Як приготувати французький цибулевий суп

Цибулевий суп по-французьки
Походження вишуканого першого страви воістину королівське, адже, за легендою, вперше воно було приготовлено для короля Франції Людовіка XV. Після багатьох років цибульний суп по-французьки змінив свій первісний склад і технологію приготування, проте залишив за собою право бути кращим з кращих. Унікальність приготування відомого французького блюда полягає в особливостях обсмажування цибулі, саме від цього інгредієнта повністю залежить смак.

Французький цибульний суп за класичною технологією готується нескладно, однак часу на нього доведеться витратити чимало. Щоб отримати досконалий смак першої страви – потрібен мінімальний набір інгредієнтів, але найголовніше, щоб основний продукт – ріпчаста цибуля, був солодким і якісним.

Можна додати також трохи спецій, найкраще підійде чебрець, дозволяється використовувати селеру, а от експериментувати з іншими свіжими або сушеними пряними травами в цій страві не рекомендується.

Як приготувати цибульний французький суп: класичний рецепт

Як приготувати цибульний французький суп - класичний рецепт

Складові

  • Цибуля ріпчаста білий – 1 кг + –
  • Твердий сир – Грюйєр або Пармезан + –
  • Масло вершкове – 60 г + –
  • Яловичий бульйон – 1 л + –
  • Чебрець – 6 гілочок.
  • Французький багет (для приготування грінок) – за смаком;

Приготування класичного французького супу

  1. Цибулини нарізаємо четвертинками, потім тонкими смужками.
  2. Розтоплюємо на сковороді вершкове масло, викладаємо в неї нарізану цибулю. Якщо любите селера, то можете додати для смаку 2-3 стеблинки.
  3. Пасеруємо цибулю на середньому вогні (періодично його помішувати), поки він не зарум’яниться. Дуже важливо, щоб цибуля карамелізований і придбав гарний золотистий відтінок. В середньому, на такий процес йде 20-35 хвилин. Цей етап приготування дуже важливий, цибулю потрібно добре обсмажити, але, ні в якому разі, не перетримуйте його на вогні.
  4. Далі вливаємо частина яловичого бульйону (250 мл) в обсмажену цибулю і продовжуємо готувати страву, домагаючись випаровування влитий рідини. Коли ви зможете дерев’яною лопаткою при помішуванні залишати слід, тоді можна вважати, що луковая маса досить густа.
  5. Після цього знову додаємо бульйон (250 мл) до цибулі, і ще раз випаровуємо рідина.
  6. Коли друга частина бульйону випарується – виливаємо в сковороду його залишок (400 мл). Доводимо продукт до кипіння, а потім проварюємо його стільки, скільки потрібно для отримання супу середньої густини.
  7. Поки цибульний суп по-французьки буде варитися – ми приступаємо до приготування грінок. Робити смачні домашні грінки ми будемо з класичного для Франції хлібопродукту – французького багета. Розрізаємо багет по діагоналі тонкими шматочками, після – обсмажуємо їх в тостері або на сковороді.

Коли суп повністю приготується – його можна буде з готовими грінками подати до столу. Однак, якщо ви хочете зробити французький цибулевий суп ще оригинальней, тоді пропонуємо продовжити приготування.

  • Розливаємо масу по тарілках або горшочкам. Наливайте так, щоб до верху залишалося не більше 1 см.
  • Натираємо на тертці твердий сир, посипаємо їм всю поверхню супу.
  • Поверх кладемо обсмажені грінки, потім знову все присипаємо тертим сиром.
  • Розміщуємо суп в горщику / тарілці в розігріту до t 200 ° С духовку. Довго тримати блюдо в духовці не варто, дочекайтеся, поки сир розплавиться (але не потече) і подавайте гаряче першу страву до столу. Перед подачею кожну порцію посипте листочками чебрецю.

