Вже цей десерт точно не потребує особливого представлення, оскільки з його оригінальним карамельно-вершковим смаком знайомі всі від малого до великого. А чи знаєте ви, що морозиво крем-брюле можна без особливих труднощів приготувати в домашніх умовах, тим більше що його рецепт і доступність інгредієнтів це дозволяє. Існує досить багато варіантів цього десерту, ми ж хочемо познайомити вас з трьома найкращими рецептурами, з яких ви зможете підібрати найбільш вподобану.
Авторство і склад крем-брюле
Популярність крем-брюле морозива в усьому світі настільки велика, що за право називатися першовідкривачами цих ласощів борються аж три Європейські країни: Іспанія, Великобританія та Франція. Хто тут правий, а хто кулінарний плагіатор розібратися неможливо, оскільки в анналах історії про морозиво крем-брюле немає доступної інформації.
Але зате достеменно відомо, що однойменний десерт «сrème brûlée» є дітищем французької кухні, і переклад у таких ласощів цілком відповідний рецептом – «підсмажені вершки».
Варто відзначити, що в основі морозива крем-брюле також лежать так звані «підсмажені вершки», та й склад цих двох десертів досить схожий: жирні вершки, свіжі яйця, цукровий пісок. Різниця лише в тому, що один крем-брюле запікається, а інший навпаки – заморожується.
Калорійність морозива крем-брюле
На сьогоднішній день рецептура традиційного морозива крем-брюле зазнала значних змін, що призвело до появи все нових і нових варіантів приготування цього айс-десерту.
У своєму оригінальному вигляді крем-брюле має досить пристойні показники калорійності – 140 ккал на 100 грам продукту.
Так що побалувати себе такий вкусняшки раз в тиждень можна, а ось якщо є домашнє морозиво кожен день, то в старі джинси через пару тижнів можна вже і не влізти.
Класичний рецепт крем-брюле
- Для початку зробимо з цукрового піску (60 г) карамель, розтопивши його і підсмаживши до апетитного коричневого кольору на середньому вогні. Потім вливаємо до карамелі 40 мл молока, все добре перемішуємо, доводимо до закипання і вимикаємо.
- Тепер зробимо основу для морозива. 300 г сухого молока змішуємо з 250 мл молока цільного (3,2-6%) і 80 г цукрової пудри, після чого вливаємо до складу молочну карамель, все знову і дуже ретельно перемішуємо до однорідності, а вже потім проціджуємо через сито.
- В отриманий склад додаємо 1-2 ст.л. кукурудзяного крохмалю, нагріваємо все при регулярному помішуванні до закипання, і продовжуємо варити масу до загустіння.
- Отриману основу для морозива охолоджуємо при кімнатній температурі, а потім прибираємо на півгодини в рефрижератор. Через 30 хвилин змішуємо крем-брюле з жирними 35% вершками (100 г), збиваємо міксером і прибираємо в морозильну камеру готове морозиво ще на півгодини.
А після закінчення зазначеного часу ви можете всією сім’єю насолоджуватися шикарним карамельним смаком домашнього морозива.
Рецепт морозива крем-брюле в морожениці
Складові
- Цукор-пісок білий – 80 г + –
- Вода – 1 ст.л. + –
- Молоко коров’яче 6% – 0,5 л + –
- Вершки жирні більше 30% – 0,2 л + –
Як приготувати вдома морозиво крем-брюле
Помилково може здатися, що холодний десерт крем-брюле готувати досить складно, але це далеко не так. Рецепт цієї солодощі досить простий, щоб його можна було повторити вдома, особливо якщо ви є щасливим володарем такого кухонного гаджета, як мороженица.
З цим агрегатом ми можемо створити морозиво крем-брюле, за смаком і текстурою максимально наближене до оригінального.
- Починати приготування крем-брюле потрібно з карамелі, яку ми будемо варити з цукру і води. Для цього змішуємо обидва компонента в емальованій посудині і ставимо на середній вогонь. Коли маса почне кипіти, зменшуємо температуру готування і при постійно перемішуванні варимо сироп до стану густої, коричневої карамелі.
- Потім розбавляємо отриману карамель молоком, і, не припиняючи помішування, продовжуємо варити склад до тих пір, поки солодка маса повністю не розійдеться в молоці.
- Тепер на малому вогні варити карамелеве молоко нам потрібно 15 хвилин, все також помішуючи склад, щоб він не прилип до каструльці і не підгорів.
- А через 15 хвилин прибираємо ємність з плити і охолоджуємо основу під морозиво.
- Тим часом в окремій мисці збиваємо міксером вершки до щільної піни, а потім акуратно з’єднуємо їх з карамельним молоком.
Отриману суміш перекладаємо в мороженицу, збиваємо крем-брюле 15 хвилин, а потім охолоджуємо в морозильній камері півгодини.
Домашнє морозиво крем-брюле
Але не тільки за допомогою новомодної техніки можна зробити це чудове ласощі в домашніх умовах, і наш покроковий рецепт все детально розповість і покаже. Однак вам варто приготуватися до того, що своїми руками традиційний французький десерт-морозиво робиться трохи довше, та й техніка заморожування разюче відрізняється від оригінальної фабричної.
Складові
- Вершки жирні 30% – ½ л;
- Згущене незбиране молоко – 0,1 кг;
- Молоко коров’яче 3,2% – 150 мл;
- Сирий жовток курячого яйця – 2 шт .;
- Борошно високосортна пшеничне – 30-40 г;
- Ванільний цукор – 1 пачка;
Як зробити морозиво крем-брюле
- Насамперед нам потрібно яєчні жовтки збити міксером зі згущеним молоком (2 ст.л.), а потім, перевівши міксер на середню швидкість роботи, вводимо до складу борошно і залишки згущеного молока.
- Кип’ячене охолоджене молоко вливаємо тонким струменем в загальну масу, при цьому продовжуючи збивати міксером.
- Тепер отриману масу ми будемо варити на водяній бані, постійно помішуючи дерев’яною лопаткою. В результаті у нас повинна вийти густа однорідна маса без грудок. Її ми ставимо остуджувати.
- А тим часом в окремій чаші збиваємо холодні вершки до щільної піни. Для морозива потрібно вибирати максимально жирні вершки, тоді частування вийде найсмачніше і матиме такий самий смак, як і наше улюблені ласощі з дитинства.
- Після цього вершкову масу акуратно вводимо в склад яєчно-молочної мсмесі. Перемішувати потрібно дуже дбайливо, щоб повітряна структура вершків не зіпсувалася.
- Ось наше морозиво крем-брюле вже майже готове, залишилося його лише заморозити. Перекладаємо масу в контейнер, закриваємо щільно кришкою і прибираємо в морозильну камеру. Через 30 хвилин морозиво виймаємо, збиваємо міксером і знову відправляємо в морозилку. Ще через 30 хвилин повторюємо процедуру збивання, знову мороз морозиво і через годину проводимо завершальний цикл «збивання-охолодження». Така технологія заморозки дозволить домогтися ніжною і повітряної текстури морозива і допоможе уникнути появи льоду в складі.
Як бачите, морозиво крем-брюле рецепт має досить простий, і повторити таку кулінарну затію в домашніх умовах ви зможете напевно.