Як приготувати морс з обліпихи

обліпиховий морс
Літні напої з ягід багато з нас сприймають не більше, як вгамовують спрагу кошти, і лише деякі замислюються про те, що це ще й справжні ліки. До розряду таких лікувальних напоїв заслужено відноситься обліпиховий морс, цей дивовижний на смак напій неймовірно корисний для здоров’я. «Помаранчева королева», як ще називають цю чудо-ягоду, є відмінним засобом лікування та профілактики багатьох захворювань, так що її нерідко включають навіть в дитячий раціон.

Корисні властивості обліпихової морсу

Чим корисний морс з обліпихи допоможе дізнатися хімічний склад лікувальної ягоди. Вся користь, яка укладена в ньому, повністю залежить від корисних речовин, що містяться в плодах. Мало хто знає, що споживання навіть невеликої кількості свіжих обліпиховою ягід здатне заповнити в організмі добову норму всіх необхідних для його життєдіяльності вітамінів.

Склад помаранчевих ягід переповнений корисними речовинами, а ось калорійність натурального продукту – всього 82 ккал на 100 г обліпихи.

Щоб зрозуміти, чим же конкретно нагородила природа цілющі плоди – докладно розглянемо склад корисної «чудо-ягоди».

У хімічний склад обліпихи входять:

  • вітаміни групи А, В1, В2, В5, В6, В9, С, Е, РР;
  • бета-каротин;
  • флавоноїди;
  • пектини;
  • органічні кислоти;
  • біотин;
  • дубильні речовини;
  • мікро- і макроелементи: кальцій, магній, алюміній, марганець, титан, кремній, залізо, натрій, фосфор і т. д.

Настільки різноманітний набір корисних речовин дозволяє літнім ягодам володіти цілим комплексом властивостей, благотворно впливають на здоров’я, як дорослих, так і дітей.

Лікувальні властивості обліпихи

Важко сказати, чим не володіє обліпиха. Ця «королева вітамінів» і «цілителька хворіють» здатна вилікувати багато недуг. Нерідко обліпиховий ягоди використовують в народній медицині, роблячи на їх основі різноманітні лікувальні відвари, настої та інші види ліків для внутрішнього і зовнішнього застосування.

Як приготувати морс з обліпихи

Якщо ви зробили смачний морс з обліпихи, зварили з ягід варення або зробили сироп, але зовсім не знаєте, якою користю обдарує вас це ласе частування, тоді наступна інформація до прочитання просто обов’язкова.

Користь обліпихової морсу для організму:

  1. приготований в домашніх умовах натуральний напій застосовують при застудах і загальному зниженні імунітету;
  2. також морс допомагає успішно боротися з:
    • захворюваннями нервової системи;
    • шкірними хворобами;
    • відхиленнями в серцево-судинній системі;
    • хворобами печінки, шлунково-кишкового тракту;
    • захворюваннями верхніх дихальних шляхів;
    • ефективний обліпиховий напій також в лікуванні авітамінозу, хвороб суглобів, опіків, ран, пролежнів;
    • рекомендують використовувати продукти з обліпихи і жінкам в період вагітності. Оскільки майбутнім мамам вживання антибіотиків та інших хімічних препаратів на користь точно не піде, то їх можна з легкістю замінити ягодами обліпихи, наприклад, при застуді. Масло з помаранчевих плодів допоможе позбутися від нежиті, а відвар з медом на їх основі – ефективний при кашлі;
    • користь обліпихи зазначається також і в лікуванні жіночих (гінекологічних) захворювань. Вважається, що масло обліпихи успішно лікує цервіцити, ерозії шийки матки, а також кольпіти. Однак не варто займатися самолікуванням, без попередньої консультації у фахівця, інакше – собі можна тільки нашкодити;
    • настої та чаї з обліпихи рекомендують вживати жінкам для підтримки молодості, краси і пружності своєї шкіри.

    Крім усього перерахованого вище, ягоди обліпихи мають легким проносну дію (що важливо при наявності хронічних закрепів), бактерицидну і загоює ефектом. За допомогою обліпихи лікують гайморити, ларингіти, фарингіти.

    Що важливо для жінок – помаранчеві ягоди регулюють ліпідний процес, а це значить, що вони здатні підтримувати вагу в нормі. Однак не варто плутати контроль ваги з процесом схуднення. Скинути зайві кілограми обліпиха вам не допоможе, тому використовувати її для схуднення – не має сенсу.

    Обліпиховий морс: користь і шкода для дітей

    Чи можна дитині обліпиху – це питання цікавить багатьох батьків, враховуючи, що про користь даних ягід кажуть «на кожному кроці». Існує думка, що обліпиха дуже алергену, проте це не зовсім так. Далеко не завжди плоди викликають у малюка алергічні реакції, всі діти індивідуальні, а тому – кожен організм реагуватиме по-своєму.

