Теплу пору року – найкращий період для відпочинку на природі, і за традицією він проходить в компанії смачної їжі і близьких людей. Якщо і ви незабаром збираєтеся виїхати на пікнік, тоді вам обов’язково варто записати рецепт, як приготувати форель на мангалі в фользі, а також без неї.
Ця царська риба із сімейства лососевих, безсумнівно, прикрасить ваше виїзне меню і зробить відпочинок на свіжому повітрі незабутнім.
Не тільки шашлики можна приготувати, виїжджаючи на природу на пікнік. Якщо ви дійсно хочете здивувати тих, хто приїхав відпочивати разом з вами, тоді запечена на мангалі форель – те, що потрібно. Ви переконаєтеся, що смачною риба виходить не тільки в домашніх умовах (скажімо, зроблена на сковороді або в духовці), але і на мангалі в лісі. Запам’ятовується аромат димку додасть їй ще більше пікантності та оригінальності смаку.
Готувати ніжну рибу можна з усілякою зеленню, овочами, грибами та іншими інгредієнтами. Ми ж вам пропонуємо 3 простих рецепта, які ви з легкістю відтворить без домашніх сковорідок, блендерів та іншої техніки, в суворих умовах лісової галявини.
Форель у фользі на мангалі: рецепт з лимоном
Складові
- Форель (стейки) – 5-6 шт. + –
- Чорний перець мелений – щіпка або за смаком + –
- Сіль – 2 щіпки або за смаком + –
- Лимон – 1 шт. + –
- Петрушка – 1/3 пучка + –
- Спеції – за смаком + –
Приготування стейків форелі на мангалі
Рецепт приготування риби на решітці на мангалі – дуже простий і швидкий спосіб смачно запекти форель. Щоб ненав’язливо підкреслити її ніжний смак – обкласти стейки шматочками лимона. Цитрусові виділять при смаженні свій сік і, тим самим, зроблять філе більш соковитим.
- Філе натираємо спеціями, сіллю, перцем.
- Поливаємо їх лимонним соком.
- Викладаємо стейки на фольгу, обкладає рибні шматочки часточками свіжого лимона.
- Притрушуємо їх зеленню, на 20 хвилин залишаємо філе маринуватися.
- Викладаємо замариновані стейки в фользі на решітку. Печемо рибу над вугіллям не більше 20 хвилин. Періодично її потрібно перевертати.
За таким же принципом можна запекти форель цілком. Тільки якщо будете використовувати цілі тушки, їх для початку гарненько очистіть від нутрощів, а перед самим запіканням часточки лимона вставте в надрізи, зроблені на тушці риби. Так буде не тільки смачніше, але і набагато красивіше при подачі.
Як приготувати форель на мангалі в фользі на вугіллі
Якщо у вас немає решітки, можна спробувати приготувати рибу на шампурах, вийде такий собі рибний шашлик зі шматочків форелі. Однак можна поступити ще незвичніше – запекти форель у фользі прямо на вугіллі. Але, щоб риба не пересмажилася – в вугіллі не повинно бути занадто сильного спека.
Складові
- Форель (ціла) – 2-3 шт .;
- Мелений чорний перець – за смаком;
- Зелень (петрушка, кріп) – по 1 пучку;
- Сіль за смаком;
- Лимон – 1 шт.
Як готувати форель у фользі на мангалі
- Тушки очищаємо, потрошимо.
- Зовні і зсередини натираємо рибу перцем з сіллю.
- Фаршируємо форель шматочками лимона, а також подрібненою зеленню.
- Кожну рибну тушку загортаємо в фольгу, потім викладаємо на розпечені (без полум’я) вугілля.
- Запікаємо рибу з одного боку 7 хвилин, після – перевертаємо її на іншу сторону і запікаємо ще стільки ж.
Форель на мангалі з грибами і білим вином без фольги
Воістину вишуканої королівська риба виходить тоді, коли форель готується зі свіжими грибами і білим сухим вином. На таке приготування в загальному йде близько 1,5 години, проте результат дійсно вражаючий. У нашому рецепті форель запікається цілком, тому її для початку потрібно буде добре випатрати.
Зробити це необхідно правильно, тому перш, ніж приступити до фарширування і запікання риби, ознайомтеся з порадами по її патранню.
Складові
- Ріпчасту цибулю – 1-2 шт .;
- Свіжа форель – 4-5 шт .;
- Лимон – 2 шт .;
- Печериці – 100 г;
- Петрушка – 1 пучок;
- Біле сухе вино – 150-200 мл;
- Сіль за смаком;
- Оливкова олія – 2-3 ст. л .;
- Мелений чорний перець – за смаком.
