Холодний квасний суп по праву може вважатися нашим кулінарним спадщиною, однак освіжаючі юшки є в багатьох народних кухнях. З нашої статті ви дізнаєтеся старорусский рецепт справжньої класичної російської окрошки на квасі, як готується іспанська окрошка на томатному соку і ще багато національних варіантів річного супу. Кожен із запропонованих страв – це справжня знахідка для рятівного в спекотні дні меню, особливо, коли ви повністю вичерпаєте рецептурні запаси окрошки.
Популярність російської кухні сьогодні досягає всесвітніх масштабів, і вже не дивно зустріти окрошку в іноземній меню по-англійськи. Сам факт появи селянського супу в іменитих західних ресторанах викликає гордість.
Але так чи смачна наша окрошка на заморський лад і дотримується класичний рецепт – це вже відкрите питання. Ми ж сьогодні постараємося довести до вас іноземні види холодних супів, максимально дотримуючись традиційної рецептури, щоб в домашніх умовах ви своїми руками змогли без проблем приготувати справжній гаспачо, таратор, чалоп, холодник, Кукса і інший річний обід на ваш смак.
Окрошка по-російськи і по-українськи
Для початку не зайвим буде згадати, як готується класична російська, вона ж і українська кефіру окрошка або з квасом, використовуючи покроковий рецепт з фото і звертаючись до анналів кулінарної історії.
Історія України, Росії та Білорусії до недавнього часу текла в одному руслі, і тому не тільки загальний уклад життя, але кухня у наших народів практично вона. Різнитися можуть лише назви. Так на українському і білоруському мові окрошка називається «холодник», який у багатьох кухарських книгах представлений, як холодний червоний борщ. Однак і старовинний російський рецепт річного супу без додавання бурака там у великій пошані.
За інгредіентному складу що холодник, що окрошка практично ідентичні, тому ми наведемо один рецепт з двома варіантами заправки.
Складові
- Огірки свіжі – 5 шт .;
- Картопля відварна – 3 шт .;
- Яйця зварені круто – 4-5 шт .;
- Редиска – 8 шт .;
- Відварене м’ясо або варена ковбаса – 300 г;
- Зелена цибуля – 80 г;
- Кропові гілочки – 50 г;
- Петрушка (зелень) – 50 г;
- Сіль за смаком;
- Сметана – 150 г;
- Заправка (квас, кефір, сироватка, вода) – 1 л;
- Бурак варений (для холодник) – 1-2 бульби;
- Лимонний сік – 2-4 ч.л .;
Як приготувати російську або українську окрошку
- Всі основні компоненти (ковбасу, яйця, картопля і огірки) нарізаємо рівними кубічними скибочками, а редис шаткуємо кружками, які потім розрізаємо навпіл або на 4 частини.
- Помиту і злегка обсушену зелень дрібно нарубают ножем і змішуємо всі інгредієнти в загальній мисці, солимо і заправляємо сметаною.
- Якщо ми хочемо приготувати просту окрошку по-російськи, то в якості заправки використовуємо квас, сироватку або кефір.
- Для приготування холодник необхідно натерти на крупній тертці відварений буряк, змішати його з лимонним соком або столовим оцтом і потім залити холодною водою. Бурякова заправка зробить з нашої окрошки дуже смачний холодний борщ по-українськи.
Окрошка в кулінарному світі
За свою багатовікову історію окрошка зазнала стільки модифікацій, що важко порахувати, скільки ж взагалі видів цього супу існує в наших широтах. Окрошку можна готувати не тільки з м’ясом, а й з куркою, і навіть з рибою. А для поста навіть був придуманий рецепт окрошки з грибами.
Окрошка тим легше і свіже, чим більше зелені в ній. Тому не варто скупитися на городні пряні трави і коріння. Кріп і петрушка, селера і кінза, базилік і естрагон, черемша та хрін. Всім цим запашним рослинам є гідне місце в нашому улюбленому супчик.
От саме спираючись на прянощі і спеції готують окрошку індуси. Саме на берегах річки Ганг окрошку роблять з огірка і томата, заправлених сумішшю з бульйону і натурального йогурту. І, звичайно ж, тут не обходиться без великої дози каррі, імбиру та інших ароматних доповнень.
А як же готують окрошку в інших країнах світу?
Узбецька окрошка на кефірі
В Узбекистані холодний суп на кисломолочний продукт катик носить назву чалоп. Цю юшку прийнято подавати і як закуску, і як соус, і як холодну першу страву. Велика кількість зелені, що складає основу Чалоп, і відрізняє цей суп від нашої окрошки. Крім того в цьому рецепті ми не знайдемо основних «важких» продуктів – картоплі, м’яса і яєць. Все просто і по максимуму легко.