    Привчати дитину до полівітамінний продукт потрібно за класичною схемою. Для початку необхідно дати трохи ягід, якщо реакція організму буде нормальної і алергія не проявиться, то можна вводити в раціон порції побільше. Пізніше, крім свіжих ягід, давати малюкові можна вже буде морси з обліпихи, джеми, варення та інші вітамінні частування.

    Обліпиха: протипоказання

    Протипоказання до вживання обліпихи (власне, як і показання до застосування) для дітей і дорослих – однакові.

    Не рекомендується їсти жовті ягоди тим, хто страждає:

    • виразкової і жовчнокам’яну хворобу;
    • холециститом;
    • гастритом;
    • індивідуальною непереносимістю будь-яких компонентів обліпихи;
    • панкреатитом.

    Якщо вживати натуральний продукт правильно і в розумних кількостях, то багатьох хвороб вдасться уникнути, а за умови їх наявності – успішно, а головне – повністю вилікувати.

    Як швидко приготувати обліпиховий морс

    Як швидко зробити обліпиховий морс

    Складові

    • Вода – 3 л + –
    • Мед або цукор – 1/2 кг + –
    • Обліпиха – 1 кг + –

    Як зварити морс з обліпихи будинку

    Знаючи про всі корисні властивості річної ягоди, важко втриматися від приготування чогось смачного на її основі. Але оскільки у нас літо, то логічніше в першу чергу зробити освіжаючий морс з обліпихи.

    Технологія варіння морсу більш, ніж проста, та й інгредієнтів знадобиться мінімум, зате користь, яку ви від нього отримаєте, складно буде переоцінити.

    1. Ягоди перебираємо, моєму, викладаємо в друшляк, даємо воді стекти.
    2. Обліпиху пересипаємо в миску, товчемо її за допомогою ступки або дерев’яної ложки.
    3. Отриманий сік віджимаємо через марлю.
    4. Вливаємо в каструлю воду, ставимо її на вогонь, кип’ятимо.
    5. Викладаємо в окріп обліпиховий макуха, варимо його 10 хвилин.
    6. Знімаємо каструлю з вогню, додаємо в напій мед або цукор, ретельно перемішуємо, домагаючись повного розчинення солодощі.
    7. Наостанок вливаємо свіжовичавлений сік обліпихи, заважаємо продукт, подаємо його до столу.

    За таким же принципом можна зробити смачний обліпиховий морс і в мультиварці. Якщо у вас є в будинку цей сучасний диво-агрегат, то просто гріх ним не скористатися.

    Рецепт приготування обліпихової морсу в мультиварці

    Складові

    • Обліпиха – 500 г;
    • Вода – 2 л;
    • Цукор – 0,5 ст.

    Рецепт приготування обліпихової морсу в мультиварці

    Приготування морсу з обліпихи в мультиварці

    1. Обліпиху ретельно миємо, очищаємо від залишків бруду і сміття.
    2. За допомогою толкушки перетворюємо ягоди в пюре, додаємо до них цукор, перемішуємо, пересипаємо масу в мультічашу.
    3. Заливаємо подрібнену обліпиху водою, включаємо режим «Суп».
    4. Готуємо морс в такому режимі 15 хвилин, після звучання сигналу даємо продукту трохи часу настоятися на режимі «Підігрів».
    5. Проціджуємо смачний домашній морс, розливаємо його по склянках, прикрашаємо гілочкою м’яти – подаємо до столу.

    Обліпиха неймовірно корисна в натуральному вигляді, тому краще приготувати морс без термічної обробки. Якщо відмовитися від варіння ягід, то можна зберегти всі містяться в них цілющі вітаміни. При варінні частина втрачається, а це завдає шкоди природному користь продукту. Тим більше, без варіння напій виходить швидше, словом, морс з обліпихи на швидку руку без термообробки у всіх сенсах має більше переваг.

    Як приготувати обліпиховий морс без варіння

    Складові

    • Мед (натуральний, що не рідкий) – 1,5 ст .;
    • Вода – 1 ст .;
    • Обліпиха – 1/3 ст.

    Приготування обліпихової морсу без варіння

    Домашній морс без цукру

    1. Ягоди моєму, розминаємо товкачем.
    2. Змішуємо їх з медом, ще раз товчемо.
    3. Додаємо в отриману суміш воду, заважаємо все дерев’яною ложкою.
    4. Проціджуємо напій, розливаємо по склянках.

    На цьому приготування вітамінного морсу з обліпихи закінчено. Якщо вам потрібно приготувати обліпиховий морс для дитини або використовувати для варіння заморожені ягоди, тоді читайте на сайті покрокові рецепти приготування смачного домашнього напою із замороженої обліпихи і окремо рецепти для дітей.

    Якщо ви по-справжньому любите обліпиховий морс або просто в захваті від корисних властивостей цілющої ягоди – обов’язково запасіться їй на зиму. В холоду «помаранчева королева» буде не тільки нагадувати вам про спекотному літі, а й стане надійною помічницею в боротьбі з сезонними захворюваннями. Оздоровлюйтеся тільки натуральними продуктами – і хвороби надовго забудуть до вас дорогу.

    Будьте здорові!