З приводу цієї знаменитої листкової закуски, а точніше входять до її складу інгредієнтів, до сих пір тривають запеклі суперечки серед кулінарів. Хтось вважає, що в ній повинна бути картопля, хтось не мислить рецепта без додавання сиру, а хтось стверджує, що слід готувати салат мімоза без моркви. Давайте сьогодні прислухаємося до думки останніх і дізнаємося, як зробити смачну листкову закуску без додавання яскраво-оранжевого овочу.
Салат «Мімоза» без моркви: рецепт класичний з консервами
Складові
- Рибні консерви (сайра або сардина) – 1 банка + –
- Яйця курячі – 5 шт. + –
- Цибуля ріпчаста – 1 шт. середнього розміру + –
- Твердий сир – 100 г + –
- Масло вершкове – 100 г + –
- Майонез – 250 г + –
Як правильно робити вдома мімозу з консервою без морквини
В даному салаті ми будемо використовувати всі ті ж самі компоненти, що і в традиційному рецепті, відмовимося тільки від додавання морквини. Але в плані смаку і зовнішнього вигляду салат нічого не втратить, можете бути впевнені.
Готуємо всі компоненти для формування салату
- Насамперед сховаємо вершкове масло в морозилку – нам потрібно, щоб воно стало твердим і добре терлося на тертці. Тому сміливо відправляємо його на заморозку, поки займаємося іншими інгредієнтами.
- Тепер приготуємо яйця. Тут немає нічого складного: ми просто їх варимо близько семи хвилин з моменту закипання води, щоб вони вийшли круто. Потім чекаємо, поки вони охолонуть, щоб шкаралупа відходила краще, і чистимо їх, після поділяємо білки і жовтки і натираємо кожну складову на дрібній тертці.
Але не змішуємо – желточкі і білки будуть формувати різні верстви закуски.
- Коли з яйцями ми закінчимо, приступаємо до сиру. Його ми також трьом на тертці, краще за все дрібної, – так компоненти салату будуть приблизно однаковими за консистенцією, що забезпечить більш ніжний, вишуканий смак мімози, зробленої без моркви.
- Лук ми теж подрібнюємо. Якщо він здається вам занадто гірким, можна попередньо ненадовго замочити його в окропі, щоб противна гірчинка пішла.
- З рибної консерви зливаємо масло або сік, а потім акуратно розминаємо рибку виделкою.
Щоб салатик вийшов незвичайним, ми розділимо рибу навпіл, щоб сформувати з неї не один, а два шари.
Укладаємо пошарово всі необхідні продукти в салатницю
- Ну а тепер справа за малим: залишилося тільки красиво оформити чудову рибну закуску в салатник. Перший шар ми зробимо з тертих білків – вони створять апетитну повітряну подушку.
- Зверху на білки висипаємо тертий сир і акуратно розрівнюємо його, щоб він рівномірно розподілився по всій їх поверхні. Змащуємо зверху майонезом.
Робимо це зворотною стороною ложки, щоб не порушити «гармонію» салату, випадково перемішавши інгредієнти між собою.
- Тепер настала черга рибки: ми беремо половину всієї рибної маси (якщо ви не забули розділити консерви на п’ятому кроці) і красиво викладаємо поверх сиру, а потім знову мажемо майонезом.
- Тепер ми згадуємо про наше вершкове масло, яке лежить в морозилці, дістаємо його і тут же натираємо на дрібній тертці або середньої прямо в салатник поверх майонезу, щоб воно не розм’якло.
- Наступний шар формуємо з подрібненого цибульки.
- Зверху на цибулю ми покладемо половину рибки, додавши тим самим салатик пікантності. І знову змажемо рибний шар майонезом.
- Листковий салат майже готовий. Тепер ми формуємо верхній шар з тертих жовтків, в результаті чого отримуємо дуже красиву закуску ніжно-жовтого кольору.
- Потім відправляємо мімозу в холодильник мінімум на дві години, а краще – ще більше. Чим довше салат буде охолоджуватися, тим смачніше буде він на святковому столі.
Салат «Мімоза» без моркви з крабовими паличками
А ось такою дивовижною варіацією закуски ви зможете вразити навіть кулінарних знавців. Ми не будемо брати для салату морква, відмовимося навіть від звичних консервів, зате додамо абсолютно нові інгредієнти: крабові палички і яблуко. Вийде дуже пікантно, незвично і смачно.
Складові
- Крабові палички – 200 г;
- Картопля – 3 шт. середнього розміру;
- Яйця – 4 шт .;
- Цибуля – 1 шт. білого або червоного сорту;
- Твердий сир – 150 г;
- Яблуко – 1 шт. кисло-солодкого сорту;
- Масло вершкове – 100 г;
- Майонез – за смаком.
Робимо святковий салат мімоза з крабовими паличками і яблуком
- З маслом вчинимо точно так же, як і в попередньому рецепті: попередньо його заморозимо. Крабові палички перед приготуванням закуски краще теж охолодити, але, звичайно, не в морозилці, а в холодильній камері.
- Картопля відварити в мундирі, яйця – круто.
- Лук і крабові палички подрібнюємо. Палички, при бажанні, можна натерти на тертці, але це не обов’язково.
- Всі інші інгредієнти (сир, картопля, яйця, яблуко) натираємо на дрібній тертці, не забувши при підготовці яєць розділити їх на жовтки і білки, а з яблучка зняти шкірку.
Тепер будемо складати нашу красу в глибокий салатник:
- на дно викладемо картопля, додамо трохи майонезу;
- зверху на нього висипаємо білки, знову змащуємо майонезом;
- потім йде тертий сир і ще трохи майонезу;
- після цього кладемо натерте на тертці заморожене масло (трьом його прямо в салатник), цибулька і знову змащуємо майонезом;
- поверх майонезного шару викладаємо крабові палички, злегка змащуємо їх;
- потім додаємо яблучко, знову змащуємо;
- завершуємо салатик жовтковим шаром, який змащувати не потрібно.
Такий салат мімоза без моркви краще прибрати в холодильник на ніч. Але якщо ви готуєте його днем, то дайте закусці настоятися в холодильнику хоча б дві години.