Їжа, яку ми їмо на сніданок, повинна бути не тільки поживною, щоб зарядити організм енергією на цілий день, але і радувати око. Відмінний варіант – приготувати домашні млинці з кукурудзяного борошна на кефірі, які дуже нагадують маленькі сонечка і містять в собі багато корисного. Вони не обтяжують шлунок – навпаки, допомагають йому налаштуватися на нормальну роботу, прекрасно гармонируя з джемом, сметанним соусом або медом.
Кукурудзяної борошно: яка підійде для млинців
Щоб зроблені своїми руками млинці вийшли не тільки смачними, а й максимально корисними, необхідно придбати якісну борошно із зерен кукурудзи.
Через меншу популярності продукту в порівнянні з пшеничним аналогом не так просто визначити якість, як може здатися. Ця мука має свою специфіку, про яку варто згадати. Так, зробити з неї своїми руками по-справжньому смачні млинці на кефірі вийде, якщо вдасться придбати продукт з зерен твердих сортів.
- Помел чудово підходить для хліба, а ось щоб зробити вдома смачні кукурудзяні млинці на кефірі, потрібно постаратися відшукати максимально дрібним помел.
- Зазвичай ми прагнемо взяти товар свіжіше, але – не у випадку з продуктом, отриманим з кукурудзи: після виготовлення вона повинна «визрівати" не менше місяця, щоб частинки зерен вивільнили весь свій особливий смак.
А тепер пропонуємо кілька варіантів, як спекти пишні і корисні млинці.
Млинці з кукурудзяного борошна на кефірі: домашній рецепт
Складові
- Борошно з кукурудзи – 1 стакан + –
- Борошно пшеничне – 1 склянка + –
- Розпушувач содовий – 1 ч.л. + –
- Яйця курячі середнього розміру – 3 шт. + –
- Кефір – 1-1,5 склянки + –
- Вода – 1-1,5 склянки + –
- Цукор-пісок білий – 3 ст.л. + –
- Рослинна олія – 3-4 ст.л. + –
- Сіль – 1/2 ч.л. + –
Покрокове приготування тонких млинців на кефірі з кукурудзяної муки
Оскільки продукт, одержуваний з мелених зерен кукурудзи, майже не містить клейковини, консистенція тесту не вийде такий, до якої ми всі звикли.
Щоб наші «сонечка» вийшли м’якими, додати борошно з пшениці. Содою не зловживати, кефір беремо тієї жирності, яка більш краща.
- Для початку закип’ятити воду і заллємо нею попередньо просіяне борошно. Гарненько перемішавши, забудемо про неї десь на півгодинки.
- Тепер працюємо з пшеничним продуктом – теж просіюємо його, заважаємо з розпушувачем і відправляємо в каструлю з кукурудзяної кашкою. Додаємо потихеньку, щоб не дати їй занадто зегустеть – цього допустити ніяк не можна!
- Далі ллємо кефір, солимо, підсолоджувати, заважаємо міксером, щоб уникнути грудкуваті, залишаємо на чверть години.
- Яйця, звільнивши від шкаралупи, потрібно гарненько збивати з цукром, поки не з’явиться пінка.
- Додаємо «гоголь-моголь» в тісто, не забувши також влити олію.
- Тісто може бути дуже густим. Щоб вирішити проблему, потрібно просто додати ще трохи кефіру до отримання класичної млинцевій консистенції.
- Піч тонкі коржі потрібно тільки на гарненько розігрітій чавунній поверхні сковороди. Її під перший млинець потрібно змастити краплею олії, далі можна обійтися і без цього.
Млинці на кефірі, приготовані з кукурудзяної муки по домашньому рецепту, виходять дуже красивими – ажурними і золотистими, немов сонечка. Відмінна доповнення до них – сметана, творогн або згущене молоко, приготовлене своїми руками.
Кукурудзяні тонкі млинці на кефірі: класичний рецепт
В Індії та Африці дуже люблять кукурудзу у всіх її видах. З неї печуть хлібці, варять кашу, готують дуже незвичайні десерти.
У нашій культурі цей злак і продукти з нього не дуже прижилися, і даремно! Кукурудзяні млинці дуже смачні, а ще в них – величезна кількість корисних компонентів. Тому буде дуже до речі напекти їх за старовинним домашнім рецептом, який дістався від бабусі.
Складові
- Борошно з зерен кукурудзи – 400 г;
- Яйця – 2 шт .;
- Кефір або кисле молоко – 1 л;
- Окріп – ½ ст .;
- Цукор – 0,5 ст .;
- Сода – 0,5 ч.л .;
- Лимонний сік – кілька крапель;
- Невеликий шматочок сала (несолоного).
Як зробити в домашніх умовах кукурудзяні млинці на кефірної основі
- З’єднуємо кефір, яйця, сіль, цукор, борошно, змішуємо так, щоб отримати в результаті однорідну масу.
- Наступний етап – додавання окропу. Вливати його потрібно мало-помалу, не забуваючи заважати.
- В кінці гасимо содовий розпушувач лимонним соком і додаємо в тісто.
- Перед тим, як почати смажити борошняні вироби, тестова маса повинна постояти з півгодини, щоб дозріти.
- Ллємо її ополоником на розпечену сковороду, не забувши перед цим змастити товсте дно свіжим салом. Так потрібно буде робити перед випіканням кожного коржика. Вони повинні вийти тонкими і ажурними.
Свята з року в рік повторюються, приносячи з собою гарний настрій, сюрпризи і, звичайно ж, смачне частування.
Щоб не повторюватися порадуйте своє сімейство на Масляну оригінальним варіантом обрядового частування – найкориснішими і схожими на маленькі сонечка млинцями з кукурудзяної муки на кефірі.
Возитися доведеться не довго, і на столі дуже скоро виросте височенна гора смачних дірчастих коржів. Їх з невеликої кількості продуктів вийде стільки, що доведеться кликати сусідів – на всіх вистачить!