Помаранчевий цитрус – вельми популярний продукт, який прославився не тільки своїми унікальними смаковими якостями, але і величезною користю, використовуваної часто для лікування різних захворювань. Саме з цією метою багато вживають солодкий плід в свіжому або переробленому вигляді (апельсиновий морс, компот, фреш і т. П.). Негазований освіжаючий напій – краще, що можна запропонувати собі і близьким в жарку погоду, а, з огляду на, що простота його приготування б’є всі рекорди, то готувати буде одне задоволення.
Будь-який напій, який ви купите в магазині, не володітиме і сотої часткою тієї користі, яка є в соках і морсах домашнього приготування. Знайдіть для себе півгодини часу – і ви отримаєте в подарунок від природи відмінний продукт з відмінним смаком і високою якістю.
Морс з апельсиновим соком тонізує організм, бадьорить, надає йому сил і енергії на нові звершення, а головне – не несе ніякої шкоди для здоров’я.
Морс з апельсинів: рецепт з корицею
Складові
- Апельсин – 4 шт. + –
- Вода – 3 л + –
- Цукор-пісок білий – 350 г + –
- Кориця – 1 щіпка + –
Покроковий рецепт приготування апельсинового морсу
- Знімаємо цедру з цитрусового плоду разом з білястої частиною, з м’якоті віджимають сік.
- Вичавки подрібнюємо, заливаємо водою, після чого додаємо в ємність цукор, зняту раніше цедру, корицю.
- Доводимо продукт до кипіння, варимо його після закипання 5-10 хвилин.
- Наполягаємо відвар після варіння не менше 30 хвилин, потім проціджують його через марлю і змішуємо з свіжовичавленим апельсиновим соком.
- Отримане трохи охолоджуємо (можна подавати в теплому вигляді, якщо готуєте напій в холодну пору року), після чого подаємо для дегустації з часточкою апельсина на келиху.
На цьому нескладне приготування морсу з апельсиновим соком і цедрою закінчено. Однак даний рецепт – не єдиний варіант приготування улюбленої прохолодного напою. Існують більш оригінальні, але не менш прості способи варіння апельсинового морсу. Один з них і пропонуємо детально розглянути нижче.
Морс з апельсинових кірок
Цедру цитрусових нерідко використовують для приготування різноманітних страв, особливо, для створення напоїв. З шкіркою важливо не переборщити, інакше – солодкість буде гірчити, а ось в помірних кількостях цедра лише додасть додатковий приємний смак і аромат.
При бажанні, в даному рецепті можна використовувати сік лимона, однак ця рада лише для тих, хто любить кисло-солодкі напої. Якщо ж ви стовідсотковий ласун, тоді використовуйте тільки стиглі апельсини, і нічим не замінюйте і не доповнюйте їх, щоб солодкий смак по максимуму зберігся.
Складові
- Апельсин – 2 шт. (Або по 1 шт. Апельсина і лимона);
- Цукор – 500 г;
- Лимонна кислота – 8 г;
- Вода – 4,5 л.
Приготування домашнього морсу з апельсинових кірок
- Обдаємо апельсини окропом, насухо їх витираємо, прибираємо неочищеними в холодильник (морозилку). Це необхідно для того, щоб з шкірки пішла вся гіркота.
- Через час дістаємо замерзлі цитрусові і по черзі пропускаємо їх через м’ясорубку. Замість м’ясорубки для подрібнення можна використовувати терку, блендер або кухонний комбайн.
- Перекладаємо подрібнену масу в глибоку ємність, заливаємо апельсини остигнула кип’яченою водою (1,5 л).
- Ретельно все розмішуємо, даємо продукту трохи настоятися.
- Готуємо сироп для домашнього апельсинового морсу: розчиняємо цукор в 3-х літрах кип’яченої холодної води.
- Відстояний напій проціджуємо через дрібне сито. Якщо хочете домогтися більшої його прозорості, тоді процідіть морс додатково через багатошарову (5-6 шарів) марлю.
- Проціджений напій змішуємо з приготованим сиропом, додаємо в нього лимонну кислоту, розмішуємо все до повного її розчинення.
- Подаємо морс з апельсинових кірок з свіжовичавленим соком в склянках або келихах, прикрашених ароматними дольками апельсина або лимона.
Частину напою розливаємо по пляшках і прибираємо на зберігання в холодильник.
Як приготувати морс з апельсинів в мультиварці
Приготувати апельсиновий морс можна ще простіше, ніж в попередньому рецепті, але для цього знадобиться сучасна чудо-мультиварка. Якщо она в будинку у вас є, тоді обов’язково скористайтеся ним, щоб зробити смачний домашній морс з апельсинів.
Складові
- Цукор – 1,5 мультістакана;
- Апельсини – 2 шт .;
- Вода – 3 л.
Рецепт апельсинового морсу в мультиварці
- Промиваємо цитрус в гарячій воді (можна обдати окропом), обтирає серветками, прибираємо на ніч для заморозки.
- На наступний день заморожені плоди розморожуємо, ріжемо на дрібні шматочки, перемелює в блендері.
- Отриману солодку масу пересипаємо в чашу мультиварки, кладемо туди цукор, вливаємо закіпевшую (але не сильно гарячу) воду, рівно до тієї позначки, яка вказана в мультічаше.
- Інгредієнти перемішуємо, мультиварку накриваємо кришкою.
- Включаємо режим «Підігрів» на 1,5 години. Протягом цього часу апельсини віддадуть максимум своїх корисних властивостей, а також свій особливий смак і аромат.
- Через 1,5 години напій проціджуємо через сито (рекомендується використовувати металеве), охолоджуємо, подаємо з кубиками льоду до столу.
У підсумку, з вказаного в складі кількості інгредієнтів, у вас вийде близько 3 л смачного корисного морсу. Зберігати його рекомендується в холодильнику максимально короткий термін.
Ось такий він, простий і смачний, апельсиновий морс для всієї родини. Перевагою його є і той факт, що готується напій цілий рік зі свіжих плодів, а не з заморожених, як це буває у випадку з полуничним, журавлинним, брусничним, вишневим, чорничним та багатьма іншими видами літніх морсів. Подаруйте і ви собі можливість насолодитися вітамінним напоєм, не побоюючись за наслідки свого «апельсинового блаженства».
Смачного!