Як приготувати морс з червоної смородини

Морс із червоної смородини
За вікном спекотне літо, гріє сонце, цвітуть квіти, дозрівають ягоди; але якщо красою природи ми можемо насолоджуватися тільки візуально, то стиглі ягідки потрібно обов’язково вживати в їжу. З’єднати насолоду з користю легко, завдяки простому напою, відомому всім, як морс із червоної смородини – це легке, вгамовує спрагу, ласощі припаде до смаку всім прихильникам здорового харчування. Зробити такий корисний напій під силу будь-якій господині, адже технологія його приготування надзвичайно проста, а користь – просто неоціненна для організму.

Морс зі смородини: користь напою

Морс – це легкий негазований напій, зроблений на основі соку свіжих ягід одного або декількох видів. Одним з найбільш смачних видів морсу вважається смородиновий. І хоча більш популярним є сорт чорної смородини, тим не менш, червоний – багато в чому випереджає свою «чорну» соратницю.

Незаслужено червоний сорт літніх ягід багато обділяють своєю увагою, не підозрюючи, який величезний комплекс корисних натуральних речовин міститься в цих маленьких ягідки. На жаль, більшість наших співвітчизників звикло лікуватися хімічними препаратами, купленими в аптеці за небаченими цінами.

Багатьом здається, що саме такі ліки дають швидкий результат і потрібний ефект. Однак найкращі ліки всіх часів і народів – це сама природа, яка зростила на своїй грунті справжню панацею від багатьох недуг. І червона смородина – один з таких природних лікарів.

Колись, ще на Русі, кущі червоної смородини садили в десятки разів більше, ніж чорної. Це не означає, що чорні кисло-солодкі плоди настільки поступаються в користь своїм червоним родичам. Просто чорну смородину більше сприймали, як продукт харчування, а червону – виключно лікарським засобом. Переконатися, що все це не порожні слова, можна, завдяки дії, яке червона смородина надає на організм людини.

Хімічний склад червоного сорту смородини

До складу червоних ягід входять вітаміни групи А, С і Р. Також, червона смородина багата на пектин, йодом, макро- і мікроелементами, каротином, дубильними речовинами, мінеральними солями, кумарином, Фурокумаріни.

Більш того, ягода є рекордсменом за вмістом оксикумарину – речовини, здатного знижувати згортання крові. Виходячи з усього перерахованого, визначити користь смородинового морсу буде нескладно.

mors-iz-krasnoj-smorodiny.jpg3

Отже, в чому ж полягає користь смачного морсу з червоної смородини:

  • напій підвищує гемоглобін;
  • зміцнює імунітет;
  • виводить з організму шлаки, токсини, зайву рідину, сечокислі солі;
  • попереджає запальні процеси;
  • покращує засвоєння організмом тваринних жирів;
  • допомагає боротися з хронічними запорами;
  • нормалізує обмін речовин;
  • зміцнює серцево-судинну систему;
  • є прекрасною профілактикою інсультів і інфарктів;
  • розріджує кров;
  • регулює водно-сольовий баланс.

Морс допомагає в лікуванні таких захворювань як:

  • атеросклероз;
  • залозодефіцитна анемія;
  • цистит;
  • ниркові патології;
  • гіповітаміноз;
  • гіперацидний гастрит.

Крім усього перерахованого вище, користь червоної смородини (а, відповідно, і самого морсу, зробленого на її основі) полягає і в тому, що даний вид ягід не викликає алергію. А це означає, що люди, схильні до алергій, можуть без побоювання є натуральний продукт практично в необмежених кількостях. Ще одна цінність червоних плодів полягає в ряді лікувальних функцій, які вони старанно виконують в організмі людини.

Одними з найбільш значущих функцій вважаються:

  1. сечогінна;
  2. жаропонижающая;
  3. бактерицидна;
  4. потогінну;
  5. протиревматичні;
  6. проносний;
  7. протизапальна.

Варто відзначити, що морс зі смородини відмінно допомагає при нудоті і блювоті. Багатьом вагітним напій з червоних ягід допомагає впоратися з токсикозом. Нерідко використовують ягоди і в косметології, з них роблять маски для очищення і зволоження шкіри обличчя.

