Для будь-якого фуршету закуски є невід’ємною частиною меню, і нарізки, зокрема м’ясні, в цьому аспекті найбільш популярні. Видів м’ясних виробів у продажу дуже багато, але зроблені своїми руками частування все одно смачніше і надійніше, тому сьогодні на порядку денному – бастурма з курки в духовці. Взагалі це пряне в’ялене м’ясо робиться досить довго, якщо слідувати традиційної технології, проте є в купі адаптованих рецептів і швидкий спосіб.
Звичайно ж, смак такий експрес-бастурми буде разюче відрізнятися від оригінального блюда, хоча б тому, що м’ясо буде запеченим, а не в’яленим, та й готується класична бастурма з яловичої або телячої вирізки.
Ми ж візьмемо для нашого домашнього кулінарного експерименту куряче філе, з якого псевдобастурма вийде дуже ніжна і смачна, але більше схожа на пряну буженину.
Спеції для бастурми з курки
Бастурму прийнято вважати національним блюдом Азербайджану і Вірменії, проте поширене це м’ясне частування на всій території колись існувала імперії Османів, зокрема на Кавказі.
Готують страву в три етапи: засолювання під пресом, умащения прянощами і сушка. Для засолювання і приправи м’яса готуються спеціальні суміші.
Як засолити домашню бастурму з курячого філе
Для соління м’яса можна брати як чисто сіль, натер філе щедро з усіх боків, так і пряну суміш з сіллю, перцем та іншими спеціями. Найпопулярнішим вважається вірменський склад:
- Беремо по 1 ст.л. цукрового піску, дрібно меленого чорного перцю, 2 переламані в дрібну крихту лаврові листочки і півсклянки крупної солі. Всі ці компоненти перемішуємо.
- Отриманим складом натираємо безкісткова курячу грудку (0,5 кг) і викладаємо оброблене м’ясо в контейнер. Залишками сольової суміші засипаємо м’ясо зверху, ставимо на філе гніт і, закривши ємність кришкою, прибираємо в холодильник на 5 днів.
- Протягом цього періоду м’ясо періодично потрібно перевертати, щоб воно рівномірно Просолов.
За цей час сіль витягне з м’яса вологу, і через 5 днів можна приступати до приготування «Чама» – приправи.
Приправа «Чама» для бастурми з курятини
Суміш для Маринівка бастурми отримала назву «Чама», завдяки її основного компоненту – блакитному пажитника, який по-вірменськи звучить як «Чаман».
Складові
- Насіння пажитника мелені – 0,5 кг;
- Гострий перець мелений (червоний) – 250 г;
- Паприка мелена – 250 г;
- Часник – 250 г;
- Чорний перець горошком (подрібнений) – 1 ч.л. з гіркою;
- Кумин (зіра) -1 ч.л .;
- Тепла вода – 1-2 ст.
Як приготувати маринад для бастурми
- Воду кип’ятимо і охолоджуємо до 30-35 градусів, після чого розводимо в ній перемелений пажитник до стану рідкої сметани. Даємо суміші охолонути до кімнатної температури.
- Тепер до складу можна всипати все наявні спеції, а також перетертий в кашу часник.
- Змішавши всі компоненти до однорідності, залишаємо приправу «Чама» настоюватися на півдня (12 годин) в прохолодному місці.
Як готувати бастурму з курки
- Коли маринад буде готовий, курку виймаємо з розсолу, обсушуємо паперовими серветками або рушниками, а потім занурюємо філе в приправу. М’ясо повинно бути повністю їм вкрите (рівним шаром).
- На цьому етапі курячу бастурму підвішують в добре провітрюваному приміщенні, укривши від мух марлею, і сушать протягом 3-7 днів.
- Якщо ж ви готуєте м’ясо в духовці, то при температурі 160 ° С запікати курку потрібно не менше години.
Куряча бастурма в духовці в домашніх умовах
Складові
- Куряча грудка (ціла) – 2 шт. + –
- Вода кип’ячена охолоджена – 0,75 л + –
- Чорний перець горошком – 1 ч.л. з гіркою + –
- Сіль кухонна велика – 2 ст.л. + –
- Цукор-пісок білий – 2 ст.л. + –
- Лавровий лист – 3 листка + –
- Мед рідкий – 50 г + –
- Оливкова олія – 30 мл + –
- Соєвий соус – 20 мл + –
- Мелена сушена паприка – 1 ст.л. + –
- Гострий червоний перець (мелений) – 1 ч.л. + –
- Часник – 3 шт. + –
Як приготувати бастурму з курячого м’яса в духовці
Справжня бастурма готується досить довго – близько 1,5-2 тижнів. Ми ж хочемо запропонувати вам простий покроковий рецепт швидкої бастурми, яку не доведеться сушити цілий тиждень на протязі, а всього лише потрібно запекти 1 годину в духовці.
Готуємо курку для бастурми
- З курячих грудок зрізаємо м’ясо по кістки. В результаті у нас на руках повинно залишитися чотири філе. Промиваємо їх під холодною водою і обсушуємо рушниками.
Робимо маринад і маринуємо в ньому курку
- У теплу воду засипаємо пісок цукровий, сіль кам’яну, роздроблений в порошок перець і раскрошенную лавр. Куряче м’ясо занурюємо в розсіл, накриваємо плівкою або кришкою і ставимо в холодильник на добу.
- Через 24 години просолене філе виймаємо з маринаду, споліскуємо під водою, після чого м’ясо потрібно промокнути паперовою серветкою.
Готуємо пряну суміш і обтирає нею куряче м’ясо
- Готуємо пряну суміш. Мед змішуємо з соєвим соусом, оливковою олією, паприкою, гострим перцем і перетертим часником.
- Отриманим складом ретельно обтирає м’ясні шматки з усіх боків і залишаємо просочитися на три години.
Прибираємо пряні курячі рулети на ніч
- Після закінчення зазначеного часу по дві грудки пов’язуємо ниткою – так, щоб вийшло 2 рулету, після чого прибираємо їх на всю ніч в холодильник.
Запікаємо бастурму в духовці до готовності
- Вранці ставимо на прогрівання духовку. Температура не повинна перевищувати 160 градусів. Рулети укладаємо на деко і відправляємо в піч на 60 хвилин.
- Через певний час збільшуємо нагрівання печі до 200 ° С і запікаємо бастурму ще 10-20 хвилин до рум’яності.
Перед подачею курячу бастурму охолоджуємо в холодильнику
- Готову бастурму виймаємо з духовки, охолоджуємо, а потім прибираємо в холодильник на 1-2 години.
І лише після повного охолодження бастурма з курки, приготована в духовці, може подаватися до столу в тонкій нарізці, самостійно або в складі м’ясного асорті.
Скільки калорій в курячою бастурми
- Класична сушена бастурма з курки калорійність має не дуже велику – 220-240 ккал на 100 грам.
- А її запечений аналог, рецепт якого ми крок за кроком наведемо в цій статті, і того менше – всього 150-170 ккал.