Як часто ми думаємо про те, яке м’ясо подати до святкового столу, адже догодити всім дуже важко, тому доводиться готувати два, а то і більше, основних страви.
Варіант, який задовольнить будь-якого гурмана – кролик в білому вині, прості і смачні рецепти його приготування будуть в радість кожній господині. Кроляче м’ясо сподобається всім: воно ніжне, дієтичне, з легким ароматом дичини-таке вишукане поєднання гідно оцінять всі.
Без сумніву, французькі кухарі вважають цей рецепт надбанням країни. І не дарма: ароматне і соковите м’ясо нікого не залишить байдужим. Але якщо раніше блюдо готували з зайця, то зараз дуже вдало замінили кроликом.
При цьому процес роботи спростився, так що кролика у вині можна приготувати самостійно. Щоб вам вдалося приготувати гідне блюдо – потрібно обов’язково знати, як вибрати хорошого кролика.
Як правильно вибрати кролика для приготування
- В першу чергу потрібно визначити свіжість товару. Якісний кролик повинен бути рожевого кольору. Якщо м’ясо набуло сіруватий відтінок, то тушка явно несвіжа, або тварина хворіла.
- Бажано купувати молодого кролика: його м’ясо ніжне і готується швидше.
Чим світліше м’ясо, тим молодше кролик. Але навіть якщо вам попалася немолода тушка – в цьому немає нічого страшного, просто замочіть її перед приготуванням у воді з оцтом – м’ясо стане м’якше.
- Вага тварини не повинен перевищувати 1,5 кг. Така вага означає, що кролик молодий, і проблем з цим у вас не буде. Огляньте всю тушку на предмет синців – м’ясо у всіх місцях повинно бути однорідного кольору.
- Одна лапка кролика обов’язково повинна бути неразделанной, щоб ви могли визначити: яка тварина перед вами. Для впевненості попросіть показати відповідні документи на продаж товару. У сумлінного продавця будуть всі документи. Якщо якість кролика вас влаштовує, то можете сміливо купувати.
- Якщо ви купуєте кролятину в супермаркеті, то звертайте увагу на етикетку всередині. Якщо вона пошкоджена – м’ясо явно розморожувалося кілька разів, і продукт цілком може виявитися поганої якості.
Кролик в білому вині: оригінальний рецепт з прянощами
Складові
- Кролик – 1 тушка (вагою до 1,5 кг) + –
- Біле вино – 500 мл + –
- Морква – 1 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 2 шт. + –
- Рослинна олія – для смаження + –
- Часник – 3-4 зубки + –
- Вода – 1,5 ст. + –
- Сіль – за смаком + –
- Чебрець – 2 гілочки + –
- Чорний перець – за смаком + –
- Лавровий лист – 1-2 шт. + –
- Гвоздика – 3 шт. + –
Як приготувати кролика в білому вині
Кролик у вині готується просто, але щоб м’ясо дійсно вийшло смачним – потрібно мати під рукою якісні продукти. Що стосується вина, то радимо віддати перевагу молодому сухому вину, сорти Рислінг і Совіньон підійдуть ідеально.
Не обов’язково купувати дороге вино, досить того, що воно буде хорошої якості і буде вам до смаку. Найкраще подавати кролика до столу з сортом того вина, в якому він готувався.
- Перед приготуванням кролика замочіть у воді, щоб з м’яса пішла зайва кров, і колір тушки став однорідним.
- У таз з холодною водою помістіть тушку і вимочуйте її протягом 2 годин. Після – розділіть тушку на порційні шматки, або зніміть м’ясо з кісточок. Але краще все ж готувати кролика з кісточками: так смак буде набагато краще.
- Ріпчасту цибулю очистіть, вимийте, наріжте соломкою і трохи примніть руками. Гвоздику з лавровим листом подрібніть і натріть подрібненими спеціями м’ясо кролика.
- Складіть його разом з цибулею в миску (або каструльку) і залийте вином. Надішліть в холодильник, і маринують протягом 30 хвилин. Після закінчення часу дістаньте м’ясо з маринаду і обсушити його за допомогою паперових рушників.
- Рослинна олія налийте на сковорідку, і обсмажте в ньому шматочки кролика до легкого рум’яного кольору.
- Морква і часник очистіть, потім наріжте пластинами. Овочі, в тому числі і цибулю з маринаду, додайте на сковорідку до м’яса. Потім залийте все кип’яченою водою. Посоліть, поперчіть і додайте гілочки чебрецю. Все акуратно перемішайте і тушкуйте під кришкою 40 хвилин.
7. Коли вода зменшиться в обсязі наполовину – влийте до м’яса 1 стакан вина (можна взяти вино, в якому маринувався кролик). Перемішайте і продовжуйте гасіння на помірному вогні ще 30 хвилин.
Після гасіння перевірте м’ясо на готовність: якщо воно легко відділяється від кістки – значить, блюдо вже готове. Подавайте м’ясо до столу разом з соусом, в якому воно нудилося.
М’ясо можна викласти на загальне широке блюдо, але зручніше за все подавати кролика на порційних тарілках з гарніром. Як гарнір використовуйте все, що завгодно, але майте на увазі, що краще за все кролик поєднується з картопляним пюре, відвареними овочами і пастою.
Кролик під соусом з білого вина
У цьому рецепті головним виступить соус, який має давні французькі кулінарні «коріння». Запечене кроляче м’ясо в співдружності з винним соусом буде не просто смачним і ароматним, тонкі нотки чебрецю, як ніби переносять нас на околицю Гасконі в затишне французьке кафе.
Складові
- Кролик або заєць – 1 тушка;
- Свиняче сало – 250 г;
- Часник – 1 головка;
- Ріпчасту цибулю – 2 шт .;
- Печінка кролика – 200 г (можна замінити курячої);
- Біле сухе вино – 250 мл;
- Оцет – 1 ст.л .;
- Мускатний горіх – 1 щіпка;
- Сушений чебрець – 1 щіпка;
- Сіль, перець – за смаком.
Як приготувати кролика під винним соусом
- Тушку кролика перед приготуванням замочіть у воді на 2 години. Після – обсушити і, не обробляючи, натріть тушку (зовні і зсередини) спеціями і сіллю. Загорніть кролика в харчову плівку і відправте в холодильник на 40 хвилин для маринування.
- Свиняче сало розділіть на дві частини, одну з них наріжте тонкими скибками (вона знадобиться для запікання).
- Дістаньте кролика з холодильника і викладіть на деко для запікання. Обкласти тушку нарізаним салом і накрийте промасленим харчової папером. Запікайте м’ясо протягом 1 години при температурі 190 ° С.
- Часник і цибуля очистіть від лушпиння, вимийте і дрібно наріжте.
- Печінка і залишився сало наріжте кубиками, після чого разом з овочами помістіть в глибоку сковорідку або казанок. Присмачите все спеціями, посоліть і влийте оцет. Доведіть масу до кипіння і готуйте на слабкому вогні 40-50 хвилин. Потім влийте біле вино і, постійно помішуючи, тушкуйте ще 20 хвилин.
- Перед подачею готове м’ясо розділіть на порційні шматки. Візьміть глибоке блюдо, вилийте на дно половину соусу і викладіть в нього шматочки кролика. Зверху також полийте соусом. На гарнір найкраще подавайте свіжі овочі та зелень.
Без сумніву, кролик в білому вині стане вашим коронною стравою, а його рецепти приготування допоможуть вам створити справжній шедевр. Ви переконаєтеся – як легко і просто можна приготувати страву високої кухні в домашніх умовах.
Смачного!