Овочеві страви завжди вважалися джерелом вітамінів, тому-то їх часто готували і продовжують готувати господині, особливо, коли в розпалі сезон нового врожаю.
Достаток цінних плодів надихає господинь на приготування всіляких салатів, перших страв і закусок – таких, як рагу з кабачків. Це частування має масу різних рецептів, проте одне завжди залишається загальним – в складі страви даний асорті з овочів, саме це і робить його смачним.
Овочеве рагу: рецепт з кабачками
Складові
- Баклажан – 1 шт. + –
- Морква – 1/2 шт. + –
- Картопля – 1 шт. + –
- Кабачок – 1 шт. + –
- Кріп – за смаком + –
- Вода – 1/2 ст. + –
- Помідори – 1-2 шт. + –
- Сіль – за смаком + –
- Рослинна (соняшникова) масло – для обсмажування + –
- Цибуля ріпчаста – 1/2 шт. + –
- Мелена паприка – за смаком + –
Як приготувати рагу з кабачків і картоплі
Рагу з овочів з кабачками – прекрасний варіант обіду. Готується блюдо досить швидко, інгредієнти для нього потрібні недорогі і доступні, а зусилля, витрачені на підготовку, і зусиллями-то важко назвати, адже робити овочеве рагу з кабачків з картоплею – одне задоволення.
Повірте, ваші домочадці збіжаться до столу раніше призначеного терміну.
- Баклажан (або як його ще називають у народі – синенький) моєму в воді, зрізаємо з плоду хвостик і подрібнюємо овоч середніми кубиками.
- Кабачок промиваємо, видаляємо з обох сторін кінці, подрібнюємо прісно-соковитий плід так само, як баклажани.
- Лушпиння головку чистимо від лушпиння, споліскуємо під струменем води, нарізаємо цілими або полуколечкамі.
- Морквину чистимо, миємо, нарізаємо не сильно довгою тонкою соломкою.
- Томати «купаємо» в воді, вирізаємо з них хвостики, нарізаємо очищені плоди кубиками.
- З картоплі зрізаємо шкірку, обмиваємо коренеплоди, аналогічно (кубиками) їх подрібнюємо.
- У сковороду вливаємо олію, ставимо її на плиту, після чого включаємо конфорку і робимо полум’я середнім – чекаємо, поки сковорідка нагріється.
- Як тільки це відбудеться – всипаємо картопляну нарізку. Обсмажуємо її до появи золотистого відтінку, після чого всипаємо нарізані моркву з цибулею. Їх також млоїмо до появи приємного рум’яного кольору з «золотим» відливом.
- Слідом за цибульний-морквяної нарізкою додаємо в загальну масу подрібнений баклажан, кабачок, а також томати. Ретельно вміст сковорідки заважаємо дерев’яною лопаткою, пробуємо на смак і додаємо сіль (стільки, скільки потрібно).
- Зелень кропу ретельно миємо, після чого ароматну свіжу приправу дрібно ріжемо.
- Пересипаємо рубаний кріп в сковороду, доливаємо в ємність трохи води, акуратно все заважаємо.
12. Знову пробуємо блюдо на сіль – якщо її на ваш погляд не вистачає – досипьте. Крім солі, в майже готове овочеве рагу, всипаємо коріандр, паприку і будь-які інші спеції на розсуд.
13. Після додавання прянощів сковороду накриваємо кришкою. Тушкуємо рагу з баклажанів, кабачків, картоплі буквально 5 хвилин на все тому ж середньому вогні, потім плиту вимикаємо.
Подавати ароматне рагу з овочів можна без нічого, а можна доповнити смак тостами, свіжим хлібом або парою ложок сметани.
Рагу з кабачків з м’ясом
Робити овочеве рагу можна з будь-яким м’ясом, але сьогодні це буде улюблена багатьма яловичина. Даний сорт прекрасно поєднується з різними овочами, тому його можна сміливо додавати в блюдо, не боячись, що він переб’є основний смак овочевого асорті.
Складові
- Кабачки – 1-2 шт .;
- Яловичина (вирізка) – 1 кг;
- Цибуля ріпчаста – 1-2 головки;
- Баклажани – 2 плоду;
- Морква – 2 шт .;
- Спеції (суміш пряних трав, базилік, мелені перці, коріандр, орегано, паприка і т.д. – на вибір) – за смаком;
- Перець гострий – за смаком;
- Помідори звичайні – 4-6 шт .;
- Часник – 1-2 зубки (або за смаком);
- Болгарський перець – 2 шт .;
- Сіль за смаком;
- Масло вершкове – 150 г.
Рецепт овочевого рагу з яловичиною, баклажаном і кабачком
- Всі овочі миємо під проточною водою, зрізаємо з них (там, де це необхідно) хвостики, плодоніжки, вирізаємо насіннєву серцевину.
- Синенькі крупно ріжемо, присипаємо сіллю, залишаємо просочуватися на півгодини.
