Як приготувати класичний морс з журавлини

Журавлинний морс
Літні ягоди колись займали особливе місце в повсякденному раціоні, це зараз їх користь багато хто не надають належного значення, а в старовину плодами лікували різні захворювання. Користь червоних ягід неоціненна для здоров’я, за змістом деяких корисних елементів з нею не зрівняється жоден інший плід, тому, як приготувати журавлинний морс будинку – повинен знати кожен.

І дорослі, і діти можуть вживати цей цінний природний продукт в їжу в вигляді соку або свіжих ягід, це дозволить попередити появу багатьох недуг.

Журавлина: користь і шкода

Про корисні властивості журавлини складають легенди. Ягоду вважають джерелом вітамінів і мінералів, саме тому її широко застосовують в традиційній і народній медицині. Журавлина лікує найрізноманітніші захворювання, її цілющого впливу піддається більшість систем і органів людського організму.

Щоб зрозуміти, звідки стільки чудодійних властивостей, пропонуємо ознайомитися з хімічним складом натуральної ягоди.

До складу журавлини входять:

  • пектини, здатні «знешкодити» важкі метали в організмі;
  • органічні кислоти, які не тільки беруть участь в процесі оздоровлення тіла, а й допомагають зберегти природні властивості в свіжих ягодах протягом 9 місяців;
  • цукор (фруктоза, глюкоза, сахароза). Однак на відміну від кристалічного цукру, який ми вважаємо шкідливим, цей цукор-натуральний, тому корисний для організму і легко їм засвоюється;
  • вітамін С, Р і мікроелементи (молібден, мідь, кобальт, марганець і т. д.) позитивно впливають на роботу статевих залоз у дорослих. Неможливо не відзначити благотворний вплив даних елементів на імунну та нервову системи. Також мікроелементи і вітаміни сприяють нормальному розвитку і росту дитини.

Наявність всіх перерахованих вище корисних властивостей в складі натурпродукта, дозволяє більш точно зрозуміти, чим корисний морс з журавлини для здоров’я. Але перш, ніж зварити журавлинний морс будинку, з’ясуємо: наскільки широке дію надає напій на організм, кому він показаний і протипоказаний до вживання.

Такі знання стануть для вас потужним зброєю проти хвороб і нездужання, але головне – те, що нашкодити таким ліками собі буде неможливо.

Користь і шкода журавлини і морсу з неї

Користь морсу з журавлини:

  1. напій з журавлини відмінно втамовує спрагу, тонізує, освіжає, до того ж, є прекрасним природним антидепресантом;
  2. морс нерідко призначають вживати разом з антибіотиками, оскільки вони посилюють їх дію;
  3. впливає морс і на поліпшення роботи кишечника;
  4. відзначається також користь свіжовичавленого журавлинного морсу в лікуванні таких захворювань як:
    • дерматити;
    • екземи;
    • застуда;
    • пієлонефрит;
    • ревматизм;
    • мігрень;
    • цинга;
    • гіпертонія;
    • авітаміноз;
    • напій підвищує імунітет;
    • знімає втому, нормалізує сон;
    • лікує запальні захворювання;
    • нейтралізує вірусні інфекції, допомагає при ангіні;
    • справляється з сильними отруєннями (не тільки харчового характеру);
    • очищає судини;
    • знижує ризик сечокам’яної хвороби;
    • має омолоджуючий ефект;
    • перешкоджає появі карієсу, благотворно впливає на порожнину рота, однак може зруйнувати зубну емаль через великий вміст в напої кислоти. Тому після споживання морсу рекомендується полоскати рот;
    • зменшує нудоту, допомагає зняти набряки (в силу природного сечогінного ефекту). Такі властивості вельми корисні для вагітних, проте в перші місяці вагітності журавлинний морс часто вживати не рекомендується, оскільки великий вміст в ньому вітаміну С може призвести до тонусом матки.

    Морс журавлинний: шкода і протипоказання

    Незважаючи на глобальну користь продукту, говорити про повну його безпеки для здоров’я можна, якщо є протипоказання до вживання. Самі по собі ягоди нешкідливі, завдати шкоди організму вони можуть тільки в 2-х випадках:

    1. якщо пити напій у великих кількостях;
    2. якщо є протипоказання до застосування.

    Протипоказання морс з журавлини:

    • людям, страждаючим гастритом, а також тим, хто має хвороби печінки і порушення травного тракту;
    • всім, у кого підвищена кислотність шлунка;
    • людям, схильним до алергії, особливо на компоненти ягоди;
    • дорослі і діти зі слабкою емаллю зубів.

    Журавлинний морс: поради по вживанню

    Смачний домашній напій має величезною користю. Його не можна порівняти за смаком, якістю та наявності корисних властивостей з пакетованого морсами і соками.