Готувати французький цибулевий суп можна не тільки на яловичому бульйоні, допускається також використання курячого і овочевого бульйону. Можна робити суп і на звичайному окропі. Також для додання пікантності деякі господині додають в першу страву трохи алкоголю. Найчастіше – це такі вишукані напої, як біле сухе вино, херес, коньяк або бренді. Один з таких рецептів пропонуємо розглянути покроково.

Французький цибульний суп з вином: рецепт з білим вином

Вельми цікавий варіант приготування і, без того вишуканої страви, передбачає включення до свого складу білого вина. Такий особливий напій навіть в невеликих кількостях здатний прикрасити смак супу і зробити його по-справжньому пікантним і оригінальним.

Доповнити «родзинку» в страві зможе смачний житній хліб і твердий сир Грюйер. У поєднанні всі ці інгредієнти дозволять на повну розкрити смакові властивості улюбленого французького супу.

Складові

  • Грюйєр (тертий) – 60 г;
  • Бульйон з яловичини – 200 мл;
  • Вершкове масло – 1 ст. л .;
  • Ріпчасту цибулю – 1 шт .;
  • Житній хліб – 4 шматочки;
  • Сіль за смаком;
  • Біле вино – 50 г;
  • Мелений чорний перець – за смаком.

Французький цибульний суп з вином - рецепт з білим вином

Як приготувати цибульний суп по-французьки

  1. Розтоплюємо в каструлі вершкове масло.
  2. Викладаємо в неї нарізану кільцями цибулю, все перемішуємо, обсмажуємо продукт на середньому вогні протягом 20 хвилин. Не забуваємо обсмажування помішувати.
  3. Лук солимо, перчимо (орієнтуйтеся на кількість – всього по щіпці), заважаємо.
  4. Додаємо до цибулі вино, тушкуємо цибульний-винну суміш 2 хвилини.
  5. Після – вливаємо бульйон, варимо суп по-французьки під закритою кришкою близько 20 хвилин.
  6. Переливаємо суп в спеціальну бульонную чашку, зверху кладемо на нього пару шматочків темного хліба, присипаємо все порцією тертого сиру і прибираємо продукт запікатися в духовку на 3 хвилини. Готуємо цибульний суп при t 200 ° С в режимі «Гриль».

Сир для присипки використовувати можна відразу декількох видів (наприклад, Моцареллу і Пармезан), проте всі сорти повинні бути твердими і не солоними.

Як приготувати цибульний суп для схуднення

Крім того, що французький суп з цибулею – смачну і поживну страву, воно ще може бути і дуже корисним, наприклад, в боротьбі із зайвими кілограмами. Безумовно, треба плутати цей французький рецепт з дієтичним не варто, це 2 абсолютно різні страви, єдине, що їх об’єднує – це назва і наявність у складі цибулі. Готується цибульний суп по-французьки для схуднення зі всілякими овочами, а ось солі, масла, вина і калорійного хліба в ньому немає.

Складові

  • Помідори – 6 шт .;
  • Капуста білокачанна – 1 шт .;
  • Селера (корінь) – за смаком;
  • Лук – 6-7 шт .;
  • Болгарський перець (зелений) – 2 шт.

Як приготувати цибульний суп по-французьки для схуднення

Приготування французького супу

  1. Овочі миємо, ріжемо невеликими шматочками, потім змішуємо їх між собою і пересипаємо в каструлю.
  2. Наливаємо в ємність холодну воду, ставимо каструлю на плиту.
  3. Як тільки суп закипить – додаємо в нього спеції (найкраще кмин або куркума), охолоджуємо блюдо, з зеленню подаємо до столу.

Як бачите, існує багато варіантів приготування такої страви, як цибульний суп по-французьки. Вибирайте рецепт на свій розсуд і не сумнівайтеся, чи варто вам витрачати так багато часу на приготування. Хоч готується цибульний суп довго, зате рівних йому серед перших страв практично немає. Дивуйте своїх близьких вишуканими стравами, і нехай вони завжди будуть чудовими на смак.

Смачного!