Меню в червні, липні і серпні стає більш одноманітним, і затяжне чергування окрошки і холодного борщу геть позбавляє задоволення від їжі. Пора зазирнути за обрії слов’янської кухні і відкрити для себе сто і один рецепт, як робити холодний суп гаспачо: червоний томатний, горіховий білий і огірковий зелений. Асортимент літніх іспанських супових блюд неймовірно великий, і сьогодні ми хотіли б запропонувати три версії національної іспанської юшки на будь-який смак.
Холодні супи гаспачо є основними і найбільш вигідними стравами на літо. Вони не тільки відмінно справляються з голодом при своїй досить низькій калорійності, а й вельми ефективно вгамовують спрагу і охолоджують розпалений організм. Крім того готуються такі обіди зі свіжих овочів без варіння, смаження, а за допомогою блендера, що дозволяє нам їсти вітаміни в чистому вигляді.
Оригінальний рецепт холодного супу гаспачо неймовірно простий і запам’ятати його складові компоненти можна з першого разу, адже в списку значаться лише найпопулярніші у всьому світі свіжі, соковиті, освіжаючі овочі: огірки, перець, цибуля і обов’язково стиглі НЕ соковиті, а саме м’ясисті помідори.
Класичний томатний холодний гаспачо
Складові
- Цибуля ріпчаста червоний – 1 головка + –
- Болгарський перець червоний – 1 великий плід + –
- Огірок свіжий – 1 шт. + –
- Оливкова олія – 60 мл + –
- Сік томатний – 750 мл + –
- Кінза свіжа – 1 пучок + –
- Соус – 4-6 крапель + –
- Оцет винний червоний – 1/3 склянки + –
Як готувати холодний суп з помідорів гаспачо
Коли ми готуємо вдома, то обов’язково вносимо незначні корективи на власний смак навіть в найсуворіші рецептури найскладніших страв. В даному випадку ми вирішили приготувати гаспачо з томатним соком.
Ні, не варто хвилюватися, базова основа зі свіжих помідорів залишається незмінною, а сік ми використовуємо для розведення овочевого пюре.Так текстура супу виходить більш ніжною, що не водянистою (як якщо б використовували воду), а смак набуває легкий і дуже приємний відтінок маринування.
- Для суповий основи нам слід подрібнити в блендері до стану пюре половину томатів і огірків, попередньо очистивши їх від шкірки і нарізавши на середні шматочки.
- Половину ріпчастої цибулі і очищений від насіння болгарський перець цілком відправляємо також в блендер і подрібнюємо в пюре.
- Змішуємо дві кремові маси і перетираємо через дрібне сито. Отриману ніжну масу заправляємо оцтом, оливковою олією, соусом «Табаско», розводимо томатним соком, солимо за смаком і все добре перемішуємо.
- Половину помідорів, цибулі та огірків подрібнюємо дрібними кубиками (з томатів і огірків також зрізаємо шкірку), змішуємо з дуже подрібненою кінзою і всю салатну основу відправляємо в томатний крем-бульйон.
Готовий гаспачо перед подачею слід охолодити близько двох годин.
Холодний суп білий гаспачо
Цей рецепт приготування традиційного іспанського супчика не такий відомий, як класична версія гаспачо з томатів. Однак саме цей варіант супу є прабатьком крем-супів в іспанській кулінарної історії, адже його рецептура з’явилася задовго до того, як були відкриті помідори.
Ця страва більш ситне, адже в його складі присутні такі інгредієнти, як хліб, горіхи і виноград, в іншому ж тут ми зустрінемо все той же свіжий огірочок, оливкова олія і часник. Але про все по порядку.
Складові
- Черствий білий хлібний м’якуш – 200 г;
- Бульйон (курячий або овочевий) – 0,5 л;
- Мигдальний горіх – 1 ст .;
- Виноград «Кишмиш» – 200 г;
- Свіжий огірок – 2 шт .;
- Часникові часточки – 2 шт .;
- Масло оливи – 50-60 мл;
- Сіль – 7 г;
- Оцет яблучний – 2,5 ст.л .;
Як зробити білий холодний суп гаспачо
- У теплому бульйоні відмочують хлібний м’якуш до тих пір, боки булка не стане м’якою і добре просочиться рідиною.
- Мигдаль також замочуємо в окропі на кілька хвилин, очищаємо від лушпиння і разом з часником і дрібкою солі перекручуємо в блендері або кухонному комбайні до стану пасти.
- Потім в горіхову масу перекладаємо вимочений хліб разом з бульйоном, додаємо виноград і нарізані на великі шматки огірки. Шкірку з огірків зрізати потрібно обов’язково, а також видаляємо краю овоча.
- Перемелюємо всі інгредієнти до однорідної маси, потім вливаємо оцет, оливкова олія і сіль за смаком. Все гарненько змішуємо і охолоджуємо.
Подавати білий гаспачо слід в супових чашах або великих супових тарілках, прикрасивши листочком базиліка.
Зелений холодний суп гаспачо
Огірковий суп-пюре – це справжній порятунок в спекотні дні, коли апетит і бажання стирчати біля плити просто-напросто зникає, а відчуття голоду – ні! Якраз для таких моментів і стане в нагоді цей покроковий рецепт з фото найкращого охолоджувального і поживного страви від іспанських кулінарів.
Зробити своїми руками в домашніх умовах середземноморський прототип нашої окрошки можна за лічені хвилини. І швидкий рецепт це ще не всі плюси даного обіду. Величезна користь, шикарний смак свіжих овочів і трав, і що особливо важливо зелений гаспачо – це самий бюджетний варіант крем-супу.
Складові
- Свіжі огірки короткі – ½ кг;
- Свіжа зелень кропу – 1 пучок;
- Лук-ріпка білий – 1 головка;
- Зелений солодкий перець – 2 шт .;
- Жовтий солодкий перець – 1 шт .;
- Масло оливи – 30 мл ;,
- Оцет винний червоний – 25-30 мл;
- Вода фільтрована – 250 мл;
- Сіль за смаком;
Як приготувати холодний зелений суп гаспачо
- Очищені і нарізані на великі шматочки овочі (огірок, перець жовтий і зелений, цибуля і укропную зелень) завантажуємо в чашу блендера і доводимо все інгредієнти до Пюріровать стану. За скибочці жовтого і зеленого перцю необхідно залишити для прикраси.
- Потім перетираємо через ситечко овочевий крем, заправляємо оцтом, оливковою олією, сіллю за смаком і розбавляємо водою. Міксером збиваємо суп-пюре протягом 5 хвилин, щоб всі компоненти гарненько перемішалися.
- Зелений гаспачо розливаємо по порційних склянках і посипаємо зверху дрібно порізаними жовтим і зеленим перцем.
Хочете урізноманітнити літнє меню, але не знаєте що приготувати?