Користь червоної смородини для схуднення

Не можна пропустити і той факт, що червона смородина допомагає при схудненні. Оскільки в ягодах міститься мало калорій (калорійність червоної смородини на 100 г продукту – 43 ккал), їх нерідко включають в меню всіляких дієт для схуднення.

Скільки б смородини ви не з’їли – поправитися від неї вам не вдасться. Смородинові морси часто п’ють в розвантажувальні дні, тому користь ягід при схудненні не піддається сумнівам.

Чи шкідливий морс із червоної смородини

Незважаючи на величезну кількість корисних властивостей, смородиновий морс має ряд протипоказань.

Не рекомендується вживати його людям, хворим:

  • гепатитом;
  • гастритами в стадії загострення;
  • на гемофілію (хвороба, що характеризується поганий згортанням крові);
  • виразками дванадцятипалої кишки і шлунку (проте, іноді, при даних захворюваннях лікарі навпаки рекомендують вживати морс із червоної смородини. Але без призначення лікаря вживати напій при подібних патологіях не варто).

Розібравшись з усіма перевагами і так званими «недоліками» у вигляді протипоказань до вживання морсу, можна, нарешті, приступити до покрокових рецептами його приготування.

Варто відразу зазначити, що для максимального збереження корисних речовин в натуральному продукті – смородиновий сік не рекомендується кип’ятити, краще вчинити так, як описано в рецепті нижче.

Як приготувати класичний морс із червоної смородини

Як зробити морс з червоної смородини - класичний рецепт

Складові

  • Червона смородина – 500 г + –
  • Вода – 1,5 л + –
  • Цукор-пісок білий – 50 г + –

Рецепт приготування смачного смородинового морсу

  1. Моєму ягоди під проточною водою, відокремлюємо їх від гілочок.
  2. Перекладаємо вимиті плоди в друшляк, потім протираємо їх, перетворюючи в пюре.
  3. В процесі перетирання виділиться сік, його зливаємо в окрему чисту ємність.
  4. Макуха пересипаємо в каструлю, додаємо до нього цукор, заливаємо холодною водою, ставимо на плиту.
  5. Даємо продукту закипіти, після чого варимо його ще 5 хвилин.
  6. Після варіння знімаємо каструлю з вогню, даємо вмісту повністю охолонути.
  7. Натуральний видавлений сік розливаємо по склянках або келихах (заливаємо тільки ½ ємності), потім додаємо до нього виварений з макухи сік (остиглий), прикрашаємо стакани / келихи гілочкою смородини – і готово, улюблений річний морс можна з радістю пити.

Робити морс не обов’язково тільки зі смородини. Нерідко, для збільшення користі річного прохолодного напою, готують його з поєднання різноманітних ягід.

Наприклад, відмінним на смак виходить морс з журавлини і смородини. Таке поєднання (причому, досить популярне) робить напій по-справжньому мультивітамінним. Можна приготувати вдома смачний морс і з інших поєднань продуктів, наприклад, з брусниці та смородини.

Чи не зіпсує смак червоних ягід і улюблена багатьма малина, чорниця, полуниця, агрус, мед, лимонний сік, а також інші фруктові і навіть овочеві соки.

Як зробити морс із замороженої смородини

Безумовно, краще за все робити морс зі свіжої смородини, однак, якщо такої можливості не буде, то доведеться варити морс із заморожених ягід смородини. Для цього необхідно буде для початку їх правильно заморозити, а потім і розморозити.

Технологія заготівлі замороженої смородини проста:

  • спочатку промиваємо ягоди, потім обсушуємо, після – викладаємо тонко на деко і заморожуємо;
  • далі – ділимо ягідну масу на порції, розкладаємо по поліетиленовим пакетам, прибираємо на зберігання в холодильник (в морозилку). Зберігатися ягоди в замороженому вигляді можуть не довше 0,5-1 року;
  • стежте, щоб в процесі зберігання смородина не почала підтавати. Коли вам вже потрібно буде розморозити якусь частину ягід – відберіть необхідну порцію, пересипте в чистий пакет і покладіть під морозилку. Так ягоди почнуть повільно танути. В цілому цей процес займе 8-10 годин, тому краще діставати їх з морозилки заздалегідь, наприклад, з вечора. Такий спосіб розморожування, хоч і довгий, зате найвірніший. Завдяки йому, в смородині зберігається максимум корисних властивостей, на відміну від розморожування при кімнатній температурі або швидкого розморожування в мікрохвильовій печі.

