Ніщо так не гріє холодними зимовими і вогкий осінніми вечорами, як свіжозаварений гарячий чай з ароматним цитрусовим варенням.
Однак накатати цілу орду банок з вітамінних фруктів – накладно, а ось приготувати варення з кабачків з лимоном – просто, бюджетно і дуже швидко. Особливо в кризових умовах домашні закрутки дуже затребувані, а вже якщо мова йде про оригінальний джемі, то готувати його потрібно обов’язково.
Класичне варення з кабачків і лимонів
- Зробити своїми руками лимонно-кабачкової варення на зиму зовсім нескладно. Для готування нам буде потрібно взяти 2 кг молодих кабачків з тонкою шкіркою і без насіння. Овочі споліскуємо і, не очищаючи, нарізаємо їх дрібно кубиками або коротенькими брусочками.
- Лимони (4 плода) миємо й обшпарюємо окропом, щоб видалити гіркоту з цедри. Помиті фрукти подрібнюємо дрібненькими кубиками разом зі шкіркою, і в процесі нарізки видаляємо з них кісточки.
- Нарізані кабачки і лимони з’єднуємо в емальованій каструлі, засипаємо цукровим піском (2 кг) і залишаємо полежати в такому вигляді пару-трійку годин, щоб плоди дали сік.
- Як тільки кабачки і лимони виділять достатню кількість рідини, ставимо каструлю на вогонь, перемішуємо інгредієнти дерев’яною лопаткою і доводимо склад до кипіння. Варимо варення 5 хвилин і вимикаємо.
- Даємо варива час охолонути до 20-25 ° С, а потім знову ставимо на вогонь, чекаємо кипіння, варимо 5 хвилин і знову вимикаємо. Таку процедуру з нагріванням, кип’ятінням і охолодженням слід повторити 5 разів.
- В результаті такої варіння кабачки стають «скляними», а сам сироп прозоро бурштиновим.
- Коли варення проварилося 5 хвилин останній раз – розливаємо його по стерильним баночках, закриваємо кришками і вкутуємо в ковдру, де запаси будуть поступово остигати і готуватися до тривалого зберігання.
Варення з кабачків з лимоном і апельсином
Складові
- Цукор-пісок білий – 1,5 кг + –
- Кабачки білі – 1,5 кг + –
- Апельсини соковиті – 0,75 кг + –
- Лимон – 2 шт. + –
Як приготувати домашнє варення з кабачків з цитрусовими
- Лимони, апельсини і кабачки чистимо від шкурок, також вичищаємо овочі від насіння, а фрукти – від кісточок.
- Після цього кабачкову м’якоть кришимо кубиками, а цитрусові інгредієнти прокручуємо в м’ясорубці.
- З’єднуємо все компоненти варення в загальній каструлі, засипаємо їх цукровим піском і ставимо на вогонь. Відразу ж виставляємо мінімальний вогонь на конфорці, і варимо, з періодичним помішуванням, варення 1 годину.
- Через 60 хвилин, вогонь вимикаємо, варення студії до кімнатної температури, а потім знову млоїмо на малому вогні 1 годину.
5. Ще через 60 хвилин, розливаємо варення з кабачків з апельсинами і лимоном по банках і закочує.
Перетерті варення з кабачків з лимоном
Цей покроковий рецепт варення безумовно стане вашим улюбленим, адже стільки вітамінів і користі «в одному флаконі» важко знайти десь ще. До того ж, це дуже смачно, та й готується джем просто, потрібно лише пропустити всі інгредієнти через м’ясорубку. Але про все по порядку.
Складові
- Кабачок великий – 1 шт .;
- Корінь імбирний – 0,1 кг;
- Лимони – 6 плодів;
- Яблука кислі – 0,2 кг;
- Цукровий пісок – 1,2 кг;
- Вода – 1 ст.
Як готувати варення з кабачками і лимоном
Готування такого варення складається з трьох етапів: пюрірованіе інгредієнтів, приготування сиропу, з’єднання двох фракцій. Почнемо з першої.
- Яблука і кабачки чистимо від шкірки і насіння. Після цього всі заявлені продукти плюс імбир пропускаємо через м’ясорубку з самою дрібною насадкою.
- Тепер приготуємо сироп. Пару лимонів обшпарюємо, а потім за допомогою терки знімаємо з них цедру. Після цього, з усіх шести лимонів віджимають сік (0,3 л) і фільтруємо його через марлю.
- Воду змішуємо з цукровим піском і в мультіварочном режимі «Випічка» доводимо склад до кипіння, після чого вливаємо в солодку рідину лимонний сік і всипаємо цедру. При постійному помішуванні, уварюємо сироп до загустіння хвилин 10-15.
- Як тільки сироп буде готовий – перекладаємо до нього, отримане з м’ясорубки, пюре, все перемішуємо і виставляємо програму «Гасіння» або «Варення» на 1 годину.
- За той час, поки варення вариться, підготуйте баночки, кришки і простерилизуйте їх.
- Гаряче готове варення розливаємо по ємностей, закочує герметично і ставимо остигати.
Секрети приготування лимонно-кабачкової варення
Сьогодні важко когось здивувати лимонним варенням. А ось кабачкове повидло з чарівним ароматом лимона – це справжнісінька дивина, до того ж, дуже смачна і проста в приготуванні.
У кондитерських архівах накопичилося безліч різних рецептів такого варення, і кількість їх постійно поповнюється, адже кожна господиня – новатор на кухні, і завжди рада привнести в класичні технології свої авторські ідеї.
- Наприклад, в звичайне Кабачково-лимонне варення можна додати горіхи, які стануть відмінним сюрпризом для їдців. У такій масі будуть відмінно себе «відчувати» волоські, бразильські горіхи, мигдаль, арахіс, фундук, а також підсмажені насіння кунжуту або соняшника.
- Також можна додавати в таке варення абрикоси, ядра абрикосових кісточок і курагу.
- Оригінальним буде варення з лимона, кабачка і ананасового соку. В цьому випадку кабачкові кільця слід нарізати не товще 1 см, а потім розсікти на кілька шматочків, як консервовані ананаси. Далі з соку і лимона з цукром вариться сироп, в якому потім проварюються кабачкові шматочки.
- Збагатити смак варення здатні і східні прянощі: кориця, аніс, ваніль, імбир. Додавати ці спеції слід в процесі варіння і бажано не в вигляді порошку, а у вигляді плодів. А вже перед розливом готового варення по тарам ці інгредієнти слід витягти з солодкої маси.
Варення з кабачків з лимоном – це не тільки смачне додаток до зимових вечорах, але і кращий вітамінний «привіт з літа», який зміцнить імунітет і додасть організму сил і енергії.
Пригощайтеся!