Як приготувати яблучний пиріг шарлотка в духовці

Пиріг шарлотка з яблуками рецепт в духовці
Уявити своє життя без домашньої випічки не зможе жоден ласун, адже кращого доповнення до чаю просто не знайти.

Щоб потішити сім’ю ніжним десертом, не обов’язково готувати надприродне, досить спекти пиріг шарлотка з яблуками (рецепт в духовці ми вам надамо). Смак випічки воістину особливий: легка кислинка Антоновским плодів робить її оригінальною, а пишність «форм» так апетитна, що втриматися просто неможливо.

Пиріг шарлотка: класичний рецепт з яблуками

Пиріг шарлотка - класичний рецепт з яблуками в духовці

Складові

  • Яйця курячі – 4-5 шт. + –
  • Лимонний сік (або кислота) – 1/2 ч.л. + –
  • Цукор-пісок білий – 1 ст. (Об’ємом 250 мл) + –
  • Яблука – 4-5 шт. + –
  • Борошно пшеничне – 1 склянка + –

Як приготувати пиріг з яблук «Шарлотка» в духовці

Готувати яблучний пиріг шарлотка можна на будь-якій основі: кефірі, молоці і т.п. Але ми розглянемо для початку класичний варіант приготування пишною шарлотки, він доступний абсолютно кожній господині, і його під силу реалізувати на практиці всім, без винятку, кулінарам.

Робиться випічка зовсім недовго, так що задоволення ви встигнете отримати не тільки від готового продукту, але і від процесу його приготування.

  1. Очищаємо яблука від шкірки, видаляємо з них насіннєву коробку, нарізаємо м’якоть невеликими і бажано тонкими скибочками.
  2. Щоб яблучна нарізка не потемніли – збризніть скибочки свіжим лимонним соком (або присипте їх лимонною кислотою), накрийте кришкою.
  3. Збиваємо яйця до утворення пишної піни. Найкраще збивати міксером на великій швидкості, тоді результат збивання буде більш вражаючим.
  4. В отриману повітряну масу невеликими порціями вводимо цукор-пісок, не припиняючи, при цьому, збивання маси. Пам’ятайте, що цукор повинен розчинитися повністю.
  5. Невеликими частинами всипаємо в збиту цукрово-яєчну масу просіяне борошно, кладемо дрібку солі і домішуємо тісто до потрібної консистенції на малій швидкості міксера.

Майте на увазі, що змішувати збиту яєчну масу з борошном потрібно дуже обережно, щоб не зникли бульбашки, які допомагають тесту ідеально піднятися.

  1. Духовку прогреваем до 180 ° С. А поки вона загострюється – змащуємо підготовлену форму для випікання вершковим (або рослинним) маслом і трохи присипаємо її борошном, щоб потім легше було витягти пиріг без пошкоджень.
  2. Першими на дно змащеної форми викладаємо скибочки очищених яблук, зверху заливаємо їх тестом. Але можете поступити трохи інакше – відразу змішайте тісто з яблуками і перелийте масу в підготовлену форму.
  3. Готуємо пиріг шарлотка з яблуками 25-30 хвилин, поки не зарум’яниться корочка. Дверцята духовки в процесі випікання краще не відкривати, щоб пиріг не «опал».

Як приготувати яблучний пиріг шарлотка в духовці

За допомогою дерев’яної палички (зубочистки) перевіряємо готовність випічки: проколюємо десерт, і якщо шпажка суха – значить, шарлотка готова, якщо волога – треба її ще якийсь час випікати. В кінці приготування посипаємо яблучну шарлотку цукровою пудрою.

Яблучний пиріг «Шарлотка»: поради до рецептом

  • Яблука для начинки краще вибирати з сорту «Антонівка», ці плоди максимально розкривають свій смак у випічці і надають їй особливу соковитість і смак.
  • Для більшої пікантності пирога, часточки яблук можна, перед тим, як викласти їх у форму, злегка протушкувати в олії на сковороді.
  • Оригінальних ноток випічці додасть кориця або коньяк (досить 1 чарки), якими можна, на вибір, приправити яблучну начинку.

Читайте ще схожі записи:


Рецепт пирога шарлотка з яблук на кефірі
Як спекти пиріг шарлотка в мультиварці

Пиріг з яблук «Шарлотка»: простий рецепт на кефірі

Якщо в попередньому рецепті пишність пирога ми отримували за рахунок збивання до білої піни яєць, то в цьому для отримання його легкості додамо розпушувач або соду – на вибір.

Шарлотка з яблуками на кефірі – «смачний» рецепт, який, до того ж, просто втілити в життя. Обов’язково спробуйте зробити яблучний пиріг «Шарлотта» на кефірі – результат вас не розчарує.

Складові

  • Борошно (в / с) – 2 склянки (обсяг кожного – 250 мл);
  • Цукор – 1 склянка;
  • Розпушувач (або сода) – 1 ч.л .;
  • Яблука солодкі – 5 шт .;
  • Кефір – 1 склянка;
  • Цукор – 1 склянка;
  • Яйця – 3 шт.

Пиріг шарлотка з яблуками в духовці - класичний рецепт

Як спекти повітряну яблучну шарлотку на кефірі

  • Соковиті яблука промиваємо у воді, очищаємо їх (можете шкірку залишити, якщо вам так смачніше, але простежте, щоб шкурка на плодах була пошкодженою або гнилої), вирізаємо серцевину і нарізаємо м’якоть середніми часточками.
  • Просіваємо високосортну борошно, щоб вона наситилася киснем.
  • Далі збиваємо цукор з яйцями міксером (швидкість висока), всипаємо в зазначеній кількості негашене соду. Якщо содовий присмак у випічці вам не до душі, тоді соду замініть розпушувачем.
  • З’єднуємо в мисці кефір і збиті яйця, всипаємо до них просіяне борошно маленькими порціями, не припиняючи заважати суміш міксером.

Але пам’ятайте, що занадто довго і активно заважати масу не потрібно, оскільки тоді з тіста «вийде» все повітря і наша бісквітна тестова основа перестане бути настільки пишною. За консистенцією тісто на шарлотку повинно вийти трохи густіше, ніж на оладки.

  • Форму для випікання змащуємо маргарином або вершковим маслом (якщо форма силіконова, то масло не потрібно), після – виливаємо в нього частину тесту, зверху викладаємо яблучні дольки і посипаємо їх за смаком корицею.
  • Заливаємо все залишками тіста і поміщаємо форму в духовку на 45 хвилин. Випікаємо пиріг шарлотка при температурі 180 градусів.

Час випікання у кожної господині може трохи відрізнятися, все залежить від потужності і моделі самої духовки. Це важливо враховувати при приготуванні.

Готовий десерт, при бажанні, можна прикрасити збитими вершками, свіжими (або замороженими) ягодами, кокосовою стружкою, полити топленим шоколадом або посипати цукровою пудрою.

Як спекти повітряну яблучну шарлотку на кефірі

Смачний пиріг шарлотка з яблуками (рецепт в духовці який ми розглянули) прикрасить ваш стіл, незалежно від приводу, через який ви його приготували. Ніжний витончений смак прекрасно доповнить чай, кава або какао. Після такої дегустації, ніяких додаткових солодощів не знадобиться, оскільки гастрономічне задоволення і так буде зашкалювати.

Смачного!