У розпал сезону літніх фруктів згадаємо про те, що з них можна готувати в домашніх умовах не тільки варення, а й інші солодкі закрутки.
Наприклад, важко придумати більш смачні ласощі універсального вживання, ніж зроблений своїми руками зі свіжих ягід тягучий і прозорий полуничний джем. Поспішаємо переконати тих, хто вважає, що готується він складніше і довше, ніж варення – насправді все навпаки, а результат виходить відмінним!
Варення і джем: в чому різниця?
Перш, ніж говорити про те, як приготувати смачний полуничний джем в домашніх умовах, і запропонувати цікаві рецепти, внесемо ясність, що ж собою являє це ласощі.
На відміну від варення, яке потрібно проварювати поступово кілька годин, щоб ягоди залишилися цілими, джем – це майже однорідна желеобразная маса, що складається з сиропу і розм’якшених плодів.
Готувати його набагато простіше, ніж варення, до того ж це більш економний варіант зимової солодкої заготовки, оскільки в якості сировини можна сміливо використовувати не тільки добірні ягоди, а й пересортицу – дрібні плоди в різного ступеня зрілості і навіть злегка пригнічені (але не зіпсовані! ).
Ще одна істотна відмінність джему з полуниці від варення домашнього приготування – робиться він швидко, буквально за лічені хвилини. Нижче ми пропонуємо варіант рецепта джему з полуниці «5 хвилинка» і слушні поради, як приготувати смачну домашню закрутку з улюбленої багатьма ягоди.
Покроковий рецепт густого полуничного джему
Цей рецепт, безумовно, припаде до смаку всім шанувальникам здорового харчування. Сахара для отримання ласощі потрібно трохи, воно буде збагачено «імунним» вітаміном С. Вариться всього 5 хвилин, а значить – зберігає майже всі корисні компоненти.
Складові
- Полуниця солодких сортів – 1,2 кг;
- Цукровий пісок – 400 г;
- Лимон середній – 1 плід.
Як приготувати вдома смачний джем з полуниці по швидкому рецептом
- Підготуємо ягоду – помиємо її і видалимо зелені цветоложа. Також її потрібно трохи просушити, щоб в джем не потрапила зайва волога.
- Тепер нам знадобиться блендер. У глибоку ємність складаємо підготовлені плоди і перетворюємо її механічним способом в ароматне пюре. При відсутності блендера ягоди можна просто розм’якшити виделкою або скористатися м’ясорубкою.
- Полуничне пюре виливаємо в глибокий сотейник, додаємо цукор, розмішуємо (дерев’яна лопатка нам на допомогу!) І відправляємо на середній вогонь.
- Коли маса почне закипати, потрібно її буде постійно помішувати, щоб вона не прихопила на дно сотейника.
- Розрізавши митий лимон, видавлюємо з нього 3 ст.л. свіжого соку і заправляємо їм ягідне пюре. Кислий фреш «спрацює» в якості додаткового консерванту, надавши при цьому ласощів неповторний аромат.
- Солодку масу тримаємо на вогні в киплячому стані не більше 5 хвилин, не перестаючи працювати ложкою, а потім знімаємо з вогню і відразу ж розливаємо в стерильні банки і закриваємо.
Швидкий полуничний джем у цій оригінальному рецептом зберігається недовго – максимум місяць. Але виходить він настільки ароматним і смачним (помірно солодким), що зазвичай з’їдається першим з усіх домашніх закруток. Хрусткі тости з ложкою ніжною полуничною маси – найкращий початок дня!
Приготування класичного джему з полуниці
Складові
- Полуниця – 2 кг + –
- Цукор-пісок білий – 2 кг + –
Як зробити смачний полуничний джем в домашніх умовах
- Миту і злегка просушену ягоду подрібнюємо будь-яким зручніше способом, засипаємо рівною кількістю підсолоджувача, заважаємо до розчинення солодких крупинок і ставимо на вогонь.
- Після закипання вогонь виставляємо на мінімум і проварюємо вміст ємності десь протягом півгодини. Чим темніше ви любите джем, тим довше доведеться тримати його на вогні.
- На поверхні джему з’явиться пінка – її по закінченню варіння потрібно видалити, інакше вона зіпсує зовнішній вигляд заготовки.
Розкладаємо ласощі по стерилізованих банках ще гарячим. А щоб крихке скло не тріснуло під дією високої температури, в кожну ємність потрібно помістити чисту ложку – метал забере на себе температуру. Перед закочуванням кришками ложки потрібно вийняти.
Зварити домашній полуничний джем за цим рецептом дуже просто. Під жерстяної кришкою він зберігається не один рік і за смаком набагато краще магазинного.
Полуничний джем по-домашньому без кісточок
Кількість цукру, запропоноване в цьому рецепті, можна збільшувати на свій смак. Менше класти його небажано, адже цукор – це не тільки смакова добавка, але і відмінний консервант.
Складові
- Полуниця (пересортиця) – близько 1,5 кг;
- Цукор – 1,5 склянки;
- Вода – близько 50 мл.
Як зварити в домашніх умовах джем з полуниці без кісточок
- Миті ягоди складаємо в глибоку посудину, доливаємо в неї приготовлену воду і ставимо на вогонь середньої інтенсивності. Час варіння – не більше 10 хвилин, щоб ягода віддала власний сік.
- Коли трохи охолоне, перетираємо її через дрібне сито, виливаючи пюре в іншу каструлю (бажано – нержавійку з товстим дном). У результаті повинно вийти близько 750 мл ягідної маси без кісточок.
- Додаємо в пюре цукор, все добре перемішуємо, щоб отримати однорідність, і відправляємо його на вогонь. Борти у другій ємності повинні бути вище, ніж у першій, з урахуванням кількості цукру, який будемо використовувати.
- Довго варити не треба, інакше джем стане занадто темним і позбудеться більшої частини вітамінів. Досить проварити масу протягом півгодини на мінімальному вогні, не перестаючи заважати її. Знявши з вогню, відразу ж розливаємо готове ласощі по стерилізованих банках і закриваємо.
Якщо плануєте зберігати заготовку в холодильнику, зійдуть і пластикові кришки, якщо ж в підвалі або будинку на полиці, краще закатати жерстяної. Зберігатися такий джем може хоч всю зиму. Правда, до весни він навряд чи вартий – вже дуже виходить смачним.
Якщо ягідна грядка порадувала небувалим урожаєм, і на полицях в домашньому льосі ще досить вільного місця, потрібно обов’язково спробувати приготувати дуже популярне в Європі і напівзабуте у нас ласощі.
Дізнавшись з нашого поста про деякі секрети, як зробити звичайний полуничний джем неймовірно смачним, залишиться тільки зібрати або купити потрібну кількість свіжої ягоди. Найкраще брати солодкі плоди – тоді цукру доведеться класти менше, а ласощі з банки вийде максимально корисним!