- Помідори ділимо навпіл, знімаємо з них шкірку і трьом саму лише м’якоть на тертці.
- Яловичу вирізку ріжемо шматочками середнього розміру, складаємо їх в сковороду або каструлю з товстим дном, заливаємо склянкою води, після чого приступаємо до гасіння. Тушкуємо яловичину до випаровування всієї рідини з ємності.
- Коли вода повністю зникне – замінюємо її рослинним маслом і обсмажуємо м’ясо до зарум’янювання (смажити обов’язково з усіх боків).
- Далі всипаємо до зарум’яниться м’яса нарізану цибулю, посипаємо його прянощами і смажимо, заважаючи практично постійно.
- Нарізаємо тонкою соломкою моркву, пересипаємо її в сковорідку / каструлю і обсмажуємо разом з яловичиною та іншими овочами ще 1 хвилину.
- Знімаємо ємність з вогню, укладаємо в неї шарами овочі, що залишилися: засолені баклажани, свіжі кабачки, солодкий перчик, після – заливаємо все тертої помідорною масою, посипаємо подрібненим часником, заправляємо гострим перцем.
- Вливаємо в каструлю / сковороду ½ склянки води, солимо блюдо, зверху розкладаємо на тушкованих овочах шматочки вершкового масла, потім накриваємо рагу кришкою і ставимо його варитися на середній вогонь.
- Як тільки рагу з овочів з м’ясом закипить – полум’я зменшуємо до мінімального і Томім частування на дрібному вогні 1,5-2 години.
У процесі варіння страви, кришку ємності, в якій готується овочеве частування, не рекомендується відкривати, а вміст – перемішувати.
- На останніх хвилинах приготування овочеве асорті перемішайте, посоліть, якщо потрібно, і знімайте з плити.
- Дайте страві настоятися 20-30 хвилин під закритою кришкою, після чого розливайте по порціях і подавайте з хлібом або яким-небудь легким гарніром до столу.
Секрети смачного французького рагу з кабачків
Щоб отримати апетитне рагу – необхідно знати всі способи його приготування. Не завадять також і кулінарні секрети, які підкажуть, чим доповнити інгредіентний склад блюда, а також, в чому ще, крім традиційної сковорідки і каструлі, можна смачно приготувати рагу з овочів?
Але давайте про все по порядку.
Чим замінити яловичину в рагу?
Якщо ви вирішили зробити овочеве рагу з м’ясом, то вам варто для початку визначитися: з яким його видом блюдо краще приготувати? Насправді, вибір надзвичайно широкий і обмежень, як таких, немає. Не тільки яловичину поєднують з овочами, прекрасно доповнює їх також курка, телятина, свинина і навіть індичка.
Вибирайте будь-який м’ясний вид на свій розсуд або спробуйте приготувати рагу з кожним типом м’яса окремо, тоді ви зможете самі визначити, що вам більше до смаку.
Як зробити рагу смачніше?
Явно не секрет, що в це знамените і улюблене в нашій країні блюдо можна класти будь-які овочі. Все, що вам подобається – все додавайте:
- помідори (звичайні або черрі),
- кабачки (цукіні, класичні і т.п.),
- капусту (білокачанна, кольорова),
- перець (мелений і болгарський),
- цибуля,
- морква,
- часник (зубки або молоді зелені пір’я),
- картопля,
- селера,
- горошок зелений,
- баклажани і т.д.
Смак рагу від цього не зіпсується, зате користі стане в рази більше.
Зелень і спеції також використовуйте будь-які, але врахуйте, що всього повинно бути в міру і важливо, щоб додані інгредієнти між собою гармонійно поєднувалися.
У чому приготувати рагу з овочів
Каструля і сковорода – не є єдиними способами приготування улюбленої страви. Не менш смачним воно виходить, якщо згасити рагу з баклажанів і кабачків в мультиварці або духовці. Процедура і час готування по суті ті ж, відрізняється тільки місце і режим приготування.
У духовці рагу робиться в горщиках або на сковороді. Як правило, 1-1,5 години при 220 ° C випікання досить. В мультиварці ж досить 60 хвилин, щоб на режимі «Випічка» або «Рагу-гасіння» смачна закуска повністю приготувалася.
Це все, що вам потрібно було знати про рагу з кабачків. Як бачите, це вітамінне блюдо не має нічого складного ні в своєму інгредіентному складі, ні в кроках приготування. У перекладі з французької (а саме цієї кухні ми зобов’язані сказати «спасибі» за появу улюбленого нами рагу), «рагу» означає «викликати апетит», і варто визнати, що назва повністю виправдовує себе.
Адже при одному погляді на готове парующее рагу, нічого іншого, як бажання швидше покуштувати це частування – не виникає. Так що готуйте мультивітамінів овочеве блюдо – і заслужено насолоджуйтеся його ароматами.
Смачного!