Дайте відповідь на питання, який продукт можна вважати найбільш безпечним і натуральним; і відповідь очевидна, звичайно, той, який зроблений нами особисто. Особливо якщо справа стосується газованих напоїв, адже в магазині будь-який сік – це набір хімічних елементів, так чому б не приготувати грушевий лимонад своїми руками в домашніх умовах. Смак такого прохолодного пиття в стократ краще заводського, а вже про користь і зовсім можна говорити без кінця, а головне готувати його простіше простого.
Історія лимонаду сягає своїм корінням в середньовічну Францію. Саме в 17 столітті при дворі Людовика Першого вперше придворний виночерпий помилково замість келиха вина подав монарху лимонний сік, поглинені і розведений холодною водою. Правитель гідно оцінив освіжаючий напій, що зробило лимонад справжнім надбанням громадськості.
Сьогодні класична рецептура лимонадів зазнає значних модернізації в гонитві відкриття нових смаків. Однак основа будь-якого домашнього напою залишається колишньою.
Грушевий лимонад: склад і калорійність
Кожен газований і негазований лимонад має в складі лимон, цукор і воду. А ось щодо шипучки незмінним залишається присутність у складі вуглекислого газу, який і створює б’ють в ніс бульбашки. Раніше для газування напоїв з води і фруктового сиропу використовувалися сифони. А ті, у кого їх не було в розпорядженні, вдавалися до найпростішого способу гасіння соди лимонною кислотою або оцтом.
Справедливості заради слід зауважити, що присутність соди в напої спотворює оригінальний смак лимонаду, тому в наші дні найпростішим рішенням залишається використання сильногазованою води для розведення сиропу.
Калорійність лимонаду грушевого досить мала: на 100 г напою припадає лише 45 ккал, де 12 г відводиться на частку вуглеводів.
Але якщо ви хочете знизити показники калорійності, то для підсолоджування напою краще використовувати цукрозамінники: фруктозу, стевію, сорбіт і інші популярні добавки. У деяких випадках можна і зовсім відмовитися від солодкавості пиття.
Як робити грушевий сироп
Розібравшись з водою і газом, ми плавно підійшли до головної задачі лімонадоваренія – сиропу. Що таке сироп? Це зварений до загустіння фруктовий сік з цукром. В принципі у відповіді і криється вся технологія приготування грушевого сиропу:
- Віджимаємо на соковижималці сік з грушевої м’якоті;
- Змішуємо його з цукровим піском і невеликою кількістю води;
- Варимо на малому вогні сироп до густоти і розчинення цукрових кристалів;
- Готовий сироп охолоджуємо і фільтруємо через сито.
Основа для грушевого лимонаду готова. А ось як навчитися готувати повноцінний напій аля «Дюшес» розповість наш покроковий рецепт лимонаду з грушею.
Грушевий домашній лимонад
Складові
- Свіжовичавлений сік груш – 200 мл + –
- Свіжовичавлений лимонний сік – 40 мл + –
- Вода сильногазована – 400 мл + –
- Проста вода – 80 мл + –
- Цукор-пісок білий – 80 г + –
- Ванільний цукор – 2 пачки + –
Приготування домашнього грушевого лимонаду
При мінімальній кількості компонентів і часу ми зможемо швидко і просто приготувати самостійно в домашніх умовах відмінний прохолодний напій зі смаком груші і з ігристими бульбашками.
Від такого пиття в захваті будуть не тільки діти, а й дорослі, особливо в період літньої спеки.
- Для початку підготуємо сироп. В емальовану ємність заливаємо 80 мл води і засипаємо простий і ванільний цукор, після чого при постійному перемішуванні варимо сироп до повного розчинення сахарінок. Готовий сироп охолоджуємо.
- У скляній ємності змішуємо грушевий і лимонний сік, додаємо сироп і вливаємо весь обсяг газованої води.
Подавати лимонад слід в охолодженому вигляді.
Домашній лимонад «Натахтарі» з грушею і м’ятою
Цей традиційний грузинський лимонад вельми популярний не тільки на своїй батьківщині, але і в наших широтах. Абсолютно натуральний напій з легкої газацією відмінно втамовує спрагу. У самій Грузії для приготування «Натахтарі» використовується джерельна природна вода, яка в поєднанні з енергією літніх стиглих фруктів заряджає життєвими силами на весь день.
Складові
- Груші стиглі – 800 г;
- Цукровий пісок – 200 г;
- Вода з газом родніковая- 1,5 л;
- Вода фільтрована – 500 мл;
- М’ята свіжа – 10-15 листочків;
Як зробити лимонад з груші
- У чашу блендера завантажуємо листочки м’яти і ложку цукрового піску, після чого перетираємо траву до кашоподібного стану.
- М’ятну масу заливаємо окропом (0,5 л) і наполягаємо 60 хвилин в теплі. Через певний час зливаємо настій через ситечко.
- Груші моєму і чистимо від серцевин, після чого часточки фруктів ставимо на малий вогонь, додаємо ½ ст. води і варимо на малому вогні сік-пюре близько години.
- Потім остигнула масу перетираємо через дрібне сито, змішуємо з цукром і м’ятним настоєм. Отриманий концентрат відправляємо в холодильник.
- Перед подачею наливаємо на третину в стакан грушево-м’ятний сироп і доливаємо залишок газованою водою. Відразу замішувати великий обсяг лимонаду газованою водою можна тільки перед подачею на стіл в графині з кришкою.
У поданні лимонаду важливий не тільки смак напою, а й оформлення. Для більш ефектного вигляду, насипте в келих на 1/3 кубики льоду, а потім наповніть ємність напоєм. На край чаші встановіть скибочку лимона або лайма, а також дуже красиво виглядає в такому напої гілочка м’яти, вишенька або декоративний коктейльний парасольку з соломинкою.
В такому оформленні ваш грушевий лимонад, приготований в домашніх умовах, стане справжньою окрасою будь-якої коктейльної вечірки.