Як правильно випатрати форель
- Моєму тушки у воді.
- Викладаємо їх на обробну дошку, а потім робимо надріз вздовж рибного черева (від заднього черевного плавника до зябер).
- Виймаємо з форелі всі нутрощі, промиваємо тушки зсередини.
- Знімаємо з них шкіру: беремо голову риби в ліву руку, саму тушку міцно тримаємо правою рукою. Різко тягнемо рибну голову назад, ламаючи хребет, потім перетягуємо голову в протилежну від хвоста сторону. Завдяки цьому, шкіра з форелі зніметься буквально одним рухом, а м’якоть залишається цілою і не пошкодженою.
Приготування форелі
- Випотрошені тушки на філе не ріже. Голову і хвіст також можна не прибирати, так риба буде краще виглядати.
- Петрушку перебираємо, моєму, дрібно нарізаємо.
- Лук очищаємо від лушпиння, моєму, дрібно нарізаємо.
- Вимиті лимони ділимо навпіл, з кожної половини видавлюємо сік.
- Печериці моєму, ріжемо невеликими шматочками.
- Рибні тушки натираємо меленим перцем з сіллю, перекладаємо їх в чисту каструлю, заливаємо свіжовичавленим лимонним соком.
- Накриваємо ємність, залишаємо маринуватися на 1 годину.
- По закінченню маринування, тушки дістаємо з каструлі і починаємо фарширувати. Як фаршу ми будемо використовувати суміш петрушки, грибів і цибулі. Форель повинна бути добре нафарширована, можна для краси всередину тушки покласти шматочки лимона.
- Нафаршировану форель перекладаємо цілком на решітку (класти необхідно на відстані один від одного), накриваємо її зверху другою частиною решітки і гарненько все закріплюємо.
- При смаженні дуже важливо, щоб риба знаходилася від жару на відстані – не менше 5-7 см. Жар в дровах (або вугіллі) повинен бути не сильним, інакше – форель пересушиться, в гіршому випадку вона просто згорить.
- Поки риба буде смажитися – не забувайте її збризкувати сухим вином. Час приготування рибної закуски – 15-20 хвилин. Періодично грати з рибними тушками необхідно перевертати.
Перед подачею форель можна полити гранатовим соком, так буде ще пікантний. Якщо хочете трохи змінити звичний смак риби – спробуйте замаринувати її в соєвому соусі, розбавленому часником і медом. Залежно від розміру самих тушок, час маринування в такому соусі становить 30-40 хвилин.
Секрети успішної форелі на мангалі
- Готувати форель на мангалі краще зі свіжих тушок. Якщо ж зі свіжих приготувати не вийде, тоді для початку правильно розморозити рибу. Не використовуйте для розморожування тепло, просто перекладіть тушки з морозилки на час на нижню полицю, а потім приступайте до оброблення.
- Риба на мангалі смачною виходить, як у фользі, так і без неї. Однак більше переваг все ж у запікання з харчовою фольгою. Оскільки, запечіть на мангалі, риба близько знаходиться до спеку, то її сверхнежная шкіра ризикує сильно засмажити. Саме тому краще випікати форель на мангалі в фользі.
- Піч рибу на мангалі можна 2 способами: на вугіллі або дровах. У випадку з вугіллям вам знадобиться 1-1,5 кг вугілля на 1 кг форелі. Дрова краще вибирати з берези або осики, приблизно в такому ж співвідношенні, як і вугілля. Перш, ніж укласти рибу на мангал, дрова повинні почати тліти, а вугілля – добре прогоріти і покритися попелом, тільки тоді можна приступати до смаження.
- Крім тих спецій, що вказані в рецептах вище, для фарширування форелі також можна використовувати:
- кмин;
- майоран;
- чебрець;
- мелісу;
- базилік;
- шавлія;
- лавровий лист;
- розмарин;
- білий перець.
Ось і всі секрети того, як приготувати форель у фользі на мангалі. Дотримуючись простих рецептів і нескладних кулінарних рекомендацій – ви дуже швидко впораєтеся з приготуванням. Оскільки смак у риби приголомшливий, то вся порція буде з’їдена за лічені хвилини.
Тим, хто піклується про свою фігуру, варто відразу дізнатися, що калорійність форелі на мангалі досить висока, та й сама по собі риба жирна. Однак, якщо ви подасте її з овочами, лимоном або зеленню, то ризик набрати зайві кілограми істотно знижується. Відпочивайте на природі смачно і з задоволенням.
Смачного!