Складові
- Бордовий базилік – 10-15 г;
- Свіжа зелень кінзи – ½ пучка;
- Зелена цибуля – ½ пучка;
- Охолоджена кип’ячена вода – 0,5 л;
- Огірки свіжі – 1 кг;
- Перець порошковий чорний – 1 г;
- Редиска – 5 шт .;
- Гілочки кропу – 40 г;
- Лимонний фреш – 15 мл;
- Кисле молоко катик – 1 ст .;
- Сіль за смаком;
- Часникові часточки – 2 шт .;
Як приготувати окрошку чалоп
- Всю зелень подрібнюємо, присипаємо сіллю і гарненько розминаємо, щоб виділився сік.
- Потім в отриману ароматну суміш видавлюємо часник, все перемішуємо.
- Свіжий огірочок і редис нарізаємо тонкою соломкою і додаємо в загальну ємність.
- Для приготування заправки нам слід змішати катик з холодною водою і гарненько збити віночком, щоб молочнокислі пластівці рівномірно розійшлися в воді.
- Отриманою рідиною заливаємо овочевий склад, додаємо сіль за смаком і лимонний сік.
Чалоп готовий!
Окрошка по-вірменськи і по-азербайджанські
Вельми схожій за складом і технології приготування з узбецьким супом виявилася кавказька окрошка з огірком на мацоні – національному вірменському кефірі.
Ця страва, як перехідна точка від Чалоп до нашої рідної окрошечка, але в більш легкому її варіанті і під іншими назвами.
Овдух – таку назву має азербайджанська окрошка, рецепт і фото якої практично один-в-один збігається з єреванській юшкою – мацнабрдош. Єдина відмінність між цими видами холодних супів полягає в тому, що вірменська окрошка більш рідка і часто включає в свій склад листочки м’яти.
Складові
- Короткоплодний огірок – 4 шт .;
- Яйця добірні – 2-3 шт .;
- Свіжа кінза – 1 пучок;
- Кріп зелений – 1 пучок;
- Лук пір’ям (зелень) – 1,5 пучка;
- Часник – 1 зубчик;
- Базилік фіолетовий – 35 г;
- Мацоні (кефір) – 0,8 л;
- Сіль -2-3 ч.л .;
- Відварна яловичина – 250 г;
- Лаваш – 2 калачі
Як зробити кавказьку окрошку
- Огірки, м’ясо і яйця нарізаємо рівними дрібними скибочками і змішуємо з подрібненою зеленню і пропущеним через прес часником.
- Готовий склад заливаємо мацоні, кефіром або айраном і солимо за смаком.
- Регулювати рідина окрошки можна газованою водою. Крім того в якості заправки можна використовувати тан – сироватковий газований напій з кислим смаком.
Корейська окрошка «Кукси»
Корейська кухня вже давно і безнадійно підкорила серця і шлунки наших співгромадян. Так навіть їх морквина по-корейськи вже сприймається нами, як своє рідне блюдо. У світлі цього всім любителям азіатських спецій і частувань безсумнівно припаде до душі рецепт корейської окрошки на томатному соку.
Інгредієнтів в цій страві дуже багато і роботи на кухні теж предостатньо. Але Кукса настільки смачна, що зробивши раз в домашніх умовах це традиційне корейське блюдо, ви станете справжнім шанувальником.
Складові
- Філе свиняче – 180 г;
- Огірок свіжий довгий – 1 шт .;
- Томат середній – 1 плід;
- Часникові зубчики – 3 шт .;
- Лук зеленню – ½ пучка;
- Ріпка-цибуля – 1 головка;
- Листя петрушки – ½ пучка;
- Капуста білокачанна – 200 г;
- Цукровий пісок – 20 г;
- Сіль – 20 г;
- Перець порошковий чорний – 1 ч.л .;
- Соєвий соус – 35 мл;
- Оцет столовий (6%) – 30 мл;
- Курячий бульйон – ½ л;
- Паприка порошкова – 4 г;
- Масло соняшнику – 20 мл;
- Яйця курячі – 2 шт .;
- Рисова локшина – 110 г;
Як готувати корейську окрошку Кукса
- Замішуємо бульйон. У чашу заливаємо ½ л курячого відвару, соєвий соус, засипаємо сіль і цукор, оцет і все змішуємо.
- Томати подрібнюємо в блендері, а огірки нарізаємо дуже гострим ножем тонкою соломкою і перекладаємо все це в бульйон-маринад, куди також додаємо перетертий в кашку часник.
- Отриманий склад ставимо в холодильник охолоджуватися.
- М’ясо нарізаємо соломкою і злегка обсмажуємо в маслі, після чого досипаємо нарізану кільцями цибулю, а через 5 хвилин і капусту, також нашатковану соломкою.
- Все обсмажуємо, присипаємо паприкою, і доводимо до готовності.
- В окремій чаші збиваємо вінчиком яйця з сіллю і випікаємо на сковороді тонкий омлет, який після смаження нарізаємо тонкою соломкою.
- Тепер дрібно рубаємо зелень.
- В окремій каструльці в підсоленій воді відварюємо локшину, відкидаємо потім на друшляк, і після того, як стече надлишок води, збираємо Кукса.
- У поглиблену тарілку викладаємо порцію локшини, поруч кладемо піджарку з м’яса, цибулі і капусти. Потім кладемо яєчний омлетик, зелень і поливаємо блюдо бульйоном, додаючи в тарілку також огірки.