    В продукції з додаванням консервантів користі бути не може, тому говорити про будь-яке правильному її вживанні просто не має сенсу. Інша справа – домашній морс, він готується з натуральних ягід, тому в особливостях його споживання варто розібратися докладніше.

    Як приготувати класичний морс з журавлини

    З якого віку можна журавлинний морс

    Мам, у яких маленька дитина, не може не цікавити питання: зі скількох можна давати малюкові ягоди журавлини, адже вони так корисні для імунітету і правильного розвитку малюка? Якщо говорити про сирих ягодах, то до 3-х років дитині їх вживати не рекомендується, а ось приготувати фруктове пюре з журавлини або зробити журавлинний морс для дитини до року і старше – правильне рішення.

    Вводити плоди яскравого забарвлення раніше основних продуктів першого прикорму не варто. Перший прикорм (каші, овочеве пюре) здійснюється не раніше 7,5 місяців, за умови, що малюк згодовували грудним молоком, і не раніше 6 місяців, якщо вигодовування було на штучних сумішах.

    • До виконання дитині 1 року – давайте йому тільки ті ягоди, які піддавалися термічній обробці (досить пару хвилин потримати їх в окропі або на пару).
    • Також можна зробити з ягід сік або морс, але його рекомендується розбавляти кип’яченою водою (1: 1).

    Якщо у вашого малюка є схильність до алергії, тоді варто почекати з введенням журавлини в раціон до року.

    Чи можна однорічному дитині журавлинний морс Безумовно, так, але не в сирому вигляді, знову в раціон повинні входити пюре, соки, морси, киселі. Готувати напої (так само, як і до 1 року) потрібно без цукру. Кристалічний цукор шкідливий для здоров’я, особливо дитячого, тому його не рекомендується додавати в страви і напої для дітей. Перед використанням ягоди обов’язково обдавайте окропом.

    Допустима норма журавлинного морсу – 10-20 г (1-2 ст. Л.) Ягід в день, не частіше 2-х разів на тиждень.

    Після 3-х років ягоди журавлини можна вживати в будь-якому вигляді: сиром, вареному, як чаїв (готують на основі листя рослини), смузі, мусів, морсів, компотів і т. Д. Якщо у малюка не буде алергії і протипоказань до вживання – є журавлину дитина може стільки, скільки йому захочеться.

    Чи можна морс з журавлини при вагітності і ГВ

    Одні з головних етапів в житті жінки – це вагітність і грудне вигодовування (гв). У ці періоди жінка намагається дуже ретельно стежити за своїм харчуванням, адже все, що з’їсть майбутня (або вже новоспечена) мама – потрапить в організм до малюка.

    Саме тому багато мам активно цікавляться: чи можна журавлинний морс при вагітності і лактації, а також – скільки морсу можна пити за добу? Як вже говорилося вище, в перші місяці вагітності вживати журавлину в будь-якому вигляді суворо заборонено, оскільки вона призводить матку в тонус, а відповідно, провокує викидень.

    Пізніше ягоди й напої на їх основі можна, і навіть потрібно вживати (якщо немає протипоказань). Вітаміни, наявні в складі ягід, неймовірно корисні для підтримки здоров’я майбутньої мами і її малюка.

    Чи можна морс з журавлини при вагітності і ГВ

    Деякі гінекологи рекомендують жінкам в положенні пити по 2 літра морсу з журавлини в день, проте, це дуже небезпечна доза. У таких великих кількостях напій може бути шкідливий, а ось 2-3 склянки на добу буде цілком достатньо. Для звичайної людини така порція також вважається оптимальною. Пити морс необхідно за 1,5 години до їди і тільки натуральний.

    Чи корисний морс з журавлини після пологів – також здогадатися неважко. Журавлина – полівітамінна ягода, а тому її вживання може принести максимально багато користі мамі і її маляті. Ягоди у свіжому вигляді перші місяці лактації краще не вживати, а ось морси і соки, розбавлені водою, припадуть до речі.

    Для початку випийте трохи морсу, якщо після вигодовування у малюка не проявиться алергія, тоді в подальшому можна порцію вітамінного напою збільшити.

    Журавлинний морс при діабеті: скільки пити в день

    У діабетиків особливий підхід до харчування, тому продукти вони вибирають ретельно. Як правило, багато ягоди підвищують рівень цукру в крові, тільки не журавлина. Вона не сприяє підвищенню цукру, а при діабеті 2 типу ще трохи і знижує його.

    Однак зловживати, нехай і корисним продуктом, не варто. 240 мл в день для вітамінізірованія організму буде цілком достатньо.

    Калорійність журавлинного морсу

    Морс з журавлини вважається низькокалорійним продуктом. У ньому міститься всього 28 ккал на 100 г продукту. Напій заслужено відноситься до розряду «дієтичного», і це чітко видно по харчової цінності продукту. Зрозуміти, скільки вуглеводів, білків і жирів в ньому міститься – допоможе таблиця.

