Як приготувати цибульний пиріг по-французьки будинку

Французький цибульний пиріг
Сьогодні вашій увазі ми хочемо запропонувати цікаве і досить легке в приготуванні блюдо – надбання паризької національної кухні. Французький цибульний пиріг – це безпрограшний варіант на сніданок, обід, вечеря і навіть на святковий стіл, який не вимагає доповнень і повноцінний і ситний, як самостійну страву. Щоб приготувати своїми руками цю просту і швидку випічку не потрібно вистачати з неба зірок, для цього ми скористаємося тими продуктами, які є в кожному будинку.

Назва пирога говорить сама за себе; в складі начинки дійсно немає нічого крім смаженої цибулі. І якщо вас не бентежить цей овоч, а кого-то навпаки притягує своєю пікантність, то цей пост буде для вас дуже корисний.

Ми звикли використовувати для несолодкої випічки в основному дріжджове або листкове тісто. Але оригінальність французького пирога криється саме в ніжному пісочному тісті і шикарною вершкової затоці. В якійсь мірі цей пиріг можна навіть назвати заливним. Описати словами всю красу цієї страви досить складно, але навіть дивлячись на фото так і хочеться спробувати шматочок цієї смакоти.

Французький цибульний пиріг

Для любителів несолодкої випічки даний покроковий рецепт стане справжнім відкриттям, адже при такій простій технології на виході ми отримуємо неймовірно смачний, ароматний, що тане в роті пиріг.

Складові

  • Ріпчасту цибулю – 1 кг;
  • Високосортна або хлібна мука – 0,4 кг;
  • Вершковий маргарин (масло) – 1 пачка;
  • Розпушувач для тіста – 5 г;
  • Добірне яйце – 2 шт .;
  • Сметана – 1,5 ст .;
  • Напівм’який сир – 170 г;
  • Перець порошковий чорний – 3 г;
  • Сіль – 1,5 ч.л .;

Як приготувати цибульний пиріг по-французьки будинку

Як приготувати французький цибулевий пиріг

Для початку приготуємо тісто:

  1. Масло (маргарин) розтоплюємо на водяній бані і залишаємо трохи охолонути.
  2. В цей час просеем борошно і змішаємо її з розпушувачем.
  3. Охолоджене топлене масло заливаємо в борошно і перемішуємо.
  4. Потім додаємо 50-60 г сметани, трохи солі і вже остаточно вимішуємо пластичне, м’яке тісто.
  5. Тепер тісто слід розкачати в коло, діаметр якого буде на 4-6 см більше підстави форми для випікання. Саму форму слід вистелити пергаментним папером, а готовий корж розподілити по листу, формуючи також бортики. Форму з тістом накриваємо плівкою і прибираємо в рефрижератор.

Готуємо начинку:

  • З цибулин знімаємо лушпиння і промиваємо очищені овочі під проточною водою.
  • Потім шаткуємо за допомогою шинкування цибулю тонкими кільцями або півкільцями і обсмажуємо до золотистої скоринки при середньому температурному режимі в сковорідці.
  • Коли цибуля набуде прозорість, його слід підсолити і приправити перцем, після чого довести до готовності і залишити остуджувати.

Робимо заливку:

У глибоку чашу вбиваємо яйця і збиваємо їх до невеликої піни, щоб білки і жовтки перемішалися ретельно. Тепер кладемо в яєчну масу, що залишилася сметану, трохи солі і мелений пажитник, змішуємо все до однорідності.

Збираємо пиріг:

  • З холодильника витягаємо форму з коржем і наповнюємо пиріг цибулевої начинкою рівномірно і заливаємо поверх яєчно-вершковою заправкою.
  • Присипаємо випічку накришених за допомогою тертці сиром. Для цього пирога можна вибирати як тверді і напівм’які сорти сиру, так і м’які, такі як фета або Філадельфія, в такому випадку випічка вийде більш повітряної і ніжною. Також можна грати з різними сортами сирів, комбінуючи тверді з м’якими

Випікаємо пиріг:

Розігріваємо духову піч до 190оС і потім відправляємо в неї деко з випічкою на півгодини. Готовність пирога нам підкаже апетитний рум’яний колір скоринки.

Цибулевий пиріг хороший і в гарячому вигляді, і в холодному. Його їдять як самостійне блюдо, закуску, а також подають до солодкого чаю.

До речі, деякі французькі кухарі використовують для приготування коржа суміш печива з маслом, а саме 1,5 ст. олійних крекерів подрібнюють в крихту і змішують з 40 г вершкового масла. Отриману пластичну масу вручну розподіляють по поверхні форми для випічки і утрамбовують денцем склянки. Такий пиріг виходить ще більш смачним, а корж розсипчастим і дуже ніжним.

Французький пиріг з цибулею пореєм

Французький пиріг з цибулею пореєм - домашній рецепт

Складові

  • Готове тісто листкове – 0,5 кг + –
  • Топпеное масло – 30-40 г + –
  • Лук-порей – 250-300 г + –
  • Сіль кухонна – 14 ч.л. + –
  • Вершки жирні 30% – 180-200 мл + –
  • Сир «Гауда» – 100 г + –

Як готувати французький пиріг з пореєм

Порей значно перевершує ріпчаста цибуля за смаковими якостями, проте його користь ні йоту не відстає від «ріпки». Традиційний пиріг від французьких майстрів з пореєм – це шикарне блюдо для вечері, тим більше що на нашу швидкому рецептом приготувати цю оригінальну випічку в домашніх умовах можна буде всього за 40 хвилин.

  • Пиріг готується дуже швидко, і щоб використовувати час раціонально, насамперед ставимо нагріватися до 200оС духовку, після чого приступаємо до приготування самого блюда.
  • Готове листкове тісто розгортаємо (якщо воно в рулоні) і відрізаємо шматок коржа, рівний підставі випечних форми + по 2-3 см з кожного боку для формування бортиків, щоб не витекла начинка.
  • Для приготування начинки нам буде потрібно помитий порей накришити тонкими кружальцями і обсмажити протягом 10 хвилин в розтопленому вершковому маслі при постійному помішуванні. Не забуваємо начинку присолити і поперчити. При бажанні можете додати улюблені спеції.
  • Через 10 хвилин температуру готування начинки зменшуємо і додаємо до цибулі вершки і перетертий сир. Все розмішуємо і доводимо до закипання.
  • Гарячу вершково-цибулевий масу розподіляємо на коржі і відправляємо випікатися пиріг в уже гарячу піч на півгодини.

Через зазначений час виймаємо з духовки готовий пиріг і залишаємо його настоятися ще 10 хвилин, щоб він легко різався на порційні шматки.

Цей пиріг трохи відрізняється від класичного варіанту, проте за смаковими характеристиками він перевершує традиційне французьке творіння. Спробуйте приготувати французький цибульний пиріг з будь-якого із запропонованих рецептів, і тоді це частування займе гідне місце у вашій колекції смачних і простих страв.