Окрошка по-іспанськи
Про це блюді чув напевно кожен з нас, але те, що ця іспанська окрошка, як її називають на своїй батьківщині – гаспачо, є родичем нашої окрошечка, замислювалися навряд чи. Дуже просте в приготуванні і смачна в поїданні частування привнесе різноманітність в ваш річний раціон.
Складові
- Свіжі томати – 1,5 кг;
- Черствий пшеничний хліб – 250 г;
- Перець болгарка – 1 червоний плід;
- Огірок свіжий – 1 плід;
- Масло оливи – 180 мл;
- Лук-ріпка фіолетовий – ½ головки;
- Часник – 2 зубки;
- Оцет столовий (6%) – 35 мл;
- Вода фільтрована – 40 мл;
- Сіль за смаком;
Як приготувати гаспачо
- Для початку відмочив в холодній воді черствий хліб, попередньо розрізавши його на великі шматки.
- Томати моєму, бланшируємо і знімаємо з них шкірку, по можливості видаляємо насіннєву частина, щоб у нас залишилася лише чиста м’якоть.
- З огірків зрізаємо шкірку, у перців видаляємо плодоніжки з насінників, цибуля ріпчаста чистимо і ріжемо на 4 частини.
- Тепер в чашу блендера завантажуємо хліб, томати, часник і цибулю, заливаємо оцет, сіль і масло і перемелює все до стану однорідної рідкого крему.
- Болгарський перець ріжемо соломкою, а огірок – кубиком.
- У тарілку заливаємо гаспачо і посипаємо огіркової-перцевої нарізкою. Також до гаспачо часто подають сухарики і кубики льоду, або крижану крихту.
Болгарська окрошка на кефірі
Цей літній суп з невимовним горіховим смаком і ароматом прийнято подавати в болгарських кафе в літній спекотний період. Свіжий, простий і дійсно легкий обід не ускладнює, але надає ситості і енергії за рахунок горіхів. Спробуйте і ви приготувати вдома самостійно це блюдо, діючи покроково разом з нами.
Складові
- Кефір середньої жирності – 075 мл;
- Огірок свіжий короткий – 2 шт .;
- Молоко – 1 ст .;
- Кропова зелень – 1 пучок;
- Ядра волоських горіхів – 200 г;
- Олія соняшникова – 50 мл;
- Часник – 3 зубки;
- Лук пір’ям (зелень) – 1 пучок;
- Суміш перців – ½ ч.л .;
- Сіль кухонна – за смаком;
Як зробити окрошку таратор
- Підготуємо заправку. Змішуємо в глибокій ємності кефір з молоком, пропущеним через прес часником, сіллю і перцем, після чого збиваємо отриманий склад віночком.
- Потім вводимо в масу масло і знову все перемішуємо.
- Далі подрібнюємо дрібно зелень, а огірки ріжемо соломкою, і все це всипаємо в заправку.
- Тепер супу потрібно дати час охолонути в холодильнику, ми ж тим часом подрібнити ножем дрібно горішки.
Готовий суп розкладаємо по тарілках і присипаємо кожну порцію рубаним горіхом.
Окрошка по-литовськи на кефірі
Литовська окрошка відрізняється від всіх вивчених в першу чергу своїм м’ясним компонентом. Це не ковбаса, і не філе, а обсмажений на сковорідці фарш. Також в сметанним заправку обов’язково додається часник, навіть незважаючи на те, що така окрошка теж, як і наша заливається квасом. Хоча і кефіру заправка також досить популярна.
Складові
- Буряк відварена – 3 коренеплоду;
- Свіжий огірочок – 3 плоду;
- Відварені круто яйця – 4 шт .;
- Фарш яловичий – 0,3 кг;
- Зелень (кріп, петрушка, цибуля) – 120 г;
- Кефір знежирений – 1 л;
- Сильногазированная вода – 1 ст .;
- Сметана – 4-5 ст.л .;
- Часник – 2 зубчики;
- Чорний порошковий перець – ½ ч.л .;
- Сіль екстра – за смаком;
Як робити литовську окрошку
- Відварені яйця і буряк натираємо на крупній тертці, а огірки нарізаємо невеликими кубиками.
- Зелень дрібно шаткуємо і змішуємо з іншими інгредієнтами.
- Фарш обсмажуємо до готовності на сковороді, подсаливаем, перчимо до смаку і після охолодження додаємо його в загальну миску.
- Тепер всю нарізку залишилося перемішати зі сметаною і пропущеним через прес часником, підсолити за смаком, заправити кефіром і водою (регулюйте необхідну рідину окрошки самостійно) і прибрати на холод на годину.
Літня спека геть відбиває апетит від важких і гарячих страв. Але з нашої відмінною підбіркою зарубіжних холодних супів ваші домочадці не залишаться голодними, і при цьому не втратять бадьорість, освіжать і наберуться сил. Російська і українська, іспанська і корейська, кавказька і азіатська, болгарська і литовська окрошка розширять ваш кулінарний кругозір з користю для здоров’я.