;
- Яловичина відварна – 255 ккал;
- Ковбаса молочна – 250 ккал;
- Телятина відварна – 135 ккал;
- Філе індички варене – 130 ккал;
- Куряче філе варене – 113 ккал.
Так, окрошка зі свининою має енергоємність 72 ккал / 0,1 кг страви, а з ковбасою молочної – 60 калорій, а ось суп з курячою грудкою – всього 49 ккал. Різниця очевидна!
Проста окрошка на курячому бульйоні з куркою
Літній супчик на м’ясному відварі представляється нам, як звичайне перша страва, але тільки в холодному вигляді. Однак даний рецепт таїть в собі оригінальну родзинку, незамінну для класичної окрошки. Зробити таке частування досить просто не тільки в домашніх умовах, але і навіть на дачі!
Складові
- Курячі стегенця – 2 шт .;
- Картопля середнього розміру – 4 бульби;
- Яйце відбірне – 4 шт .;
- Свіжі огірки – 2-3 шт .;
- Кислота лимонна – 0,3 ч.л .;
- Цибулеві стрілки – 1 великий пучок;
- Кропова зелень – 1 пучок;
- Кінза – ½ пучка;
- Сметана або майонез – 0,2 кг;
- Сіль за смаком.
Як приготувати окрошку на курячому бульйоні
- У каструльку укладаємо промиті стегенця, розрізані на гомілки і стегна, заливаємо їх трьома літрами води і ставимо ємність на вогонь. Коли вода нагріється, обов’язково знімаємо шумівкою або ситечком піну, а після закипання води зменшуємо вогонь, і на малій температурі варимо курку 40 хвилин.
- Через 20 хвилин подсаливаем бульйон за смаком. А коли м’ясо звариться, виймаємо його з відвару, охолоджуємо. Сам бульйон проціджуємо через дрібне сито і залишаємо остигати.
- Холодні стегна і гомілки розбираємо на філе і нарізаємо середніми кубиками.
- В іншій каструльці ставимо відварюватися на 20-25 хвилин картоплю в шкірці, і на 15 хвилин – яйця. Всі продукти охолоджуємо, чистимо і подрібнюємо кубиком.
- Свіжі огірочки промиваємо під проточною водою, зрізаємо «попки» і шкурку, якщо вона дуже щільна, що властиво тепличним плодам. Після цього нарізаємо огірки невеликими брусочками.
- Зелень ретельно промиваємо. З кропу і кінзи зрізаємо щільні стебла, після чого рубаємо всю траву дрібно ножем.
- У глибокій керамічної, пластикової або емальованій посудині з’єднуємо все нарізані інгредієнти, солимо до смаку, заправляємо сметаною або майонезом, а потім заливаємо окрошку бульйоном і підкисляють лимонною кислотою.
Саме лимонна кислота і є тією самою родзинкою! Смак у окрошки виходить дуже незвичайний і приємний, який ідеальний в літню спеку.
Борщ на курячому бульйоні: смачний рецепт
Складові
- Куряча грудка – 450 г + –
- Картопля – 3 шт. + –
- Буряк невелика – 2 шт. + –
- Яйця курячі – 4 шт. + –
- Огірки – 3 шт. + –
- Редис – 6 шт. + –
- Сметана – 4 ст.л. + –
- Кріп – 1 пучок + –
- Зелена цибуля – 1 пучок + –
- Сіль + –
Як зробити окрошку з буряком на курячому бульйоні
- Коренеплоди (картопля і буряк) гарненько промиваємо від всіх забруднень, укладаємо в каструлю, також зверху кладемо курячі яйця, сполоснути під краном. Заливаємо все компоненти водою і ставимо на вогонь.
- Через 15 хвилин після закипання виймаємо з окропу яйця і замочуємо їх у холодній воді. Ще через 5-10 хвилин виловлюємо картопляні бульби і ставимо їх охолоджуватися. Бурак варимо до м’якості ще 20-50 хвилин, в залежності від сорту овоча.
- Остигнули коренеплоди і яйця очищаємо від шкірки (шкаралупи), а потім разом з огірками подрібнюємо все кубиками, буряк натираємо на тертці, а редиску шаткуємо кружками.
- В окремій каструльці відварюємо в 3 літрах води курячу грудку протягом 30-50 хвилин на малому вогні. Бульйон в процесі варіння подсаливаем і, при бажанні, присипаємо спеціями.
- Зварене куряче філе охолоджуємо, після чого кришимо брусочками. Відвар же фільтруємо і ставимо в холодильник.
- В емальованій каструлі змішуємо всю нарізку, заправляємо холодним бульйоном, сметаною і подрібненою зеленню, перемішуємо з дрібкою солі.
Окрошка на курячому бульйоні здатна скласти здорову конкуренцію традиційному супу на квасі або на кефірі, а в плані низької калорійності і зовсім займе одне з почесних місць в вашому дієтичному збірнику рецептів.
Смачного!