Дані поради можна вважати повноцінним відповіддю на питання: як правильно заморожувати і розморожувати смородину. Дотримуючись цих простих правил, користуватися корисними червоними ягодами ви зможете не тільки влітку, а й взимку.

Як зварити смородиновий морс в мультиварці

Для тих, у кого є мультиварка, ідеальним буде рецепт приготування напою саме в ній. Готується морс в мультиварці близько 30 хвилин. Як правило, найбільша складність приготування полягає в обробці ягід – відділенні їх від гілочок.

Щоб якось прискорити і полегшити цей процес (при цьому, сильно не пом’яти ягоди) – можна скористатися виделкою. Для цього потрібно притримувати виделкою підстави ягід, а самі гілочки акуратно тягнути на себе. Так відразу буде очищатися по кілька смородінок, до того ж, пошкоджуватися вони будуть менше, ніж при ручному очищенні.

Складові

  • Вода – 1 л;
  • Ягоди червоної смородини – 150 г;
  • Цукор – 5 ст. л.

Як зварити смородиновий морс в мультиварці

Як зварити морс зі смородини в мультиварці

  1. Перебираємо ягоди, миємо, обсушуємо.
  2. Перекладаємо їх в миску з ситом, тиснемо товкачиком.
  3. Віджимаємо сік, прибираємо його в холодильник. Якщо сік буде погано відділятися – в пюреобразную масу додаємо пару столових ложок холодної кип’яченої води.
  4. Включаємо режим «Мультіповар», встановлюємо t 160 ° C, кип’ятимо воду в мультічаше. Залежно від моделі, режим може змінюватися. Якщо у вашій мультиварці «Мультіповара» немає – закип’ятіть воду на режимі «Варка».
  5. В окріп додаємо ягідні вичавки, варимо їх 10 хвилин.
  6. Після – відвар проціджують, мезгу віджимають через марлю або сито.
  7. Додаємо в напівготовий напій цукор, розмішуємо масу до повного його розчинення.
  8. Наостанок вливаємо в відвар свіжовичавлений сік, змішуємо все, охолоджуємо і подаємо до столу.

Як приготувати морс з червоної смородини для дитини

Морс – це той напій, який однаково корисний, як для дорослих, так і для дітей. Діти, безумовно, повинні вживати цей вітамінний напій, проте готувати його потрібно з урахуванням особливостей дитячого організму.

Як приготувати морс з червоної смородини для дитини

Перш, варто зрозуміти, з якого віку можна давати дитині смородиновий морс Як стверджують дитячі педіатри, ягоди всіх видів смородини можна вводити в раціон разом з іншими продуктами першого прикорму.

  • До 5-6 місяців ніякими ягодами дитини годувати не можна.
  • З півроку можна давати дитині по ½ ч. Л. смородини, після року – по 1 ч. л.
  • У рік дитина може вживати до 100 г фруктів і ягід, до 3-х років – по 150 г, з 3-х до 6-ти років – 150-200 г.

Напої вживаються в тому ж дозуванні, що і цілі ягоди, за умови, що у дитини не виникне алергії на даний продукт. Також не рекомендується, привчаючи малюка до ягодам, додавати в морс цукор. Він шкідливий для дитячого організму, тому намагайтеся давати тільки натуральний сік. Якщо для малюка напій буде занадто кислим, то просто додайте в нього трохи більше води. Змішувати відразу кілька видів ягідного соку не варто, такий варіант підходить для дітей більш старшого віку і для дорослих.

Морс із червоної смородини – натуральні ліки з справді незабутнім смаком. Цей літній напій буде до речі навіть в холодну пору року. Словом, лікуватися таким продуктом – одне задоволення. Готуйте морс зі смородини в домашніх умовах – і будьте здорові цілий рік!