Замовивши в кафе порцію десерту на сирної основі, яка коштує стільки, скільки сімейний обід, захотілося приготувати улюблені ласощі вдома.
Своїми руками спекти полуничний чізкейк – немає нічого простіше, маючи під рукою перевірений рецепт і знаючи, що собою являє знаменитий американський десерт. Основа з пісочного печива, ніжний шар з запеченого м’якого сиру з вершками, свіжі ягоди, втоплені в желе, – це і є той самий cheesecake!
Улюблений чізкейк з полуницею: секрети ресторанної випічки
Зробити в домашній умовах такої ж смачний «сирний торт» неймовірно просто. Але не дивлячись на бюджетность рецепта і простоту приготування, все ж необхідно знати деякі нюанси.
- У класичному виконанні чізкейк робиться з вершкового сиру Philadelphia або Almette. Однак не так просто відшукати в провінційних магазинах такий скарб. Набагато простіше знайти на магазинній полиці вершковий сир вітчизняного виробництва. Якщо ж і це досить проблематично, можна взяти таку ж кількість домашнього сиру. Але він повинен бути якомога м’якше і жирніше.
- Вершки для «Чизай» теж повинні бути жирні – мінімум 30%. Можна використовувати і домашні, але вони не повинні мати запаху.
- Сирну частина чизкейка міксером збивати не можна, інакше маса насититься киснем, і ідеальна однорідність вже не вийде. Найкраще інгредієнти змішувати віночком або звичайною виделкою.
- Занадто перегріта духовка – не для cheesecake. Максимальна температура випікання – 160С. Причому верхній прогрів в духовій шафі повинен бути вимкнений. Якщо духовка стара і немає можливості регулювати циркуляцію повітря, захистити чізкейк від зарумянивания зверху (це абсолютно небажано!) Можна за допомогою фольги. Нею потрібно закрити форму ще до того, як біла сирна прошарок почне темніти.
- Спечене ласощі не варто поспішати витягувати з духовки, інакше при різкій зміні температур ніжний сирний шар може дуже неапетитно тріснути посередині. Вимкнувши вогонь, відкриваємо дверцята і залишаємо чізкейк всередині майже до повного охолодження.
А тепер пропонуємо класичний рецепт чізкейку з полуницею. Ідеальний варіант – використовувати свіжу ягоду. Але якщо полуничний сезон вже завершився, а дуже хочеться улюблених ласощів, можна взяти заморожені ягоди і приготувати ягідний соус. Вийде теж дуже смачно!
Покроковий рецепт чізкейку з полуницею
Складові
Інгредієнти для основи
- Печиво пісочне – 250 г + –
- Масло вершкове – 75 г + –
Інгредієнти для наповнювача
- Полуниця – 300 г + –
- Сир вершковий – 600 г + –
- Вершки жирні – 300 г + –
- Цукор-пісок білий – 3/4 склянки + –
- Яйця курячі – 3 шт + –
- Крохмаль картопляний – 3 ст.л. + –
- Лимон – 0,5 плода + –
- Ванільний цукор – 1 пакетик + –
- Желе – 1 пакетик + –
Як приготувати ніжний полуничний чізкейк своїми руками
- Почнемо з пісочної основи: розкришивши печиво, присмачуємо його підталим маслом і ретельно перемішуємо інгредієнти до тих пір, поки не отримаємо однорідну масу.
- Розсувну форму діаметром 22-24 см заповнюємо тістом з печива і масла, добре його розрівнюємо, не забувши зробити бортики.
- Потрібно, щоб до цього часу вже розігрілася до 160 градусів духовка.
- У неї відправляємо форму з коржем з печива і запікаємо його 15 хвилин.
- Поки основа буде остигати, займемося начинкою. Перш за все, потрібно ретельно перетерти сир з яйцями.
Працювати рекомендуємо з інгредієнтами кімнатної температури. Вони набагато краще з’єднуються, ніж холодні, утворюючи ідеальну однорідність.
- Вершки перетираємо з звичайним цукром і ванільним до розчинення солодких кристалів, додаємо крохмаль.
- З половини лимонного фрукта видавлюємо сік. Їм заправляємо вершкову частина начинки, а потім з’єднуємо її з сирною і вимішуємо до однорідності. Якщо маса вийшла занадто густий, можна розрідити її 2-3 додатковими ложками вершків або сметани.
- Викладаємо вершково-сирну суміш поверх остигнула пісочної основи, гарненько разравниваем її. Навіть мінімальні «зморшки» на поверхні сирого сирного суфле неприпустимі!
- Тепер потрібно підготувати форму до випічки. Для цього дно і борти з зовнішньої сторони обтягуємо подвійний фольгою, а саму її поміщаємо в форму більшого діаметру, в яку потрібно налити кипляче воду. Її повинно бути рівно стільки, щоб вона доходила до половини бортів. Якщо форми більшого діаметру немає, можна помістити в духову шафу на нижню полицю миску з водою. Вона буде випаровуватися і зволожувати повітря в духовій шафі, так що наш чізкейк не потріскалася при випіканні і, головне, при природному охолодженні.
- Температура випікання полуничного чізкейку в домашніх умовах – 150-160С, час приготування – близько 1,5 години. Після того, як вершково-сирний шар закріпиться і ледь почне підрум’янюватися, духовку відключаємо, відкриваємо дверцята, даємо випічці охолонути, а потім відправляємо майже готовий cheesecake в холодильник мінімум на 4 години.
Нам залишиться тільки приготувати її до подачі на стіл. Для цього потрібно буде помити ягоди. Поки вони будуть підсихати, приготуємо желе.
- Витягуємо желирующие гранули з пакетика, заливаємо їх теплою водою і підігріваємо її на вогні до повного розчинення крупинок, а потім відразу ж знімаємо з плити.
- Желе теж має охолонути. А ми поки наріжемо полуницю тонкими пластинами однакової товщини.
- Викладаємо полуничну нарізку віялоподібно, а зверху заливаємо її вже початківцям густіти холодним желе для торта. Його не потрібно занадто багато – тільки б покрити ягоди і зафіксувати їх.
- Гострим ножем проводимо по краю застиглого в холодильнику чизкейка, щоб відокремити його від форми.
- Перекладаємо випічку на плоске блюдо.
Якщо полуниця використовується морожена, нею навряд чи вдасться прикрасити «сирний торт». Пропонуємо з неї зробити соус. Для цього підталі ягоди відправляємо в чашу блендера і перебиваємо їх в пюре. Додаємо в нього 3-4 ст.л. цукру, ще раз перемішуємо всі до однорідності. Готовим соусом можна поливати порційні шматочки солодкого частування при подачі.
Іноді хочеться змінити своїм гастрономічним звичкам і побалувати себе ніжним десертом на сирної основі, який подавали в затишному нью-йоркському кафе.
Тепер чізкейк з полуницею з випічкою можна готувати і в домашніх умовах за запропонованим класичним рецептом. Цей вишуканий десерт вимагає певної вправності і вільного часу, але він вийде настільки ніжним, що його захочеться робити і дегустувати знову і знову!