    елемент Харчова цінність (у% співвідношенні) Білки 0,9 Жири 0,5 Вуглеводи 4,5

    З огляду на, що в продукті мало калорій, це робить його ще більш цінним. Напій відмінно підходить для звичайного раціону, дієт і розвантажувальних днів. Але все це відноситься лише до того морсу, який приготовлений в домашніх умовах.

    Як приготувати журавлинний морс: рецепт класичний

    Як зробити журавлинний морс - рецепт класичний

    Складові

    • Журавлина – 2 склянки + –
    • Мед – за смаком + –
    • Вода бутильована – 1 літр + –
    • Лимон – 1/2 шт. за бажанням + –

    Класичний спосіб приготування морсу

    Швидко зварити корисний напій з журавлини можна з будь-якої технології. Проте приготування класичного морсу – найбільш популярне.

    Не рекомендується варити свіжовичавлений сік ягід, оскільки при такому підході до приготування «загинуть» всі корисні речовини. Щоб уникнути цього – робити морс будемо, поєднуючи в ньому відвар, отриманий з макухи, і свіжовичавлений сік.

    1. Журавлину моєму, перекладаємо в сито, встановлюємо його над мискою.
    2. Руками або товкачем товчемо ягоди, тим самим, вичавлюючи з них сік.
    3. Макуха висипаємо в сотейник, заливаємо літром води, ставимо на плиту і доводимо вміст на невеликому вогні до кипіння, після чого варимо його ще 10 хвилин.
    4. Знімаємо сотейник з вогню, тримаємо напій під закритою кришкою 20 хвилин.
    5. Проціджуємо відвар, змішуємо з натуральним соком, вичавленим з журавлини. Додаємо за смаком мед, при бажанні, вливаємо лимонний сік.
    6. Подаємо журавлинний морс теплим або остиглим з кубиками льоду, кому як більше подобається.

    За таким же рецептом можна приготувати морс із замороженої журавлини. Для цього її необхідно заздалегідь правильно розморозити. З вечора дістаньте ягоди з морозилки і покладіть їх на верхню полицю холодильника. Протягом 8-9 годин плоди розморозяться, і їх можна буде використовувати для приготування.

    Також вищеописаний рецепт підходить і для дітей. Дана технологія хороша тим, що в морс не додають цукор. Дітям до 3-х років дуже важливо вживати страви та напої без цукру. З медом морс буде не кислим і в рази корисніше цукрового.

    Рецепт приготування журавлинного морсу в блендері

    Ще один простий рецепт морсу з журавлини – рецепт в блендері без кип’ятіння. Такий спосіб приготування дозволяє зберегти максимум корисних властивостей, та й виходить напій, якщо його не кип’ятити, набагато швидше.

    Складові

    • Питна вода – 2 л;
    • Журавлина (свіжа або заморожена) – 1 банка по 0,5 л;
    • Мед (або цукор) – 4 ст. л.

    Рецепт приготування журавлинного морсу в блендері

    Приготування морсу з журавлини

    1. Ягоди перебираємо, моєму, обдаємо окропом.
    2. Збиваємо плоди блендером.
    3. Розбавляємо збиту масу прохолодною водою.
    4. Проціджуємо її через сітчастий друшляк.
    5. Додаємо в напій мед / цукор і подаємо до столу.

    Заварити морс з журавлини також можна в мультиварці. Бажано не піддавати вичавлений сік термічній обробці, щоб зберегти всі його корисні компоненти.

    Відварити макуха в мультиварці можна в режимі «Варка» або в режимі «На пару» протягом 15-20 хвилин. Все буде залежати від потужності і моделі мультімашіни.

    Зберігати морс потрібно не більше 3-х днів в холодильнику, після – напій втрачає свої корисні властивості.

    Що ще можна приготувати з журавлини

    Крім свіжих і заморожених ягід використовують журавлину сушену і в’ялену. Страви і напої, які можна приготувати на їх основі, досить різноманітні.

    З в’яленої і сушеної журавлини нерідко роблять:

    • компоти,
    • киселі,
    • екстракти,
    • квас,
    • також ягоди додають в випічку, прикрашають ними десертні страви, використовують як добавки до чаю.

    Готуйте завжди для себе і своїх близьких тільки натуральний морс. Намагайтеся не брати покупні соки і похідні від них напої, особливо дитині. По-справжньому смачним і корисним морс може бути тільки тоді, коли ви його зробите самі в домашніх умовах.

    Як приготувати журавлинний морс, скільки варити його, як пити і скільки зберігати – тепер ви знаєте не гірше лікарів-дієтологів. І зовсім не важливо, скільки калорій міститься в напої, куди важливіше – скільки користі він принесе вашому організму.

    Будьте здорові!